Мапа порталу

МИКОЛАЇВСЬКА МІСЬКА РАДА

РІШЕННЯ

 

06 лютого 2020                                                                                               № 56/90

Про внесення змін до рішення Миколаївської

міської ради від 23.05.2001 № 30/12 “Про

створення міського будинку-інтернату для

громадян похилого віку та інвалідів”

 

З метою приведення назви міського притулку для громадян похилого віку та інвалідів у відповідність до основної діяльності та приведення його роботи у відповідність до чинного законодавства, керуючись Типовим Положенням про будинок – інтернат для громадян похилого віку та інвалідів, геріатричний пансіонат, пансіонат для ветеранів війни і праці, затвердженим наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 29.12.2001 № 549 (зі змінами), ч. 1 ст. 29, ч. 1 ст. 59 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”, міська рада

 

ВИРІШИЛА:

 

1. Перейменувати “Міський притулок для громадян похилого віку та інвалідів” в комунальну установу “Міський геріатричний будинок милосердя імені Святого Миколая”.

2. Затвердити нову редакцію Положення про комунальну установу “Міський геріатричний будинок милосердя імені Святого Миколая” (додається).

3. Визнати таким, що втратило чинність, рішення Миколаївської міської ради від 25.12.2001 № 37/4 “Про внесення змін до рішення міської ради від 23.05.2001 № 30/12 “Про створення міського будинку-інтернату для громадян похилого віку та інвалідів”.

4. Контроль за виконанням даного рішення покласти на постійну комісію Миколаївської міської ради з питань охорони здоров’я, соціального захисту населення, освіти, культури, туризму, молоді та спорту (Мотуза) та першого заступника міського голови Криленка В.І.

 

Міський голова                                                                                    О. СЄНКЕВИЧ

 

ЗАТВЕРДЖЕНО

рішення міської ради

від 06 лютого 2020

№ 56/90

 

ПОЛОЖЕННЯ

про комунальну установу

“Міський геріатричний будинок милосердя імені святого Миколая”

 

1. Загальні положення

 

1.1. Комунальна установа “Міський геріатричний будинок милосердя імені Святого Миколая” (далі – Установа) є стаціонарною соціально-медичною установою для тимчасового або постійного проживання громадян похилого віку та осіб з інвалідністю, які потребують стороннього догляду, побутового і медичного обслуговування.

1.2. Повне найменування Установи – комунальна установа “Міський геріатричний будинок милосердя імені святого Миколая”.

1.3. Скорочене найменування Установи – КУ “Міський геріатричний будинок”.

1.4. Місцезнаходження Установи: Україна, 54039, місто Миколаїв, вулиця 2 Набережна, будинок 1-д.

1.5 Установа є бюджетною, комунальною неприбутковою установою.

1.6. Установа організовується в спеціально побудованих або пристосованих будівлях з необхідними приміщеннями, які повинні відповідати санітарно-гігієнічним та протипожежним вимогам, вимогам техніки безпеки та мати всі види комунального благоустрою для проживання громадян похилого віку та осіб з інвалідністю.

1.7. Установа утворюється, реорганізується та ліквідується згідно з рішенням Миколаївської міської ради (далі – Засновник).

1.8. Установа підпорядковується департаменту праці та соціального захисту населення Миколаївської міської ради та є розпорядником бюджетних коштів нижчого рівня.

1.9. У своїй діяльності Установа керується Конституцією України, законами України, актами Президента України, Кабінету Міністрів України, рішеннями Миколаївської міської ради та її виконавчого комітету, розпорядженнями Миколаївського міського голови, наказами директора департаменту праці та соціального захисту населення Миколаївської міської ради, цим Положенням та іншими нормативними актами.

 

2. Завдання Установи

 

2.1. Основним завданням Установи є забезпечення належних умов для проживання, соціально - побутового обслуговування, надання медичної допомоги громадянам похилого віку та особам з інвалідністю, які потребують стороннього догляду і допомоги.

2.2. Установа забезпечує відповідно до встановлених норм:

- комунально-побутовим обслуговуванням (житлом з тепло- та водопостачанням, опаленням, освітленням);

- цілодобовим медичним обслуговуванням (сестрами медичними та молодшими медичними сестрами-санітарками), стаціонарним лікуванням на базі закріплених лікувально-профілактичних закладів охорони здоров’я;

- життєво необхідними медикаментами та ліками відповідно до медичного висновку;

- одягом, взуттям, постільною білизною, м’яким і твердим інвентарем та столовим посудом;

- раціональним чотирьохразовим харчуванням з урахуванням віку і стану здоров’я осіб, що проживають в Установі в межах натуральних норм харчування;

- організацією культурно-масової та оздоровчо-спортивної  роботи з урахуванням стану здоров’я та віку мешканців Установи;

- організацією ритуальних послуг у зв’язку з похованням самотніх осіб, які перебувають в Установі.

 

3. Структура Установи

 

1. Адміністративний персонал.

2. Бухгалтерська служба.

3. Медичний персонал.

4. Господарський обслуговуючий персонал.

 

4. Умови зарахування, утримання і відрахування з Установи

 

4.1. До Установи приймаються на повне утримання мешканці м. Миколаєва: громадяни похилого віку та особи з інвалідністю, які досягли пенсійного віку, та які за станом здоров’я потребують стороннього догляду, побутового обслуговування, медичної допомоги, яким, згідно з медичним висновком, не протипоказане перебування в Установі та які не мають працездатних родичів (батьків або дітей), зобов’язаних їх утримувати за законом.

4.2. З дозволу колегії департаменту праці та соціального захисту населення Миколаївської міської ради до Установи можуть прийматися на повне утримання громадяни, які мають працездатних родичів (батьків або дітей), зобов’язаних, відповідно до чинного законодавства, їх утримувати, якщо вони з об’єктивних причин не можуть цього робити.

4.3. При наявності вільних місць до Установи можуть прийматися громадяни, що мають працездатних родичів (батьків або дітей), які, відповідно до чинного законодавства, зобов’язані їх утримувати і за угодою між Установою та працездатними родичами (батьками або дітьми) зобов’язуються оплачувати Установі витрати на їх утримання.

Розмір суми на щомісячне утримання підопічного затверджується рішенням виконкому Миколаївської міської ради.

Громадянам, які проживають в Установі на платній основі, пенсія виплачується у повному обсязі.

4.4. Зарахування до Установи здійснюється за путівкою, виданою департаментом праці та соціального захисту населення Миколаївської міської ради на підставі: особистої заяви громадянина похилого віку чи особи з інвалідністю про його прийняття до Установи, наявності особистого паспорта (або іншого документа, що засвідчує особу), картки фізичної особи – платника податків (або довідки про присвоєння ідентифікаційного номера), медичної картки про стан здоров’я з висновком про необхідність стороннього догляду, довідки про розмір призначеної пенсії, довідки про реєстрацію та довідки медико-соціальної експертної комісії про групу інвалідності (за наявності інвалідності) особи, що приймається до Установи.

4.5. Загальними протипоказаннями для поселення до Установи є:

- туберкульоз в активній стадії процесу;

- венеричні захворювання;

- гострі інфекційні захворювання;

- психічні захворювання;

- алкоголізм та наркоманія.

4.6. Особи, які приймаються до Установи, проходять санітарну обробку і перебувають на карантині в окремому ізольованому приміщенні протягом 14 днів, після чого, якщо у них не буде виявлено інфекційних захворювань, переводяться на постійне мешкання у відповідні кімнати.

4.7. Особам, які проживають в Установі, пенсія виплачується відповідно до чинного законодавства.

4.8. Адміністрація Установи виконує обов’язки опікуна (піклувальника) по відношенню до підопічних, яким органами опіки чи піклування опікуни (піклувальники) не призначені, і одночасно вживає заходів щодо встановлення опіки чи піклування над тими підопічними, які того потребують.

4.9. Особи, які проживають в Установі, за погодженням з адміністрацією можуть користуватися особистими речами.

4.10. Адміністрація Установи приймає на зберігання до запиту їх власником або особою, у якої є свідоцтво на право спадщини, грошові суми, коштовності та цінні папери громадян, що проживають в Установі.

4.11. Особи, які проживають в Установі, згідно з медичним висновком, можуть за власним бажанням тимчасово прийматися на посади молодшого медичного та обслуговуючого персоналу в цій установі на загальних підставах.

4.12. Переведення осіб, які проживають в Установі, до психоневрологічного інтернату здійснюється на підставі медичного висновку психіатричної медико-соціальної експертної комісії і путівки департаменту праці та соціального захисту населення Миколаївської міської ради

4.13. Переведення підопічних за власним бажанням до будинку-інтернату (пансіонату) іншого регіону здійснюється за погодженням між головними управліннями праці та соціального захисту населення (департаментом соціального захисту населення) обласних держадміністрацій при наявності висновку лікаря про те, що зміна кліматичних умов не сприятиме погіршенню стану їх здоров’я.

4.14. Якщо особи, які проживають в Установі, потребують стаціонарної медичної допомоги, вони направляються на лікування до відповідних лікувально-профілактичних закладів Міністерства охорони здоров’я у встановленому порядку.

4.15. Тимчасове вибуття підопічних за особистою заявою осіб, що проживають в Установі, дозволяється за погодженням з адміністрацією Установи на термін не більше 2 місяців на календарний рік.

Дозвіл на вибуття підопічного надається з урахуванням висновку лікаря про можливість тимчасового залишення Установи.

Якщо підопічний тимчасово (на термін понад 10 днів) вибуває з Установи, він наказом по Установі знімається з харчування, але числиться в списках проживаючих, пенсія йому за період тимчасового вибуття виплачується в повному розмірі.

Витрати, які пов’язані з поїздкою до родичів або до інших осіб, а також з переїздом за власним бажанням до іншої установи, не компенсуються.

4.16. Відрахування підопічного з Установи здійснюється згідно з наказом по Установі: за особистою заявою підопічного, при наданні довідки про наявність у нього жилої площі або письмової згоди родичів про можливість його утримувати і забезпечувати за ним догляд.

4.17. Під час відрахування з Установи підопічному видається закріплений за ним одяг, білизна і взуття за сезоном, документи, власні речі й цінності (ощадна книжка, акції, цінні папери та ін.), які зберігалися в Установі, а також довідка із зазначенням терміну перебування в установі.

4.18. За систематичне грубе порушення, вживання алкоголю, наркотичних та інших токсичних препаратів, бійки, самовільну відсутність в установі без поважних причин тощо, на підставі рішення адміністрації Установи підопічні виключаються з Установи.

 

5. Управління Установою

 

5.1. Керівництво Установою здійснюється директором Установи, який призначається і звільняється з посади міським головою за поданням директора департаменту праці та соціального захисту населення Миколаївської міської ради.

5.2. Директор Установи, весь обслуговуючий персонал несуть відповідальність за збереження життя та здоров’я підопічних.

5.3. Директор Установи:

- несе персональну відповідальність за результати діяльності Установи;

- представляє Установу в усіх організаціях та підприємствах, розпоряджається у встановленому законодавством порядку його майном і коштами, приймає майно (у т.ч. нерухоме), кошти та інші товари на користь Установи, укладає та підписує відповідні договори;

- у межах своєї компетенції видає накази по Установі, затверджує функціональні обов’язки працівників Установи, вирішує питання добору кадрів, вживає заходів заохочення, а у разі порушень трудової дисципліни та невиконання функціональних обов’язків накладає стягнення на працівників;

- за рекомендацією лікаря визначає умови проживання громадян похилого віку та осіб з інвалідністю в Установі;

- затверджує правила внутрішнього розпорядку;

- визначає структуру виробничих підрозділів;

- координує заходи по забезпеченню виробничих підрозділів матеріально - технічними ресурсами.

- здійснює заходи щодо покращання умов праці, дотримання правил технічної безпеки, вимог виробничої санітарії та протипожежної безпеки;

- контролює збереження, облік сировини та продукції, її використання та реалізацію;

- відповідає за ведення бухгалтерського та статистичного обліку, складання звітності, згідно з затвердженими формами, і подання її в установлені терміни відповідним органам;

- разом з профспілковим органом або уповноваженими трудовим колективом на представництво особами;

- розробляє Положення про комунальну установу «Міський геріатричний будинок милосердя імені Святого Миколая», що затверджується Миколаївською міською радою;

- розробляє Положення про преміювання працівників, що затверджується наказом по Установі.

 

6. Фінансова господарська діяльність Установи

 

6.1. Установа є юридичною особою, має самостійний баланс, розрахунки в органах Державної казначейської служби, фінансується з міського бюджету, має печатку, штампи та бланки.

6.2. Фінансово-господарська діяльність Установи здійснюється відповідно до єдиного кошторису доходів і видатків, штатного розпису, які затверджуються директором департаменту праці та соціального захисту населення Миколаївської міської ради.

6.3. Джерелом формування фінансових ресурсів Установи є кошти міського бюджету, власні надходження, безповоротна допомога, добровільні пожертви, благодійні внески організацій, підприємств, фондів і громадян.

Кошти, що перераховуються Пенсійним фондом України та органами праці та соціального захисту населення, використовуються згідно з чинним законодавством на підставі кошторису.

6.4. В Установі можуть створюватися підсобні господарства, різноманітні промислові міні-виробництва, багатопрофільні лікувально-виробничі (трудові) майстерні, цехи, дільниці з необхідним інвентарем, обладнанням, транспортом та іншими засобами сільськогосподарського виробництва, які здійснюють свою діяльність відповідно до Положення про ці структури.

6.5. Економічні і виробничі відносини Установи з місцевими та іншими підприємствами, організаціями здійснюються на підставі договорів.

6.6. Планування, облік, калькуляція собівартості продукції, яка виробляється у виробничих структурах Установи, здійснюється відповідно до законодавства.

6.7. Стимулювання праці працівників Установи здійснюється згідно з Положенням про преміювання, розробленим керівництвом Установи, за погодженням з профспілковою організацією, в межах фонду заробітної плати Установи.

6.8. Установа для розвитку матеріально-технічної бази, благоустрою, культурно-виховної роботи, придбання медичних препаратів та продуктів харчування може використовувати допомогу підприємств, організацій, релігійних конфесій, благодійних об’єднань та окремих громадян.

6.9. Установа несе відповідальність за створення безпечних умов для працівників виробничих підрозділів Установи, забезпечує додержання вимог техніки безпеки, виробничої гігієни та санітарії, пожежної безпеки.

6.10. Установа веде оперативний, бухгалтерський, статистичний облік та звітність про свою діяльність в строки та згідно із діючим законодавством України.

 

7. Контроль за діяльністю Установи

 

7.1. Контроль за діяльністю Установи здійснюють Засновник та департамент праці та соціального захисту населення Миколаївської міської ради.

7.2. Контроль за проведенням санітарно-епідеміологічних заходів в Установі здійснює Центральне міжрайонне управління Головного управління державної санітарно-епідеміологічної служби в Миколаївській області.

7.3. Перевірка роботи і ревізія фінансово-господарської діяльності Установи проводиться департаментом фінансів Миколаївської міської ради, департаментом праці та соціального захисту населення Миколаївської міської ради та іншими спеціально уповноваженими органами відповідно до чинного законодавства України.

 

___________________________________________________

 

Опубліковано: 17 лютого 2020р. 

 


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: