Мапа порталу

МИКОЛАЇВСЬКА МІСЬКА РАДА

РІШЕННЯ

 

20 грудня 2019                                                                                   № 56/77

Про збільшення розміру статутного

капіталу та затвердження в новій

редакції Статуту комунального

підприємства Миколаївської міської

ради «Миколаївська ритуальна служба»

 

З метою приведення у відповідність до норм законодавства України чинної редакції Статуту комунального підприємства Миколаївської міської ради «Миколаївська ритуальна служба», відповідно до вимог ч.ч. 4, 5 ст. 57, ст. 78 Господарського кодексу України, п. 11 ч. 1 ст. 15, п. 8 ч. 4 ст. 17 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань», на підставі рішень міської ради від 24.11.2011 № 11/6 «Про внесення змін до рішення міської ради від 30.12.2010 № 2/15 «Про  міський бюджет міста Миколаєва на 2011 рік», від 21.12.2018 № 49/31 «Про бюджет міста Миколаєва на 2019 рік» (із змінами), керуючись ст.ст. 25, 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», міська рада

 

ВИРІШИЛА:

 

1. Збільшити розмір статутного капіталу комунального підприємства Миколаївської міської ради «Миколаївська ритуальна служба» з                          1 929 886,00 грн. (один мільйон дев’ятсот двадцять дев’ять тисяч вісімсот вісімдесят шість гривень 00 копійок) до 3 029 886,00 грн. (три мільйони двадцять дев’ять тисяч вісімсот вісімдесят шість гривень 00 копійок) за рахунок коштів міського бюджету.

2. Затвердити Статут комунального підприємства Миколаївської міської ради «Миколаївська ритуальна служба» в новій редакції (додається).

3. Контроль за виконанням даного рішення покласти на постійну комісію міської ради з питань житлово-комунального господарства, комунальної власності та благоустрою міста (Лєпішева), заступника міського голови Степанця Ю.Б.

 

 

Міський голова                                                                                О. СЄНКЕВИЧ

ЗАТВЕРДЖЕНО

рішення міської ради

від 20 грудня 2019

№ 56/77

 

СТАТУТ

комунального підприємства Миколаївської міської ради

«Миколаївська ритуальна служба»

(нова редакція)

 

1. Загальні положення

 

1.1. Комунальне підприємство Миколаївської міської ради «Миколаївська ритуальна служба» (далі – Підприємство) створено Миколаївською міською радою (далі – Засновник) як унітарне підприємство та засновано на комунальній власності територіальної громади міста Миколаєва.

1.2. У своїй діяльності Підприємство керується цим Статутом, Конституцією та законами України, іншими нормативно-правовими актами, рішеннями Миколаївської міської ради та виконавчого комітету Миколаївської міської ради, розпорядженнями міського голови.

 

2. Найменування та місцезнаходження Підприємства

 

2.1. Повне найменування Підприємства українською мовою: комунальне підприємство Миколаївської міської ради «Миколаївська ритуальна служба».

2.2. Скорочене найменування Підприємства українською мовою: КП ММР «Миколаївська ритуальна служба».

2.3. Місцезнаходження Підприємства: вулиця Степова, будинок № 35, місто Миколаїв, 54003.

 

3. Мета і предмет діяльності Підприємства

 

3.1. Підприємство здійснює комерційну господарську діяльність та створено з метою надання послуг, виконання робіт та реалізації продукції (товарів) на території міста Миколаєва у сфері ритуального обслуговування населення.

3.2. Предметом (видами) господарської діяльності Підприємства є:

3.2.1. Здійснення організації поховання померлих.

3.2.2. Надання передбачених необхідним мінімальним переліком окремих видів ритуальних послуг та ритуальних послуг, не передбачених цим переліком.

3.2.3. Виготовлення та реалізація предметів ритуальної належності.

3.2.4. Виготовлення й реалізація мозаїчних та інших пам’ятників, огорож.

3.2.5. Виробництво, доробка та реалізація гранітної продукції.

3.2.6. Виготовлення, реалізація та установка намогильних споруд, огорож.

3.2.7. Роздрібна торгівля іншими невживаними товарами в спеціалізованих магазинах.

3.2.8. Забезпечення функціонування місць поховань, утримання кладовищ.

3.2.9. Організація поховання одиноких громадян, осіб, які проживали в закладах різних типів, бездомних осіб, виявлених померлих, якщо відсутні родичі або особи, які бажають взяти на себе організацію поховання за рахунок цільового фінансування з міського бюджету.

3.2.10. Організація паркування автотранспорту на території кладовищ.

3.2.11. Організація виконання роботи з благоустрою місць поховання та надання послуг з догляду за могилами.

3.2.12. Перевезення померлих з місць знаходження.

3.2.13. Здійснення перевезень автотранспортом Підприємства вантажів та пасажирів з метою виконання обов’язків з організації поховання, надання інших автотранспортних послуг, у тому числі за замовленням інших юридичних осіб та громадян.

3.2.14. Надання консультаційних послуг фізичним та юридичним особам.

3.2.15. Надання інших послуг у сфері поховання та похоронної справи.

3.2.16. Операції з оренди (суборенди) закріпленого за Підприємством комунального майна відповідно до вимог чинного законодавства України та нормативно-правових актів органів місцевого самоврядування.

3.3. Відповідно до мети створення, визначеної цим Статутом, Підприємство має право здійснювати інші види господарської діяльності (в тому числі зовнішньоекономічної), що не суперечать чинному законодавству України.

3.4. Усі види господарської діяльності, які згідно із чинним законодавством України потребують спеціальних дозволів (ліцензій, патентів, свідоцтв, сертифікатів тощо), здійснюються Підприємством лише після їх одержання.

 

4. Юридичний статус, права та обов’язки Підприємства

 

4.1. Підприємство є юридичною особою, веде самостійний баланс, має печатки (штампи) і бланки із своїм найменуванням, ідентифікаційним кодом та іншими реквізитами.

Права та обов’язки юридичної особи Підприємство набуває з дня його державної реєстрації у встановленому чинним законодавством України порядку.

4.2. Підприємство має право:

4.2.1. Самостійно планувати, організовувати і здійснювати свою господарську діяльність відповідно до положень цього Статуту та вимог чинного законодавства України з урахуванням показників затвердженого річного фінансового плану Підприємства тощо.

4.2.2. Надавати послуги, виконувати роботи та реалізовувати продукцію (товари) за цінами (тарифами), встановленими відповідно до вимог чинного законодавства України.

4.2.3. Відкривати рахунки в банках та установах Державної казначейської служби України.

4.2.4. Укладати кредитні угоди та одержувати кредити (позики), в тому числі на умовах лізингу, за погодженням із Засновником у встановленому чинним законодавством України порядку.

4.2.5. Для здійснення господарської діяльності залучати і використовувати матеріально-технічні, фінансові, трудові та інші види ресурсів, використання яких не заборонено чинним законодавством України.

4.2.6. Здійснювати реконструкцію, модернізацію, поточний та капітальний ремонт закріпленого за Підприємством комунального майна у встановленому чинним законодавством України порядку.

4.2.7. За погодженням із Засновником створювати свої філії, представництва, відділення та інші відокремлені підрозділи без статусу юридичної особи, а також бути засновником (учасником) інших юридичних осіб.

4.2.8. Укладати господарські договори (угоди, контракти тощо) з підприємствами, установами та організаціями незалежно від форм власності та підпорядкування, а також з фізичними особами.

4.2.9. Набувати майнових та немайнових прав, бути позивачем і відповідачем (третьою особою) у судових справах.

4.2.10. Звертатися у порядку, передбаченому чинним законодавством України, до центральних та місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, а також підприємств і організацій, незалежно від форм власності та підпорядкування, для отримання інформації та матеріалів, необхідних для виконання покладених на Підприємство завдань.

4.2.11. Користуватися іншими правами суб’єкта господарювання, що не суперечать чинному законодавству України.

4.3. Підприємство зобов’язане:

4.3.1. Складати і виконувати затверджений річний фінансовий план в порядку, визначеному рішенням виконавчого комітету Миколаївської міської ради.

4.3.2. Забезпечувати своєчасну та в повному обсязі виплату заробітної плати працівникам, а також сплату податків, зборів та інших обов’язкових платежів відповідно до вимог чинного законодавства України.

4.3.3. Вести бухгалтерський облік, складати та подавати фінансову, статистичну, кадрову та іншу звітність згідно із чинним законодавством України.

4.3.4. Створювати належні та безпечні умови для високопродуктивної праці працівників, забезпечувати додержання вимог чинного законодавства України про працю, правил та норм охорони праці, техніки безпеки, соціального страхування.

4.3.5. Проводити інвентаризацію закріпленого за ним комунального майна, коштів та зобов’язань відповідно до вимог чинного законодавства України.

4.3.6. Дотримуватись вимог антикорупційного законодавства України.

4.3.7. Оприлюднювати інформацію про свою діяльність відповідно до вимог чинного законодавства України та рішень Засновника.

4.4. Підприємство не несе відповідальності за зобов’язаннями Засновника та уповноважених ним виконавчих органів, які у свою чергу не несуть відповідальності за зобов’язаннями Підприємства, крім випадків, передбачених чинним законодавством України.

 

5. Порядок формування майна.

Розмір і порядок формування статутного капіталу Підприємства

 

5.1. Все майно Підприємства, передане йому Засновником, а також придбане ним в період здійснення господарської діяльності, є комунальною власністю територіальної громади міста Миколаєва і закріплюється за Підприємством на праві господарського відання.

5.2. Джерелами формування майна та коштів Підприємства є:

- комунальне майно, закріплене за ним на праві господарського відання;

- кошти міського бюджету;

- кошти від здійснення господарської діяльності;

- майно, придбане у юридичних або фізичних осіб у встановленому чинним законодавством України порядку;

- майно та кошти, що надходять безоплатно або у вигляді безповоротної фінансової допомоги чи добровільних благодійних внесків, пожертвувань тощо юридичних і фізичних осіб;

- майно та кошти, що надходять в рамках виконання державних та/або міських цільових програм;

- кредити банків та інших кредиторів;

- майно та кошти, отримані з інших джерел, не заборонених чинним законодавством України.

5.3. Володіння, користування і розпорядження закріпленим за Підприємством комунальним майном здійснюється у відповідності до вимог чинного законодавства України та з урахуванням нормативно-правових актів органів місцевого самоврядування.

5.4. Розмір статутного капіталу Підприємства встановлено в сумі          3 029 886,00 грн. (три мільйони двадцять дев’ять тисяч вісімсот вісімдесят шість гривень 00 копійок).

Статутний капітал Підприємства формується та змінюється в порядку, встановленому рішенням Засновника з урахуванням вимог чинного законодавства України.

 

6. Порядок розподілу (використання) прибутку

та покриття (відшкодовування) збитків Підприємства

 

6.1. Основним узагальнюючим показником фінансових результатів діяльності Підприємства є чистий прибуток, який утворюється за рахунок доходів від здійснення ним господарської діяльності та інших джерел після покриття матеріальних та прирівняних до них витрат, витрат на оплату праці, зобов’язань перед бюджетами, банками, контрагентами та інших витрат.

6.2. Підприємство самостійно визначає напрямки використання чистого прибутку з урахуванням вимог чинного законодавства України та нормативно-правових актів органів місцевого самоврядування.

6.3. Підприємство може утворювати за рахунок частини чистого прибутку спеціальні цільові фонди, призначені для покриття витрат його діяльності:

- фонд розвитку виробництва;

- фонд споживання (оплати праці);

- фонд накопичення;

- резервний фонд.

6.4. Збитки Підприємства покриваються (відшкодовуються) в порядку, встановленому чинним законодавством України з урахуванням нормативно-правових актів органів місцевого самоврядування.

 

7. Управління Підприємством

 

7.1. Підприємство у своїй діяльності підзвітне і підконтрольне Засновнику та підпорядковано департаменту житлово-комунального господарства Миколаївської міської ради (далі – Уповноважений орган).

7.2. Засновник приймає рішення про:

- встановлення розміру, порядку формування та зміни розміру статутного капіталу Підприємства;

- затвердження Статуту Підприємства, внесення змін (доповнень) до нього;

- ліквідацію, реорганізацію та перепрофілювання Підприємства;

- затвердження персонального складу комісії з припинення (комісії з реорганізації, ліквідаційної комісії) Підприємства;

- затвердження ліквідаційного (проміжного ліквідаційного) та розподільчого балансу, передавального акта Підприємства;

- надання згоди Підприємству на створення дочірніх та спільних підприємств, в тому числі з іноземними інвестиціями;

- надання згоди на укладення Підприємством кредитних угод та одержання кредитів (позик), в тому числі на умовах лізингу, у встановленому чинним законодавством України порядку;

- надання дозволу на відчуження закріпленого за Підприємством комунального майна;

- створення тимчасової контрольної комісії з перевірки фінансово-господарської діяльності Підприємства.

Засновник правомочний розглядати і вирішувати інші питання діяльності Підприємства, віднесені чинним законодавством України та цим Статутом до його відання.

7.3. Уповноважений орган:

- здійснює контроль за додержанням Підприємством положень цього Статуту;

- розглядає проєкт річного (зміненого річного) фінансового плану Підприємства, вносить зауваження та пропозиції до нього;

- здійснює контроль за виконанням Підприємством планових показників його діяльності;

- розробляє та впроваджує заходи з підвищення ефективності діяльності Підприємства;

- погоджує проєкти рішень Засновника про зміну розміру статутного капіталу, про внесення змін (доповнень) до Статуту, ліквідацію та реорганізацію (перепрофілювання) Підприємства;

- погоджує організаційну структуру, штатний розпис і чисельність працівників Підприємства.

Уповноважений орган може розглядати і вирішувати інші питання діяльності Підприємства, віднесені чинним законодавством України та Засновником до його повноважень.

7.4. Контроль за використанням та станом обліку закріпленого за Підприємством комунального майна, в межах наданих Засновником повноважень, здійснює управління комунального майна Миколаївської міської ради.

7.5. За рішенням Засновника на Підприємстві може утворюватися Наглядова рада, компетенція якої визначається чинним законодавством України та рішенням Засновника.

7.6. Поточне управління Підприємством здійснює Директор (далі – Керівник), який призначається та звільняється із займаної посади розпорядженням міського голови.

При призначенні Керівника міський голова укладає з ним контракт, яким визначається строк найму, права, посадові обов’язки і відповідальність, умови матеріального забезпечення, звільнення з посади та інші умови найму Керівника з урахуванням норм чинного законодавства України.

У своїй роботі Керівник підзвітний Засновнику, міському голові, Уповноваженому органу, управлінню комунального майна Миколаївської міської ради та іншим уповноваженим виконавчим органам Засновника (в межах наданих їм повноважень).

7.7. Керівник Підприємства:

- самостійно вирішує питання діяльності Підприємства, крім тих, що віднесені чинним законодавством України та цим Статутом до компетенції Засновника, Уповноваженого органу, управління комунального майна Миколаївської міської ради та інших уповноважених виконавчих органів Засновника (в межах наданих їм повноважень);

- відповідає за формування та виконання показників затвердженого річного фінансового плану, організацію бухгалтерського обліку, збереження документації і звітності Підприємства;

- в рамках затвердженого річного фінансового плану та з урахуванням нормативно-правових актів органів місцевого самоврядування забезпечує беззбитковість діяльності Підприємства;

- діє без доручення від імені Підприємства, представляє його інтереси в органах державної влади та органах місцевого самоврядування, інших організаціях, а також у відносинах з юридичними та фізичними особами;

- видає відповідно до своєї компетенції накази з питань діяльності Підприємства, обов’язкові для всіх підрозділів та працівників Підприємства;

- за погодженням з Уповноваженим органом затверджує організаційну структуру і штатний розпис, а також встановлює чисельність працівників Підприємства з урахуванням показників його затвердженого річного фінансового плану;

- затверджує положення про філії, представництва, відділення та інші відокремлені підрозділи Підприємства без статусу юридичної особи;

- призначає на посади та звільняє з посад працівників Підприємства в установленому чинним законодавством України порядку;

- обирає форму і систему оплати праці, встановлює працівникам Підприємства конкретні розміри тарифних ставок (посадових окладів), винагород, надбавок і доплат з дотриманням норм і гарантій, передбачених чинним законодавством України та умовами укладеного колективного договору;

- застосовує заходи заохочення та дисциплінарного стягнення до працівників Підприємства;

- розпоряджається коштами Підприємства відповідно до чинного законодавства України з урахуванням рішень Засновника (Уповноваженого органу) та цього Статуту;

- видає довіреності, підписує господарські договори (угоди, контракти тощо) Підприємства з іншими підприємствами, установами та організаціями незалежно від форм власності та підпорядкування, а також з фізичними особами;

- надає Засновнику, міському голові, Уповноваженому органу, управлінню комунального майна Миколаївської міської ради та іншим уповноваженим виконавчим органам Засновника на їх вимогу (доручення) інформацію (документацію), яка стосується діяльності Підприємства;

- забезпечує проведення переговорів з членами (представниками) трудового колективу з проблемних питань діяльності Підприємства;

- відповідає за оприлюднення та достовірність інформації про діяльність Підприємства;

- відповідає за порушення порядку укладення договорів оренди закріпленого за Підприємством майна та невжиття заходів щодо погашення заборгованості з орендної плати;

- забезпечує ефективне використання та збереження закріпленого за Підприємством комунального майна;

- несе матеріальну відповідальність в порядку, визначеному чинним законодавством України;

- виконує інші повноваження та обов’язки відповідно до чинного законодавства України та умов укладеного з ним контракту.

У випадку невиконання чи неналежного виконання посадових обов’язків, передбачених цим Статутом та умовами укладеного контракту, Керівник несе відповідальність згідно з вимогами чинного законодавства України.

7.8. В період тимчасової відсутності Керівника його посадові обов’язки на підставі внутрішнього наказу виконує заступник (інша посадова особа Підприємства) за погодженням з Уповноваженим органом та міським головою.

З дня виникнення вакантної посади Керівника його посадові обов’язки на підставі розпорядження міського голови виконує заступник (інша посадова особа Підприємства) до призначення у встановленому порядку нового Керівника.

7.9. Засновник, Уповноважений орган, міський голова, управління комунального майна Миколаївської міської ради, інші уповноважені виконавчі органи Засновника та їх посадові особи не мають права втручатись в господарську діяльність Підприємства, крім випадків, передбачених чинним законодавством України.

7.10. Річна фінансова звітність Підприємства може підлягати обов’язковій перевірці незалежним аудитором в порядку, визначеному чинним законодавством України.

 

8. Трудовий колектив Підприємства

 

8.1. Трудовий колектив Підприємства утворюють усі громадяни, які своєю працею беруть участь у його діяльності на основі трудового договору (контракту, угоди), а також інших форм, що регулюють трудові відносини працівника з Підприємством.

8.2. Повноваження трудового колективу Підприємства реалізуються безпосередньо через загальні збори (конференцію), раду трудового колективу або спеціальний виборний орган первинної профспілкової організації, до складу якої не може обиратися Керівник Підприємства.

8.3. Виробничі, трудові і соціально-економічні відносини трудового колективу з адміністрацією Підприємства регулюються умовами укладеного колективного договору, який повинен відповідати вимогам чинного законодавства України про колективні договори.

8.4. Заробітна плата працівників Підприємства не може бути нижчою від встановленого чинним законодавством України мінімального розміру. Оплата праці працівників Підприємства здійснюється у першочерговому порядку. Всі інші платежі здійснюються Підприємством після виконання зобов’язань щодо оплати праці.

 

 

 

9. Припинення діяльності Підприємства

 

9.1. Діяльність Підприємства припиняється в результаті його реорганізації (шляхом злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідації за рішенням Засновника, а у випадках, передбачених чинним законодавством України, – за рішенням суду.

9.2. Припинення діяльності Підприємства здійснюється комісією з припинення (комісією з реорганізації, ліквідаційною комісією) відповідно до загального порядку припинення юридичної особи, визначеного чинним законодавством України.

9.3. У разі реорганізації Підприємства закріплене з ним комунальне майно, права та обов’язки переходять до його правонаступників.

9.4. У разі ліквідації Підприємства закріплене з ним комунальне майно передається іншим юридичним особам комунальної власності територіальної громади міста Миколаєва, а кошти, що залишились після задоволення вимог кредиторів, зараховуються до міського бюджету в порядку, визначеному чинним законодавством України та нормативно-правовими актами органів місцевого самоврядування.

9.5. Підприємство вважається таким, що припинило свою діяльність, з дня внесення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань запису про державну реєстрацію припинення Підприємства як юридичної особи.

 

10. Заключні положення

 

10.1. Цей Статут набирає чинності з дня його державної реєстрації у порядку, встановленому чинним законодавством України.

10.2. Питання, не врегульовані цим Статутом, регулюються чинним законодавством України та нормативно-правовими актами органів місцевого самоврядування.

10.3. Внесення змін (доповнень) до цього Статуту оформлюється шляхом викладення та затвердження його в новій редакції, що підлягає державній реєстрації в порядку, встановленому чинним законодавством України.

 

_____________________________________________________

 

Опубліковано: 13 січня 2020р. 


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: