Мапа порталу

МИКОЛАЇВСЬКА МІСЬКА РАДА

ВИКОНАВЧИЙ КОМІТЕТ

РІШЕННЯ

 

30 листопада 2018                                                                                      №  1186

Про попередній розгляд проекту рішення

міської ради «Про затвердження Програми

поводження з котами і собаками та

регулювання чисельності безпритульних

тварин гуманними методами у

м. Миколаєві на 2018-2022 роки»

 

         З метою створення ефективного, дієвого, економічно доцільного, суспільно прийнятного цивілізованого механізму зменшення чисельності безпритульних тварин гуманними методами на основі новітніх технологій та кращого міжнародного досвіду, відповідно до Закону України «Про захист тварин від жорстокого поводження», керуючись п. 22 ч. 1 ст. 26, п. 1 ч. 2 ст. 52, ч. 1 ст. 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», виконком міської ради

 

ВИРІШИВ:

 

1. Винести на розгляд Миколаївської міської ради проект рішення «Про затвердження Програми поводження з котами і собаками та регулювання чисельності безпритульних тварин гуманними методами у м. Миколаєві на 2018-2022 роки».

 

2. Контроль за виконанням даного рішення покласти на заступника міського голови Степанця Ю.Б.

 

Міський голова                                                                                О.Ф. Сєнкевич

 

s-gs-078

 

МИКОЛАЇВСЬКА МІСЬКА РАДА

РІШЕННЯ

 

 

Про затвердження Програми поводження з  котами і собаками та регулювання чисельності безпритульних тварин гуманними методами у м. Миколаєві на 2018-2022 роки

 

З метою створення ефективного, дієвого, економічно доцільного, суспільно прийнятного цивілізованого механізму зменшення чисельності безпритульних тварин гуманними методами на основі новітніх технологій та кращого міжнародного досвіду, відповідно до Закону України «Про захист тварин від жорстокого поводження», керуючись п. 22 ч. 1 ст. 26, ч. 1 ст. 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», міська рада

 

ВИРІШИЛА:

 

1. Затвердити Програму поводження з котами і собаками та регулювання чисельності безпритульних тварин гуманними методами у м. Миколаєві на 2018-2022 роки (далі – Програма, додається).

 

2. Департаменту житлово-комунального господарства Миколаївської міської ради щороку на сесії Миколаївської міської ради, до 1 березня наступного року за звітним періодом, звітувати про хід та результати виконання заходів Програми.

 

3. Контроль за виконанням даного рішення покласти на постійні комісії міської ради: з питань житлово-комунального господарства, комунальної власності та благоустрою міста (Рєпіна), з питань економічної і інвестиційної політики, планування, бюджету, фінансів та соціально-економічного розвитку (Бернацького), заступника міського голови Степанця Ю.Б., першого заступника міського голови Криленка В.І.

 

Міський голова                                                                                     О.Ф. Сєнкевич

 

ЗАТВЕРДЖЕНО

рішення міської ради

від ________________________

№ _________________________

 

 

 

ПРОГРАМА

поводження з котами і собаками та регулювання чисельності

безпритульних тварин гуманними методами у м. Миколаєві

на 2018-2022 роки

 

 

1. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

 

1.1. Програма поводження з котами і собаками та регулювання чисельності безпритульних тварин гуманними методами у м. Миколаєві на 2018-2022 роки (далі – Програма) спрямована на забезпечення безпеки життя та здоров’я людей, гуманізації суспільства, захист від страждань і загибелі тварин внаслідок жорстокого поводження з ними та захист їх природних потреб.

1.2. Програма ґрунтується на принципах гуманного ставлення до тварин та запобігання жорстокому поводженню з ними, визначає правові, організаційні і фінансові основи відносин щодо регулювання чисельності безпритульних тварин у м. Миколаєві, забезпечує участь фізичних осіб та громадських організацій у виконанні заходів, спрямованих на регулювання чисельності безпритульних тварин гуманними методами способом біостерилізації.

1.3. Програма поширює свою дію на:

1.3.1. безпритульних тварин, тобто домашніх тварин, що залишились без догляду людини або утворили напіввільні угруповання, здатні розмножуватися поза контролем, у тому числі на тварин, незалежно від породи, належності та призначення, що мають нашийники з номерними знаками і намордники, але знаходяться без власника на вулицях, площах, ринках, у скверах, садах, у громадському транспорті, дворах та інших громадських місцях;

1.3.2. домашніх тварин, які мають власників;

1.3.3. відносини, що виникають у зв’язку з утриманням тварин і поводженням з ними фізичних та юридичних осіб у м. Миколаєві (окрім установ Міністерства оборони України, Міністерства внутрішніх справ України, Служби безпеки України, Державного комітету у справах охорони державного кордону України, Державного митного комітету України).

1.4. Реалізація Програми повинна здійснюватися виключно гуманними методами, що виключають жорстоке поводження з тваринами, відповідно до законодавства України.

1.5. Евтаназію безпритульних тварин на КП ММР «Центр захисту тварин» можливо застосовувати тільки у двох випадках, підтверджених рішенням комісії по евтаназії:

1.5.1. сказ тварини;

1.5.2. невиліковна хвороба тварини (травми несумісні з життям), яка має бути підтверджена ветеринарним висновком.

1.6. До складу комісії по евтаназії обов’язково входять: головний лікар підприємства, кінолог, незалежний лікар ветеринарної медицини, 2  представники громадської організації, статутною метою діяльності якої є охорона та захист тварин.

1.7. Фізичні та юридичні особи, що утримують тварин, зобов’язані суворо дотримуватись вимог Законів України «Про захист тварин від жорстокого поводження», «Про ветеринарну медицину», «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення», «Про захист населення від інфекційних хвороб» та інших нормативно-правових актів України, санітарно-гігієнічних і ветеринарних правил та норм, не допускати порушень прав і законних інтересів інших фізичних та юридичних осіб і не створювати загрози безпеці людей, а також тварин, у тому числі через жорстоке поводження з ними або їх жорстоке умертвіння.

1.8. Програма діє протягом 2018-2022 років на території м. Миколаєва. Програмою передбачається проведення комплексу соціально-економічних та правових заходів, спрямованих на зниження чисельності безпритульних тварин у м. Миколаєві гуманними методами та на роботу з населенням по впровадженню стандартів гуманного поводження з тваринами та відповідальності власників домашніх тварин.

1.9. Програма спрямована на формування комфортного та безпечного співіснування людей і тварин, забезпечення проведення єдиної політики у сфері утримання та поводження з домашніми тваринами, що відповідає законодавству України.

1.10. Нормативно-правове регулювання Програми здійснюється відповідно до Європейської конвенції захисту домашніх тварин, Законів України «Про захист тварин від жорстокого поводження», «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про благоустрій населених пунктів», «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення», «Про захист населення від інфекційних хвороб» та інших нормативно-правових актів. Програма враховує та сприяє у реалізації пріоритетних напрямків Програми соціального та економічного розвитку м. Миколаєва на 2018-2020 роки.

1.11. Основні поняття та терміни, що використовуються у Програмі:

Адопція – прилаштування безпритульних домашніх тварин у нові родини.

Ареал попереднього перебування – територія, на якій було проведено вилов тварини.

Безпритульні тварини – домашні тварини, що залишилися без догляду людини або утворили напіввільні угруповання, здатні розмножуватися поза контролем людини.

Біостерилізація – позбавлення тварини хірургічним шляхом здатності до відтворення потомства (репродуктивної здатності).

Благодійна  діяльність – добровільна особиста та/або майнова допомога, що не передбачає одержання благодійником прибутку, а також сплати будь-якої винагороди або компенсації благодійнику від імені або за дорученням набувача благодійної допомоги.

Відчуження тварини – передача права власності на тварину від однієї юридичної чи фізичної особи іншим юридичним чи фізичним особам у спосіб, що не заборонений чинним законодавством.

Відповідальний волонтер – людина, яка відповідно до договору дала згоду на утримання та догляд за безпритульною твариною (тваринами), яку (які) було повернуто до ареалу попереднього перебування.

Власник домашньої тварини – юридична або фізична особа, яка здійснює догляд за твариною, що належить їй на праві власності.

Гуманне ставлення до тварин – дії, що відповідають вимогам захисту тварин від жорстокого поводження і передбачають доброзичливе ставлення до тварин, захист їх прав, сприяння їхньому благополуччю, покращення якості їхнього життя тощо.

Домашні тварини – собаки, коти та інші тварини, що протягом тривалого історичного періоду традиційно утримуються і розводяться людиною,  а також тварини видів чи порід, штучно виведених людиною для задоволення естетичних потреб і потреб у спілкуванні, що, як правило, не мають життєздатних диких популяцій, які складаються з особин з аналогічними морфологічними ознаками, та існують тривалий час у їх природному ареалі.

Евтаназія – гуманні методи умертвіння тварин, що виключають їх передсмертні страждання.

Жорстоке поводження з тваринами – знущання над тваринами, у тому числі безпритульними, що спричинило мучення, завдало їм фізичного страждання, тілесні ушкодження, каліцтво або призвело до загибелі, нацьковування тварин одна на одну та на інших тварин, вчинене з хуліганських чи корисливих мотивів, залишення домашніх та сільськогосподарських тварин напризволяще, у тому числі порушення правил утримання тварин.

Ідентифікація безпритульної тварин – процес з розпізнавання безпритульної тварини за допомогою унікального ідентифікаційного номера із використанням електронної (електронний транспондер) та візуальної ідентифікації (кліпси з унікальним номером).

Ідентифікація власницьких тварин – процес з розпізнавання тварини за допомогою унікального ідентифікаційного номера із використанням електронної (електронний транспондер) та візуальної ідентифікації (муніципальний номерний жетон).

Інформаційно-просвітницький центр – це центр, який створюється при КП ММР «Центр захисту тварин» з метою здійснення інформаційно-просвітницької діяльності щодо поводження та гуманного ставлення до тварин.

Муніципальний номерний жетон – це засіб візуальної ідентифікації тварини, який видається власнику зареєстрованої тварини.

Муніципальний реєстр тварин м. Миколаєва – єдиний міський електронний реєстр власницьких та безпритульних тварин.

Наглядова рада – це постійно діючий колегіальний орган управління комунального підприємства, який з метою забезпечення законної, ефективної, прозорої діяльності комунального підприємства та захисту інтересів територіальної громади м. Миколаєва і в межах компетенції контролює та спрямовує діяльність керівника комунального підприємства.

Притулки для тварин – неприбуткові установи, спеціально призначені та облаштовані для утримання безпритульних тварин.

Реєстрація власницьких тварин – внесення даних про власницьку ідентифіковану тварину до Муніципального реєстру тварин м. Миколаєва, що здійснює КП ММР «Центр захисту тварин» або приватні ветеринарні лікарі.

Реєстрація безпритульних тварин – внесення даних про безпритульну тварину до Муніципального реєстру тварин м. Миколаєва, що здійснює КП ММР «Центр захисту тварин».

Самовигул – регулярні самостійні прогулянки власницьких домашніх тварин у громадських місцях без нагляду господаря.

Соціально адаптовані тварини – стерилізовані, вакциновані та ідентифіковані тварини, що не несуть загрози для суспільства.

Утримання тварин в домашніх умовах – обмеження природної волі домашніх тварин, що виключає їх вільне переміщення за межами квартири, подвір’я окремого будинку.

 

2. ОПИС ПРОБЛЕМ ТА ОБҐРУНТУВАННЯ ПРИЙНЯТТЯ ПРОГРАМИ

 

Ставлення суспільства до тварин визначає рівень його гуманності. Прагнення України стати повноправним членом Європи неможливе без сприйняття і втілення в життя європейських цінностей. Стандарти гуманного поводження з тваринами є однією з них.

У 2006 році Верховна Рада України ухвалила, а у 2013 році ратифікувала Європейську конвенцію захисту домашніх тварин, що забороняє жорстоке поводження з тваринами й передбачає гуманні способи регулювання їх кількості, як і в країнах Євросоюзу. Проте ухвалення закону, який цілком відповідає світовим стандартам, на жаль, не позбавило м. Миколаїв від наявності безпритульних тварин та ганебних фактів жорстокого поводження з ними – що негативно впливає на формування іміджу України та її регіонів перед іноземними партнерами та потенційними інвесторами.

Незважаючи на існування низки нормативно-правових актів у сфері утримання та поводження з домашніми тваринами, захисту тварин від жорстокого поводження, чинна правова база все ще має значну кількість прогалин, що унеможливлює ефективне вирішення питань, пов’язаних з порушеними проблемами.

Тому існує необхідність у її вдосконаленні шляхом внесення змін, доповнень та уточнень до чинних нормативних актів, а також розробки нових як на загальнодержавному, так і місцевому рівнях та приведення їх до сучасних світових вимог.

Зокрема, потребують нормативного врегулювання питання підвищення рівня відповідальності за порушення Правил утримання домашніх тварин, жорстоке поводження з тваринами, здійснення контролю за продажем тварин, збирання, знешкодження і утилізації загиблих тварин та відходів життєдіяльності тварин, пунктів тимчасової перетримки та притулків для тварин.

Згідно з офіційними розрахунками орієнтовна чисельність безпритульних тварин на території м. Миколаєва, що потребують біостерилізації та вакцинації проти сказу, становить станом на серпень 2017 року 4890 особин. Оскільки одна нестерилізована самка здатна приносити, у середньому, 10 цуценят на рік, із кожним роком на вулицях м. Миколаєва з’являються тисячі нових безпритульних тварин.

Неналежний догляд за домашніми тваринами, викидання їх на вулиці Миколаєва провокує стрімке їх розмноження, що призводить до загибелі тварин, захворювань, у тому числі небезпечними інфекційними хворобами, каліцтва у дорожньо-транспортних пригодах, потрапляння у місця, з яких неможливо вибратись. Неконтрольована кількість безпритульних тварин призводить до погіршення епідеміологічної та епізоотичної ситуації у місті, байдужого, негативного, жорстокого ставлення до тварин, а зрештою й до людей, і, таким чином, викликає соціальну напругу у суспільстві.

Зважаючи на те, що Програма поводження з собаками та котами на території міста Миколаєва діяла з 2013 по 2017 роки, а пункт біостерилізації та тимчасового утримання тварин було введено в експлуатацію лише на початку 2015 року, завдання програми не виконані у повному обсязі.

Також до недоліків реалізації Програми поводження з собаками та котами на території міста Миколаєва за 2013-2017 роки слід віднести:

- недотримання містянами Правил утримання домашніх собак та котів у м. Миколаєві;

- відсутність системи контролю за дотриманням Правил утримання домашніх собак та котів у м. Миколаєві;

- відсутність процедури реєстрації та ідентифікації домашніх та безпритульних тварин;

- недостатня кількість належним чином облаштованих місць, зон та дресирувальних майданчиків для вигулу домашніх тварин, що змушує власників здійснювати вигул собак на територіях загального користування, у зонах зелених насаджень і рекреаційних зонах, парках, скверах. Ця проблема провокує створення конфліктних ситуацій між власниками тварин та пересічними громадянами;

- Правила утриманням домашніх собак та котів в м. Миколаєві потребують внесення змін у зв’язку зі змінами у нормативно-правових актах, на яких вони базуються;

- відсутність налагодженої системи збору та утилізації відходів життєдіяльності тварин у місті формує загрозу зараження ґрунту (на території дитячих майданчиків, парків, скверів тощо) збудниками антропозоонозів і паразитарних захворювань;

- відсутність повного обліку тварин, що знаходяться у володінні населення (мешканців) та на підприємствах;

- відсутність дієвої програми адопції безпритульних тварин;

- відсутність контролю за продажем тварин на стихійних ринках.

Тому на даний час проблема регулювання чисельності безпритульних тварин не вирішена остаточно, проте за останні роки відбулися позитивні зміни в напрямку вирішення зазначеного питання гуманними методами, що підтверджено результатами підрахунку кількості безпритульних собак.

Існуюча матеріально-технічна база КП ММР «Центр захисту тварин» є недостатньою для вирішення вищезазначених проблемних питань. Отже, постає гостра необхідність розширення потужності КП ММР «Центр захисту тварин» та покращання його матеріально-технічної бази.

Окрім того, як засвідчує світовий досвід, найбільш ефективними методами в регулюванні чисельності безпритульних тварин є біостерилізація та адопція, ефективна законодавча база та контроль за її виконанням, єдина он-лайн система реєстрації та ідентифікації, контрольоване розведення, інформаційно-просвітницька робота та підвищення рівня відповідального ставлення до тварин з боку їх власників та суспільства.

У результаті вивчення практичного досвіду європейських країн і інших міст України у цій сфері слід зробити висновок, що найбільш ефективним і науково підтвердженим методом зменшення чисельності безпритульних тварин є метод біостерилізації. За цим методом безпритульних тварин після відлову не знищують, а доставляють до притулку (стерилізаційного центру), де їх стерилізують, вакцинують комплексною вакциною, проводять обробку від гельмінтів, прилаштовують або повертають на колишнє місце мешкання. Окрім цього, стерилізовані тварини, які повертаються до попереднього місця перебування, мають бути візуально ідентифіковані та чиповані електронним транспондером.

Оскільки зазначені питання залишаються актуальними, а строк дії міської Програми поводження з собаками та котами на території міста Миколаєва на 2013-2017 роки закінчився, виникла необхідність повторно розробити міську цільову Програму на новий термін, яка враховує актуальність проблеми, усі вищезазначені чинники і спрямована на ефективний контроль за утриманням домашніх тварин і зменшення чисельності безпритульних тварин у м. Миколаєві гуманними методами, зниження соціальної напруги і рівня конфліктності, викликаних ситуацією з безпритульними тваринами, запобігання поширенню жорстокості та впровадження в суспільну свідомість стандартів гуманного ставлення до живих істот і шанобливого ставлення до життя як цінності.

Програма має орієнтуватися на принципи, встановлені Європейською конвенцією про захист домашніх тварин та Законом України «Про захист тварин від жорстокого поводження», досвід європейських країн у сфері регулювання чисельності безпритульних тварин і поводження з тваринами в місті. Зокрема, створити належні умови співіснування людей та тварин на території м. Миколаєва, забезпечити обов’язкову реєстрацію тварин їх власниками, посилити відповідальність власників тварин за дотриманням визначених Правил їх утримання. Для реалізації Програми необхідне стимулювання власників тварин до їх біостерилізації та реєстрації, ліквідація місць стихійного придбання тварин, запровадження контролю за розведенням домашніх тварин шляхом надання пільг для соціально-незахищених верств населення, надання участі громадським організаціям у вирішенні питань поводження з домашніми та безпритульними тваринами тощо.

 

3. МЕТА ПРОГРАМИ

 

3.1. Основною метою Програми є зменшення кількості безпритульних тварин у м. Миколаєві на основі гуманного та відповідального ставлення до них, масова реєстрація домашніх тварин, адопція безпритульних тварин, забезпечення громадського контролю за дотриманням правил утримання домашніх тварин, вживання заходів щодо захисту тварин, створення безпечних та комфортних умов життя людей та співіснування людей і тварин у м. Миколаєві.

3.2. Ця Програма передбачає забезпечення ветеринарно-санітарного благополуччя, належного благоустрою м. Миколаєва, впровадження стандартів гуманного поводження з тваринами, закладення підґрунтя для розвитку сучасної місцевої спільноти.

 

4. ШЛЯХИ І ЗАСОБИ РОЗВ’ЯЗАННЯ ПРОБЛЕМИ

 

4.1. Досягнення визначеної мети Програми можливо наступним шляхом:

- відлову, біостерилізації, щеплення, профілактичних обробок, адопції безпритульних тварин;

- удосконалення системи обліку, реєстрації та ідентифікації безпритульних тварин, впровадження ефективної процедури реєстрації домашніх тварин;

- розробки системи інформаційно-просвітницьких заходів щодо гуманного поводження з безпритульними тваринами, адопції безпритульних тварин, пропагування біостерилізації та реєстрації домашніх тварин тощо;

- удосконалення системи контролю за виконанням Правил утримання домашніх тварин та їх чисельністю у м. Миколаєві;

- збільшення потужностей КП ММР «Центр захисту тварин» – організація зони ізолятору, карантинної зони, покращення ветеринарних послуг та облаштування Центру адопції тварин.

4.2. Основними засобами реалізації Програми є:

4.2.1. Нормативне врегулювання питання підвищення рівня відповідальності за порушення Правил утримання домашніх собак та котів у м. Миколаєві, затверджених рішенням Миколаївської міської ради від 03.09.2009 № 36/8 (зі змінами), а також приведення Правил до вимог чинного законодавства.

4.2.2. Створення Наглядової ради при КП ММР «Центр захисту тварин».

4.2.3. Контроль у сфері гуманного поводження з безпритульними тваринами шляхом створення Муніципального реєстру тварин м. Миколаєва та відділу контролю за дотриманням Правил благоустрою та Правил утримання домашніх собак та котів м. Миколаєва при КП ММР «Центр захисту тварин». Інспектори даного відділу будуть мати повноваження на складання адміністративних протоколів за ст. 152 та частиною першою ст. 154 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

4.3. За основу регулювання чисельності безпритульних тварин прийнято наступне:

4.3.1. Пріоритетним напрямом є метод відлов-вакцинація-біостерилізація-адопція або повернення тварин у ареал попереднього перебування з акцентом на адопцію (прилаштування) безпритульних тварин, не пряме вилучення безпритульних тварин, а поступове стабільне зниження їх чисельності за рахунок зміни динаміки народжуваність/смертність.

4.3.2. Порядок проведення відлову собак здійснюється із застосуванням нової методики біостерилізації та сучасної технічної бази відповідно до Додатка 7 до Програми.

4.3.3. Відлов, біостерилізацію з післяопераційною перетримкою, щеплення, профілактичні обробки, адопцію або повернення безпритульних тварин у ареал попереднього перебування здійснює КП ММР «Центр захисту тварин».

4.3.4. Біостерилізація з післяопераційною перетримкою, вакцинація та профілактичні обробки безпритульних тварин проводяться на базі КП ММР «Центр захисту тварин», а також в інших установах ветеринарної медицини (за згодою). Ветеринарні процедури з тваринами, які можуть заподіяти їм біль, повинні проводитися в умовах знеболювання, за винятком тих процедур, що відповідно до ветеринарних правил виконуються без анестезії.

4.3.5. Після біостерилізації тварини підлягають реєстрації та післяопераційній перетримці не менше 10 календарних днів.

4.3.6. Після перетримки тварини можуть бути:

- передані фізичним особам на безоплатній основі за умови реєстрації у Муніципальному реєстрі тварин м. Миколаєва;

- передані віднайденим власникам після пред’явлення підтвердження про реєстрацію у Муніципальному реєстрі м. Миколаєва, ветеринарного паспорта, оплати на рахунок КП ММР «Центр захисту тварин» вартості витрат на відлов, утримання, біостерилізацію, вакцинацію, дегельмінтизацію, чипування, лікування та інші процедури, якщо такі проводилися;

- передані у притулки для тварин на безоплатних засадах;

- повернуті до ареалу попереднього перебування.

4.4. КП ММР «Центр захисту тварин» має право перевірити умови утримання переданих у власність тварин. У разі неналежного їх утримання вилучити тварину.

4.5. Для впорядкування оперативної роботи з безпритульними тваринами, а також з іншою метою, створюється облікова система тварин, що відловлюються, з внутрішніми ідентифікаторами, які присвоюються усім безпритульним тваринам, відловленим КП ММР «Центр захисту тварин».

4.6. За основу утримання та поводження з тваринами у м. Миколаєві прийнято:

- забезпечення дружнього та безпечного співіснування людей і тварин та дотримання безпеки при поводженні з тваринами;

- дотримання санітарно-гігієнічних та ветеринарних норм і правил утримання та поводження з тваринами;

- забезпечення умов життя тварин, які відповідають їх біологічним, видовим та індивідуальним особливостям;

- жорстоке поводження з тваринами є несумісним з вимогами моральності та гуманності, спричиняє моральну шкоду людині;

- право власності та інші речові права на тварин у разі жорстокого поводження з ними можуть бути припинені відповідно до Закону України «Про захист тварин від жорстокого поводження»;

- заборона жорстоких методів умертвіння тварин, що призводять до загибелі від задушшя, електричного струму, больових ін’єкцій, отруєння, курареподібних препаратів, перегріву, та інших больових методів.

4.7. Ветеринарні процедури щодо тварин можуть здійснювати тільки особи, які мають відповідну фахову освіту.

4.8. Забороняється отруєння тварин будь-якими засобами.

4.9. Забороняється пропаганда жорстокого поводження з тваринами, заклики до жорстокого поводження з ними, використання у розважальних або комерційних цілях матеріалів, які демонструють жорстоке поводження з тваринами.

4.10. Особливості права власності та інших речових прав на тварин у м. Миколаєві:

4.10.1. Право власності на тварину підтверджується наявним на тварині номерним жетоном та імплантованим електронним підшкірним транспондером з відповідною реєстрацією в Муніципальному реєстрі тварин м. Миколаєва.

4.10.2. Ветеринарний паспорт не є підтвердженням права власності.

4.10.3. Право власності та інші речові права на тварин у разі жорстокого поводження з ними можуть бути припинені за рішенням суду шляхом їх оплатного вилучення або конфіскації.

4.10.4. Продаж з попереднім виставленням пропонованих тварин для показу покупцям допускається у разі дотримання вимог Закону України «Про захист тварин від жорстокого поводження».

4.10.5. Продавець тварини зобов’язаний забезпечити покупця достовірною інформацією про реєстрацію, вид, породу, стан здоров’я та інші якості тварини, а також про умови її утримання.

4.10.6. Дарування тварин допускається після попереднього погодження з майбутнім власником. Згідно зі ст. 6 Європейської конвенції про захист домашніх тварин, жодна домашня тварина не може бути продана особам, яким не виповнилося 16 років, без чітко висловленої згоди їхніх батьків або інших осіб, які виконують обов’язки батьків.

4.11. Реєстрація домашніх тварин:

4.11.1. У м. Миколаєві діє обов’язкова реєстрація собак, що утримуються фізичними або юридичними особами на території міста, та добровільна реєстрація котів, що проводиться за бажанням власника.

4.11.2. Реєстрація собак та котів передбачає видачу власнику домашньої тварини муніципального номерного жетона та введення електронного транспондера (у разі відсутності) з індивідуальним номером та внесення цього номера з інформацією про тварину та її власника в Муніципальний реєстр тварин м. Миколаєва.

4.11.3. Реєстрація домашніх собак і котів проводиться з метою:

- єдиного обліку цих тварин у місті, у тому числі для організації пошуку загублених тварин та повернення їх власникам;

- контролю за чисельністю безпритульних тварин;

- здійснення контролю за дотриманням ветеринарно-санітарних вимог;

- забезпечення епізоотичного благополуччя;

- вирішення проблемних питань і конфліктних ситуацій, пов’язаних з утриманням домашніх собак та котів у м. Миколаєві.

4.11.4. Реєстрація проводиться одноразово і вважається дійсною протягом усього життя тварини.

4.11.5. Реєстрацію та облік тварин здійснюють КП ММР «Центр захисту тварин», установи ветеринарної медицини, інші установи та організації, уповноважені КП ММР «Центр захисту тварин». Реєстрація тварин може проводитись безпосередньо за місцем проживання власника.

4.11.6. Особа, яка придбала та утримує тварину, зобов’язана зареєструвати її протягом 10 діб з моменту придбання.

4.11.7. У разі втрати муніципального номерного жетона тварини, зміни її власника або місця його проживання обов’язково проводиться зміна даних у профілі тварини шляхом звернення власника до КП ММР «Центр захисту тварин».

4.11.8. Носіння ідентифікаційного жетона за межами місця постійного утримання тварини є обов’язковим. Перебування тварини без жетона на вулицях, площах, ринках, у скверах, парках, дворах, у громадському транспорті та інших публічних місцях є порушенням правил реєстрації. Така тварина вважається незареєстрованою.

4.11.9. При здійсненні реєстрації тварини її присутність є обов’язковою, а власник цієї тварини повинен мати при собі паспорт та документи, що підтверджують проведення протиепізоотичних заходів (щеплень).

4.11.10. Процедура реєстрації передбачає заповнення відповідної форми з відомостями щодо власника тварини (паспортні дані, в т.ч. ПІП/б, дата народження, а також адреса та телефон власника), виду тварини, породи, клички, дати народження, проведення протиепізоотичних заходів (щеплень) та інше із подальшим внесенням цієї інформації до Муніципального реєстру тварин м. Миколаєва. Ця інформація може бути надана третім особам лише у випадках, що передбачені чинним законодавством.

4.11.11. КП ММР «Центр захисту тварин» або інша уповноважена установа зобов’язані видати власнику зареєстрованої тварини номерний індивідуальний знак (жетон) тварини, ввести електронний транспондер у разі його відсутності, а також ознайомити з Правилами утримання домашніх собак та котів у м. Миколаєві. Факт ознайомлення з документами підтверджується підписом власника тварини.

4.12. Реалізація Програми передбачає такі інформаційно-просвітницькі заходи серед населення:

- підготовку та проведення інформаційних заходів, тематичних лекцій, семінарів, круглих столів, конференцій та нарад з представниками департаменту житлово-комунального господарства Миколаївської міської ради, відповідними службами, установами, підприємствами, громадськими організаціями;

- проведення просвітницької роботи серед мешканців Миколаєва з питань, пов’язаних з гуманним та відповідальним ставленням до тварин;

- видавництво та розповсюдження тематичних друкованих видань: буклетів, плакатів та інших інформаційних матеріалів для проведення просвітницької роботи серед опікунів безпритульних тварин та мешканців міста;

- розробку та запровадження просвітницьких проектів у дитячих навчальних закладах щодо гуманного поводження з тваринами та захисту їх від жорстокого поводження;

- виготовлення та розміщення соціальної реклами (інформаційних носіїв, стендів, листівок, відео- та аудіороликів);

- участь в інформаційних кампаніях та заходах із залученням засобів масової інформації;

- проведення консультацій з громадськістю стосовно опіки над безпритульними тваринами, що перебувають на території міста;

- пропаганда відповідального ставлення до домашніх тварин та гуманного поводження з безпритульними тваринами у засобах масової інформації;

- активізація роботи щодо притягнення власників тварин до адміністративної та кримінальної відповідальності за порушення правил утримання тварин або жорстоке поводження з домашніми тваринами.

4.13. Задля ефективного вирішення питання регулювання чисельності безпритульних тварин та дружнього співіснування людей та тварин на території м. Миколаєва здійснюють діяльність відповідальні волонтери.

4.13.1. Відповідальні волонтери згідно з договором дають згоду на утримання та догляд за безпритульною твариною (тваринами), яку (які) було повернуто до ареалу попереднього перебування.

4.13.2. Відповідальним волонтером може вважатися людина, яка зареєстрована у базі даних відповідальних волонтерів КП ММР «Центр захисту тварин» та уклала з КП ММР «Центр захисту тварин»  відповідний договір.

4.13.3. Відповідальний волонтер зобов’язаний дотримуватись умов договору, укладеного з КП ММР «Центр захисту тварин», та вимог цієї Програми.

Разом з тим, велику увагу необхідно приділити профілактиці бездоглядності тварин. Програмою враховується існування великої популяції домашніх тварин, тісно пов`язаної з популяцією безпритульних тварин. Цей зв`язок контролюється за допомогою додаткових заходів, які здатні забезпечити підвищення відповідальності власників домашніх тварин, з метою взяти під контроль відтворення тварин в місті, а саме: реєстрація домашніх тварин та стимулювання власників до біостерилізації своїх тварин для обмеження їх невиправданого поширення.

Безпритульні тварини, що гинуть або вмирають, увесь час заміщуються новими за рахунок наступних чинників:

1. цуценят цієї ж групи тварин;

2. тварин, що мігрують із сусідніх територій;

3. покинутих та загублених власницьких тварин;

4. тварин, покинутих у місцях продажу.

Щоб перешкодити першому чиннику, методика передбачає відлов та біостерилізацію тварин  в окремому районі або окремій групі тварин повністю та одночасно (за короткий проміжок часу).

Для досягнення успіху за цією методикою вкрай важливо досягнення певної долі стерилізованих самок. Найкращим варіантом є одночасна біостерилізація усіх самок у групі тварин. Або, як найменше, досягнення при біостерилізації так званого «порогу ефективності», який настає при підтримці долі стерилізованих самок 75-80% від загального числа самок у популяції безпритульних тварин. За таких умов досягається стабілізація чисельності та зменшення популяції, тобто кількість цуценят, що народилися і дожили до статевої зрілості (дорослого стану), або кошенят дорівнюватиме (або менше) кількості дорослих тварин, що загинули чи вибули з групи тварин з інших причин.

Для запобігання другому чиннику (міграції тварин) процес біостерилізації необхідно організовувати таким чином, щоб біостерилізація тварин у районах міста проводилась послідовно на сусідніх ділянках, тобто процес біостерилізації необхідно проводити за спіральними лініями, що розкручуються з умовних центрів у різних районах міста, або по квадратам, на які умовно розділена територія районів.

Після біостерилізації, вакцинації та за умови неможливості адопції за час перебування у КП ММР «Центр захисту тварин», тварини повертаються до ареалу попереднього перебування. Собаки стають епідеміологічно безпечні (щеплені після біостерилізації), створюють значно менше шуму і не дають приплоду. Таким чином, збільшення чисельності тварин не відбувається, і через певний час починається значне природне зменшення їх чисельності.

Задля ліквідації третього чинника необхідно запровадити широкомасштабні інформаційно-просвітницькі заходи та реєстрацію домашніх тварин. Внаслідок запровадження таких методів собаки почнуть зникати з вулиць.

Для ліквідації четвертого чинника необхідно проводити спільні рейди співробітників Національної поліції, працівників КП ММР «Центр захисту тварин», представників відділів благоустрою адміністрацій районів Миколаївської міської ради та громадських організацій.

Таким чином, основними шляхами та засобами розв’язання проблеми поводження з котами і собаками та регулювання чисельності безпритульних тварин гуманними методами на території м. Миколаєва є:

- комплексна взаємодія органів державної влади, місцевого самоврядування, інститутів громадянського суспільства та закладів освіти і науки;

- загальноміський облік власницьких та безпритульних тварин;

- регулювання чисельності безпритульних тварин на базі пункту біостерилізації та утримання тварин, який розташований за адресою: м. Миколаїв, вул. Водопійна, 36, виключно гуманними методами;

- проведення просвітницької роботи з населенням, в тому числі щодо гуманного поводження з тваринами (висвітлення зазначених питань у ЗМІ, проведення громадських акцій, випуск листівок та плакатів, розміщення інформації на біл-бордах);

- підвищення відповідального ставлення власників тварин, особливо тих, що відносяться до потенційно небезпечних, за участю відповідних установ та організацій, які в межах своїх повноважень здійснюють контроль за додержанням законодавства України у сфері виконання Програми та Правил утримання домашніх собак та котів в м. Миколаєві;

- ініціювання внесення змін щодо вдосконалення нормативно-правової бази (в межах компетенції органів місцевого самоврядування) з питань захисту тварин на місцевому рівні;

- врахування основних загальнодержавних нормативно-правових актів, що стосуються державної політики у сфері захисту тварин;

- створення безпечних та комфортних умов і таких, що виключають жорстокість, умов для співіснування людей і тварин.

Забезпечення зменшення кількості конфліктних ситуацій, пов’язаних з тваринами, зменшення випадків нападу та покусів, травмування інших тварин, зменшення кількості безпритульних тварин, формування гуманного ставлення до тварин передбачає здійснення оперативного реагування на звернення, скарги, повідомлення громадян та юридичних осіб про факти порушень Правил утримання домашніх собак та котів в м. Миколаєві, створення відповідної інфраструктури: майданчиків для дресирування, місць та зон для вигулу, поширення інформації для фізичних та юридичних осіб стосовно можливості проведення кремації тварин.

У разі виявлення правопорушень, пов’язаних з утриманням тварин, та з метою притягнення порушника до відповідальності має бути встановлений власник тварини. Реєстрація та ідентифікація є найбільш ефективним способом визначення ототожнення тварини з її власником.

 

5. ФІНАНСОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ

 

Виконання заходів Програми передбачається за рахунок коштів міського бюджету, за рахунок власних коштів від діяльності КП ММР «Центр захисту тварин» (реєстрація тварин, ветеринарна діяльність, відлов тварин на замовлення фізичних та юридичних осіб тощо), а також коштів від благодійних фондів, міжнародних благодійних організацій та інших джерел, не заборонених чинним законодавством України.

Обсяги фінансування заходів Програми уточнюються та визначаються щорічно відповідно до можливостей бюджету м. Миколаєва, прийнятих інвестиційних пропозицій і програм та пропозицій суб’єктів господарювання на відповідний рік.

Прогнозний обсяг фінансового забезпечення виконання завдань Програми на 2018-2022 роки, у т.ч. за джерелами фінансування, наведено в Додатку 2 до Програми.

 

6. ПЕРЕЛІК ЗАВДАНЬ І ЗАХОДІВ ПРОГРАМИ

 

Програмою передбачається здійснення комплексу заходів, спрямованих на досягнення її мети (додаток 2 до Програми). Завданнями Програми є:

6.1. Розширення потужності КП ММР «Центр захисту тварин» та покращання його матеріально-технічної бази:

- придбання додаткового обладнання;

- придбання мобільної амбулаторії, автомобіля для вилову собак;

- облаштування кухні, приміщення для зберігання кормів, організація ізолятора та вольєрів для тварин (95 вольєрів*23тис.грн.+95 утеплених будок для собак*3тис.грн.);

- демонтаж старих вольєрів;

- ремонт огорожі КП ММР «Центр захисту тварин»;

- переоснащення офісного приміщення КП ММР «Центр захисту тварин» під Центр адопції безпритульних тварин;

- будівництво адміністративної будівлі на території ветеринарно-стерилізаційного центру КП ММР «Центр захисту тварин»;

- поточний ремонт ветеринарно-стерилізаційного центру КП ММР «Центр захисту тварин» з розподілом зон та приміщень – карантину, післяопераційної, терапії, двох хірургій, лабораторії, грумінгу, складського приміщення, стерилізаційної кімнати, побутової кімнати, кухні для тварин, ординаторської та приміщення для персоналу (доглядальники, ловці);

- встановлення 20 камер он-лайн спостереження на КП ММР «Центр захисту тварин»;

- встановлення охоронної та протипожежної сигналізації;

- встановлення сонячної електростанції потужністю 10кВт;

- закупівля сканерів (17 штук).

6.2. Проведення заходів щодо запобігання ситуацій загрози покусів тваринами людини (додаток 4 до Програми).

6.3. Проведення відлову, біостерилізації, ідентифікації, адопції або повернення до попереднього ареалу безпритульних тварин:

- придбання корму для тварин та їх утримання;

- вилов безпритульних тварин, що знаходяться на території м. Миколаєва;

- придбання медикаментів, вакцин, транквілізаторів, дезінфікуючих та інших лікарських препаратів (у тому числі комплексної вакцини), проведення лабораторних досліджень з виявлення інфекційних захворювань тварин;

- ідентифікація тварин (електронний транспондер, бірка).

6.4. Проведення добровільної біостерилізації домашніх тварин, що не мають племінної цінності (додаток 5 до Програми):

- пільгова біостерилізація, безповоротна фінансова допомога (гранти);

- розробка та затвердження виконавчим комітетом Миколаївської міської ради Положення щодо пільгової біостерилізації домашніх тварин.

6.5. Підрахунок безпритульних тварин.

6.6. Створення та ведення Муніципального реєстру тварин м. Миколаєва.

6.7. Підвищення кваліфікації співробітників КП ММР «Центр захисту тварин».

6.8. Проведення безкоштовної ідентифікації та реєстрації собак соціально незахищених верств населення (5000 чипів):

- розробка Порядку безкоштовної реєстрації домашніх тварин для пільгової категорії мешканців м. Миколаєва;

- проведення безкоштовної ідентифікації та реєстрації собак (5000 чипів) для соціально незахищених верств населення.

6.9. Впровадження інформаційної та просвітницької компанії для інформування місцевої громади щодо поводження та гуманного ставлення до тварин (додаток 6 до Програми):

- проведення навчання представників виконавчих органів Миколаївської міської ради щодо ознайомлення з прийнятою Програмою та її виконання;

- виготовлення та розповсюдження листівок, інформаційних листів, брошур, бігбордів на тему реєстрації, біостерилізації домашніх тварин (проведення конкурсів за рахунок грантів);

- проведення роботи із ЗМІ та інтернет-ресурсами;

- організація роботи та утримання гарячої лінії, Call-центру з розгляду звернень та скарг громадян, надання консультацій, проведення рейд-перевірок, складення актів щодо порушення правил утримання тварин;

- організація роботи сайту КП ММР «Центр захисту тварин».

6.10. Впровадження заходів просвітницької діяльності (тем) в навчальних закладах та закладах культури м. Миколаєва:

- погодження навчальних проектів для загальноосвітніх навчальних закладів;

- проведення семінарів з директорами і вчителями шкіл;

- проведення заходів в школах (конкурси малюнків, пісень, віршів, лекції із залученням волонтерів, відвідування КП ММР «Центр захисту тварин»);

- розробка планів заходів у дитячих навчальних закладах;

- проведення заходів в бібліотеках.

6.11. Ліквідація незаконної торгівлі тваринами:

- забезпечення контролю за реєстрацією, ідентифікацією домашніх тварин у м. Миколаєві при здійсненні купівлі-продажу на території міста.

6.12. Створення Наглядової ради при КП ММР «Центр захист у тварин».

6.13. Внесення змін та доповнень до:

- Положення про департамент житлово-комунального господарства Миколаївської міської ради в частині поводження з безпритульними тваринами;

- діючих Правил благоустрою, санітарного утримання територій, забезпечення чистоти і порядку в м. Миколаєві.

6.14. Видання нових Правил утримання домашніх собак та котів у м. Миколаєві.

Детальний перелік завдань і заходів з реалізації Програми із зазначенням виконавців, з орієнтовними обсягами фінансування, термінами виконання, очікуваними результатами наведено у Додатку 2 до Програми.

 

7. ОРГАНІЗАЦІЯ КОНТРОЛЮ

 

Відповідальним виконавцем Програми є департамент житлово-комунального господарства Миколаївської міської ради, як головний розпорядник коштів та відповідальний за їх цільове використання. Департамент житлово-комунального господарства Миколаївської міської ради забезпечує моніторинг виконання Програми та підготовку звітної та аналітичної інформації.

Адміністрації районів Миколаївської міської ради, в межах повноважень та заходів, передбачених Програмою, здійснюють контроль за додержанням правил благоустрою на відповідних територіях та виконанням Правил утримання домашніх собак та котів у м. Миколаєві.

Організація і контроль за утриманням і поводженням з домашніми тваринами та заподіяння шкоди як оточуючим, так і самій тварині, притягнення до відповідальності за жорстоке поводження з тваринами покладається на органи Національної поліції, що забезпечують правопорядок на вулицях м. Миколаєва, адміністрації районів Миколаївської міської ради, органи Держпродспоживслужби, суспільно-громадські організації.

Департамент житлово-комунального господарства Миколаївської міської ради сприяє органам місцевого самоврядування у вирішенні питань забезпечення виконання заходів Програми, здійснює координацію діяльності адміністрацій районів Миколаївської міської ради у сфері поводження з домашніми та безпритульними тваринами, контроль за реалізацією заходів Програми.

Управління екології департаменту житлово-комунального господарства Миколаївської міської ради, адміністрації районів Миколаївської міської ради сприяють проведенню роз’яснювальної роботи серед мешканців міста з метою запобігання появі безпритульних тварин.

Місцеві громадські організації захисту тварин беруть участь у реалізації заходів Програми та у контролі за її реалізацією.

Виконавці Програми звітують перед відповідальним виконавцем – департаментом житлово-комунального господарства Миколаївської міської ради про хід виконання Програми в терміни, вказані в Додатку 2 до Програми, а також щорічно, до 20 січня року наступного за звітним, інформують вказаного відповідального виконавця про результати виконання заходів Програми за весь рік.

Департамент житлово-комунального господарства Миколаївської міської ради забезпечує оприлюднення на офіційному веб-сайті Миколаївської міської ради (http://mkrada.gov.ua) узагальненої інформації про хід та результати виконання заходів Програми щорічно до 30 січня року, наступного за звітним.

Контроль за роботою КП ММР «Центр захисту тварин» покласти на Наглядову раду, створену при КП ММР «Центр захисту тварин».

Громадські організації, статутною метою діяльності яких є захист тварин, згідно зі ст. 34 Закону України «Про захист тварин від жорстокого поводження» мають право брати участь у проведенні державними органами управління у сфері захисту тварин від жорстокого поводження перевірок виконання КП ММР «Центр захисту тварин» планів і заходів, пов’язаних із захистом тварин від жорстокого поводження, та ставити перед відповідними органами державної влади питання про конфіскацію тварин та відповідальність осіб, які їх утримують, відповідно до чинного законодавства, у разі виявлення фактів жорстокого поводження з тваринами.

Виконавчі органи міської ради всебічно сприяють фізичним особам та громадським організаціям, метою діяльності яких є захист тварин, в проведенні контролю за ходом виконання цієї Програми.

Контроль за виконанням заходів Програми здійснюють Миколаївська міська рада, профільні постійні комісії Миколаївської міської ради.

У разі виникнення потреби щодо внесення змін або доповнень до Програми, розробки механізмів вирішення проблемних питань, пов’язаних з реалізацією завдань Програми, виконавець та розробники Програми вживають заходів щодо підготовки відповідних документів та подання їх на затвердження у місячний термін.

 

8. ОЧІКУВАНІ РЕЗУЛЬТАТИ ВИКОНАННЯ ПРОГРАМИ

 

У результаті виконання Програми очікується:

1. Внесення змін та доповнень до Положення про департамент житлово-комунального господарства Миколаївської міської ради в частині поводження з безпритульними тваринами, діючих Правил благоустрою, санітарного утримання територій, забезпечення чистоти і порядку в м. Миколаєві.

2. Прийняття нових Правил утримання домашніх собак та котів у м. Миколаєві.

3. Створення Наглядової ради при КП ММР «Центр захисту тварин».

4. Зменшення чисельності безпритульних тварин.

5. Облаштування Центру адопції безпритульних тварин.

6. Зменшення покусів мешканців Миколаєва як власницькими, так і безпритульними тваринами.

7. Створення групи швидкого реагування КП ММР «Центр захисту тварин».

8. Купівля мобільної амбулаторії для проведення біостерилізації домашніх тварин та машин для вилову тварин.

9. Приведення до оптимального штатного розпису підприємства.

10. Облаштування зон карантину та вольєрів, ізолятора, інфекційного відділення, грумінг-кабінету, стерилізаційної, лабораторії, рентген-кабінету на території КП ММР «Центр захисту тварин».

11. Ліквідація незаконної торгівлі тваринами.

12. Проведення регулярних спільних рейдів працівників КП ММР «Центр захисту тварин», представників відділів благоустрою адміністрацій районів Миколаївської міської ради та громадських організацій із співробітниками Національної поліції або муніципальними службами щодо перевірки реєстрації власницьких тварин.

13. Облік безпритульних та власницьких тварин у Муніципальному реєстрі тварин м. Миколаєва.

14. Закупка сканерів для ідентифікації власницьких собак під час проведення рейдових перевірок співробітниками органів Національної поліції.

15. Будівництво офісного приміщення на базі КП ММР «Центр захисту тварин».

16. Забезпечення ефективного використання бюджетних коштів на заходи щодо регулювання чисельності безпритульних тварин.

Результативні показники виконання Програми визначені у таблиці 1.

 

___________________________________________________

 

 

 

Таблиця 1

Результативні показники виконання Програми

 

Показник

Одиниці виміру

2018 рік

2019 рік

2020 рік

2021 рік

2022 рік

1.

Розширення потужності КП ММР «Центр захисту тварин» та покращання його матеріально-технічної бази

Показник продукту:

1.1.

Придбання додаткового обладнання:

 

 

 

 

 

 

1.2.

Придбання мобільної амбулаторії, автомобіля для вилову собак:

 

 

 

 

 

 

 

1.2.1. Автомобіль

од.

1

-

-

-

-

1.2.2. Мобільна амбулаторія

од.

1

-

-

-

-

1.3.

Розширення потужності КП ММР «Центр захисту тварин»: будівництво кухні, приміщення для зберігання кормів, організація ізолятора та вольєрів для тварин:

 

 

 

 

 

 

 

1.3.1. Кухня

од.

-

1

-

-

-

1.3.2. Приміщення для зберігання кормів

 

-

1

-

-

-

1.3.3. Вольєри

од.

40

55

-

-

-

1.3.4. Будки

од.

40

55

-

-

-

1.4.

Демонтаж старих вольєрів

 

 

 

 

 

 

 

1.4.1. Кількість демонтованих вольєрів

од.

154

-

-

-

-

1.5.

Переоснащення офісного приміщення КП ММР «Центр захисту тварин» під Центр адопції безпритульних тварин:

 

 

 

 

 

 

 

1.5.1. Кількість об’єктів переоснащення

од.

1

-

-

-

-

1.6.

Поточний ремонт ветеринарно-стерилізаційного центру КП ММР «Центр захисту тварин» з розподілом зон та приміщень:

  2)

 

 

 

 

 

 

1.6.1. Зона карантину

од.

1

-

-

-

-

1.6.2. Післяопераційна зона

од.

1

-

-

-

-

1.6.3. Зона терапії

од.

1

-

-

-

-

1.6.4. Хірургійна

од.

2

-

-

-

-

1.6.5. Лабораторія

од.

-

1

-

-

-

1.6.6. Грумерна

од.

-

1

-

-

-

1.6.7. Складське приміщення

од.

1

-

-

-

-

1.6.8. Стерилізаційна кімната

од.

1

-

-

-

-

1.6.9. Побутова кімната

од.

-

1

-

-

-

1.6.10. Ординаторська

од.

-

1

-

-

-

1.6.10. Приміщення для персоналу

од.

1

-

-

-

-

1.7.

Встановлення 20 камер он-лайн спостереження:

 

 

 

 

 

 

 

1.7.1. Камери он-лайн спостереження

од.

10

10

-

-

-

1.8.

Охоронна та протипожежна сигналізація:

 

 

 

 

 

 

 

1.8.1. Охоронна сигналізація

од.

-

1

-

-

-

1.8.2. Протипожежна сигналізація

од.

-

1

-

-

-

Показник ефективності:

1.1.

Придбання додаткового обладнання:

 

1.1.1. Середні витрати на придбання мікроскопа і реактивів

тис.грн.

17

-

-

-

-

1.1.2. Середні витрати на придбання ларингоскопа

тис.грн.

7

-

-

-

-

1.1.3. Середні витрати на придбання отоскопа

тис.грн.

5

-

-

-

-

1.1.4. Середні витрати на придбання однієї безтіньової лампи

тис.грн.

19,5

-

-

-

-

1.1.5. Середні витрати на придбання кисневого концентратора

тис.грн.

20

-

-

-

-

1.1.6. Середні витрати на придбання стерилізатора для інструментів

тис.грн.

12

-

-

-

-

1.1.7. Середні витрати на придбання автоклава

тис.грн.

25

-

-

-

-

1.1.8. Середні витрати на придбання одного монітора пацієнта

тис.грн.

20

-

-

-

-

1.1.9. Середні витрати на придбання одного біполярного діатоермокоагулятора

тис.грн.

15

-

-

-

-

1.1.10. Середні витрати на придбання одного одноканального інфузійного насоса

тис.грн.

13,5

-

-

-

-

1.1.11. Середні витрати на придбання стетофонендоскопа

тис.грн.

-

0,5

-

-

-

1.1.12. Середні витрати на придбання гематологічного аналізатора крові

тис.грн.

-

180

-

-

-

1.1.13. Середні витрати на придбання концентратора кисню

тис.грн.

20

-

-

-

-

1.1.14. Середні витрати на придбання базового набору хірургічних інструментів

тис.грн.

6,06

-

-

-

-

1.1.15. Середні витрати на придбання апарата УЗД діагностики

тис.грн.

-

150

-

-

-

1.1.16. Середні витрати на придбання столу для грумінгу

тис.грн.

-

12

-

-

-

1.1.17. Середні витрати на придбання ванни для грумінгу

тис.грн.

-

30

-

-

-

1.1.18. Середні витрати на придбання машинки для стрижки собак

тис.грн.

-

2

-

-

-

1.1.19. Середні витрати на придбання фена для сушки тварин

тис.грн.

-

5

-

-

-

1.1.20. Середні витрати на придбання однієї петлі для відлову собак

тис.грн.

3,5

-

-

-

-

1.1.21. Середні витрати на придбання одного сачка для відлову собак

тис.грн.

3,5

-

-

-

-

1.1.22. Середні витрати на придбання лабораторних та операційних меблів

тис.грн.

38

62

-

-

-

1.2.

Придбання мобільної амбулаторії, автомобіля для вилову собак:

 

1.2.1. Середні витрати на придбання автомобіля

тис.грн.

250

-

-

-

-

1.2.2. Середні витрати на придбання мобільної амбулаторії

тис.грн.

690

-

-

-

-

1.3.

Розширення потужності КП ММР «Центр захисту тварин»: будівництво кухні, приміщення для зберігання кормів, організація ізолятора та вольєрів для тварин:

 

1.3.1. Середні витрати на проектування та будівництво кухні

тис.грн.

-

815

-

-

-

1.3.2. Середні витрати на проектування та будівництв приміщення для зберігання кормів

тис.грн.

-

450

-

-

-

1.3.3. Середні витрати на будівництво одного вольєра

тис.грн.

23

23

-

-

-

1.3.4. Середні витрати на будівництво однієї будки

тис.грн.

3

3

-

-

-

1.4.

Демонтаж старих вольєрів

 

1.4.1. Середні витрати на демонтаж одного вольєра

тис.грн.

0,52

-

-

-

-

1.5.

Переоснащення офісного приміщення КП ММР «Центр захисту тварин» під Центр адопції безпритульних тварин:

 

1.5.1. Витрати на роботи з переоснащення приміщення

тис.грн.

200

-

-

-

-

1.6.

Поточний ремонт ветеринарно-стерилізаційного центру КП ММР «Центр захисту тварин» з розподілом зон та приміщень:

 

1.6.1. Середні витрати на ремонт та облаштування зони карантину

тис.грн.

200

-

-

-

-

1.6.2. Середні витрати на ремонт та облаштування післяопераційної зони

тис.грн.

250

-

-

-

-

1.6.3. Середні витрати на ремонт та облаштування зони терапії

тис.грн.

150

-

-

-

-

1.6.4. Середні витрати на ремонт та облаштування однієї хірургійної

тис.грн.

285

-

-

-

-

1.6.5. Середні витрати на ремонт та облаштування лабораторії

тис.грн.

-

350

-

-

-

1.6.6. Середні витрати на ремонт та облаштування грумерної

тис.грн.

-

350

-

-

-

1.6.7. Середні витрати на ремонт та облаштування складського приміщення

тис.грн.

80

-

-

-

-

1.6.8. Середні витрати на ремонт та облаштування стерилізаційної кімнати

тис.грн.

100

-

-

-

-

1.6.9. Середні витрати на ремонт та облаштування побутової кімнати

тис.грн.

-

100

-

-

-

1.6.10. Середні витрати на ремонт та облаштування ординаторської

тис.грн.

-

200

-

-

-

1.6.11. Середні витрати на ремонт та облаштування приміщення для персоналу

тис.грн.

150

-

-

-

-

1.7.

Встановлення 20 камер он-лайн спостереження:

 

1.8.1. Середні витрати на встановлення однієї камери он-лайн спостереження

тис.грн.

4,5

4,5

-

-

-

1.8.

Охоронна та протипожежна сигналізація:

 

1.9.1. Середні витрати на встановлення охоронної сигналізації

тис.грн.

-

20

-

-

-

 

1.9.2. Середні витрати на встановлення протипожежної сигналізація

тис.грн.

-

30

-

-

-

2.

Проведення заходів щодо запобігання загрози покусів людини собаками (додаток 3 до Програми)

Показник продукту:

Кількість розглянутих звернень та скарг щодо укусів собаками, отриманих від фізичних та юридичних осіб

од.

280

200

150

100

80

Показник ефективності:

Середні витрати на розгляд однієї скарги, отриманої від фізичних та юридичних осіб

тис.грн.

0,07

0,25

0,25

0,25

0,25

Показник якості:

Динаміка кількості звернень у порівнянні з попереднім роком

%

84

71,4

75,0

67,0

80,0

3.

Проведення відлову, біостерилізації, ідентифікації, адопції або повернення безпритульних собак

Показник продукту:

3.1.

Кількість собак, яких планується утримувати у КП ММР «Центр захисту тварин»

од.

1000

2500

2000

1500

800

3.2.

Кількість безпритульних собак, яких планується виловити, біостерелізувати та вакцинувати

од.

1000

2500

2000

1500

800

3.3.

Придбання медикаментів, вакцин, транквілізаторів, дезінфікуючих та інших лікарських препаратів (у тому числі комплексної вакцини), проведення лабораторних досліджень з виявлення інфекційних захворювань тварин

 

 

 

 

 

 

 

3.3.1. Кількість придбаних медикаментів, вакцин, дезінфікуючих та інших лікарських препаратів

од.

1000

2500

2000

1500

800

3.4.

Ідентифікація тварин (електронний транспондер, бірка)

 

 

 

 

 

 

 

3.4.1. Кількість ідентифікованих безпритульних тварин

од.

1000

2500

2000

1500

800

Показник ефективності:

3.1.

Придбання корму для тварин та їх утримання

 

 

 

 

 

 

 

3.1.1. Середні видатки на утримання однієї тварини в день

тис.грн.

0,08

0,10

0,12

0,14

0,16

3.2.

Вилов безпритульних тварин, що знаходяться на території м. Миколаєва, їх біостерилізація, повернення до ареалу попереднього перебування

 

 

 

 

 

 

 

3.2.1. Середні видатки на безпритульних тварин, яких планується виловити, біостерилізувати та вакцинувати

тис.грн.

0,78

0,81

0,83

0,87

0,87

3.3.

Ідентифікація тварин (електронний транспондер, бірка)

 

 

 

 

 

 

 

3.3.1. Середні видатки на ідентифікацію однієї безпритульної тварини

тис.грн.

0,08

0,081

0,083

0,085

0,088

Показник якості:

Динаміка кількості безпритульних тварин, яких планується виловити

%

47

250

80

75

53

4.

Проведення пільгової біостерилізації домашніх тварин, що не мають племінної цінності (додаток 4 до Програми)

Показник продукту:

Кількість стерилізованих домашніх тварин

од.

-

500

1000

-

-

Показник ефективності:

 

 

 

 

 

 

Середні видатки на біостерилізацію однієї тварини

тис.грн.

-

0,3

0,3

-

-

Показник якості:

 

 

 

 

 

 

Динаміка кількості стерилізованих домашніх тварин громадян пільгової категорії

%

-

100

150

-

-

5.

Проведення безкоштовної ідентифікації та реєстрації собак соціально незахищених верств населення

Показник продукту:

Кількість пільгово ідентифікованих та зареєстрованих собак

од.

1000

2665

1335

-

-

Показник ефективності:

 

 

 

 

 

 

Середні видатки на проведення пільгової ідентифікації та реєстрації однієї собаки

тис.грн.

0,075

0,075

0,075

-

-

Показник якості:

 

 

 

 

 

 

Динаміка кількості собак, яких було ідентифіковано та зареєстровано на пільгових умовах

%

100

267

50

-

-

6.

Впровадження інформаційної та просвітницької компанії для інформування місцевої громади щодо поводження та гуманного ставлення до тварин (додаток 5 до Програми)

Показник продукту:

6.1.

Листівки, інформаційні листи, брошури, бігборди на тему реєстрації, біостерилізації  домашніх тварин (проведення конкурсів за рахунок грантів)

 

 

 

 

 

 

 

6.1.1. Кількість друкованої продукції

од.

100000

100000

100000

100000

100000

Показник ефективності:

6.1.1.

Середні видатки на видання однієї одиниці друкованої продукції

тис.грн.

1,5

3,75

3,75

2,5

2,0

Показник якості:

Динаміка кількості проведених заходів у порівнянні з попереднім роком

%

100

100

100

100

100

7.

Впровадження заходів просвітницької діяльності (тем) в навчальних закладах  та  закладах  культури м. Миколаєва

Показник продукту:

Кількість проведених інформаційно-просвітницьких заходів, проведених в учбових закладах

од.

1000

1000

1000

1000

1000

Показник ефективності:

Середні видатки на один інформаційно-просвітницький захід

тис.грн.

0,065

0,065

0,065

0,065

0,065

Показник якості:

Динаміка кількості проведених заходів у порівнянні з попереднім роком

%

100

100

100

100

100

8.

Закупівля сканерів для зчитування чипів

Показник продукту:

Кількість придбаних сканерів для зчитування чипів

од.

7

10

-

-

-

Показник ефективності:

Середні витрати на придбання одного сканера

тис.грн.

2,941

2,941

-

-

-

Показник якості:

Динаміка кількості придбання сканерів у порівнянні з попереднім роком

%

100

142,9

-

-

-

 

 

 

 

 

Додаток 1

до Програми

 

 

ПАСПОРТ

міської цільової програми поводження з котами і собаками та регулювання чисельності безпритульних тварин гуманними методами у м. Миколаєві

на 2018-2022 роки

 

Програму затверджено рішенням міської ради від __________ № _______

 

Ініціатор: Миколаївська міська рада.

 

Розробник Програми:

1. Робоча група депутатів Миколаївської міської ради VII скликання з розробки Програми поводження з котами та собаками на 2018-2022 роки (згідно із Законом України «Про статус депутатів місцевих рад»).

 

Відповідальний виконавець: Департамент житлово-комунального господарства Миколаївської міської ради

 

Співвиконавці:

1. Департамент ЖКГ Миколаївської міської ради.

2. КП ММР «Центр захисту тварин».

3. Адміністрації районів Миколаївської міської ради.

4. Головне управління Національної поліції в Миколаївській області.

5. Управління освіти Миколаївської міської ради.

6. Управління з питань культури та охорони культурної спадщини Миколаївської міської ради.

7. Миколаївське міське управління ГУ Держпродспоживслужби в Миколаївській області.

8. Громадські організації м. Миколаєва.

9. Ветеринарні клініки м. Миколаєва.

10. Засоби масової інформації.

 

Термін виконання: 2018-2022 роки

 

Обсяги та джерела фінансування

 

Джерела фінансування

Обсяг фінансування

(тис.грн.)

У тому числі за роками

2018

2019

2020

2021

2022

Міський бюджет

37088,66

7275,19

13915,97

8342,50

3805,00

3750,00

Власні кошти підприємства

50,00

10,00

10,00

10,00

10,00

10,00

Всього

37138,66

7285,19

13925,97

8352,50

3815,00

3760,00

 

 

Додаток 2

до Програми

 

 

ЗАХОДИ

з реалізації Програми поводження з котами і собаками та регулювання чисельності безпритульних тварин гуманними методами у м. Миколаєві на 2018-2022 роки

 

Назва напряму діяльності (пріоритетні завдання) /перелік заходів

Виконавець

Джерела фінансування

Орієнтовні обсяги  фінансування  (тис. грн.)

Термін виконання

Очікуваний результат

Звітність

2018

2019

2020

2021

2022

Всього

1.

Розширення потужності КП ММР «Центр захисту тварин» та покращання його матеріально-технічної бази (додаток 3 до Програми)

Департамент ЖКГ ММР,

КП ММР «Центр захисту тварин»

Міський бюджет

4785,59

7560,97

3000,00

0,00

0,00

15346,56

2018-2019

Забезпечення системної роботи у регулюванні чисельності безпритульних тварин гуманними методами. Поліпшення якості вжитих заходів щодо регулювання чисельності безпритульних тварин

Щоквартально

1.1.

Придбання додаткового обладнання

300

441,56

0

0

0

741,56

1.2.

Придбання мобільної амбулаторії, автомобіля для вилову собак

940

0

0

0

0

940

1.3.

Розширення потужності КП ММР «Центр захисту тварин»: облаштування кухні, приміщення для зберігання кормів, організація ізолятора та вольєрів для тварин (95 вольєрів*23тис.грн.+95 утеплених будок для собак*3тис.грн.)

1000

2695

0

0

0

3695

1.4.

Демонтаж старих вольєрів

80

0

0

0

0

80

1.5.

Ремонт огорожі КП ММР «Центр захисту тварин»

200

0

0

0

0

200

1.6.

Переоснащення офісного приміщення КП ММР «Центр захисту тварин» під Центр адопції безпритульних тварин

200

0

0

0

0

200

2018

1.7.

Будівництво адміністративної будівлі на території ветеринарно-стерилізаційного центру КП ММР «Центр захисту тварин»

500

3000

3000

0

0

6500

2018-2020

1.8.

Поточний ремонт ветеринарно-стерилізаційного центру КП ММР «Центр захисту тварин» з розподілом зон та приміщень – карантину, післяопераційної, терапії, двох хірургій, лабораторії, грумінгу, складського приміщення, стерилізаційної кімнати, побутової кімнати, кухні для тварин, ординаторської та приміщення для персоналу (доглядальники, ловці)

1500

1000

0

0

0

2500

2018

1.9.

Встановлення 20 камер он-лайн спостереження на КП ММР «Центр захисту тварин»

45

45

0

0

0

90

2018-2019

1.10.

Охоронна та протипожежна сигналізація

0

50

0

0

0

50

2018

1.11.

Встановлення сонячної електростанції потужністю 10кВт

0

300

0

0

0

300

2019

1.12.

Закупівля сканерів (17 штук)

Департамент ЖКГ ММР

20,587

29,41

0

0

0

49,997

2018

Спрощення процедури ідентифікації тварин

2.

Проведення заходів щодо запобігання ситуацій загрози покусів тваринами людини (додаток 4 до Програми)

КП ММР «Центр захисту тварин»

19,6

50

37,5

25

20

152,1

постійно

Зменшення кількості конфліктних ситуацій, у т.ч. укусів собаками людей, травмування інших тварин

3.

Проведення відлову, біостерилізації, ідентифікації, адопції або повернення до попереднього ареалу безпритульних тварин/кількість собак

КП ММР «Центр захисту тварин»,

ветклініки (за узгодженням),

міжнародні організації (4 лапи)

2060/ 1000

5220/ 2500

4220/ 2000

3220/ 1500

3220/ 800

17940/ 7800

2018-2022

Запобігання неконтрольованому розмножуванню безпритульних тварин

Щомісячно

3.1.

Придбання корму для тварин та їх утримання

1200

3000

2400

1800

1800

10200

3.2.

Вилов безпритульних тварин, що знаходяться на території м. Миколаєва, підбирання трупів та повернення

60

220

220

220

220

940

3.3.

Придбання медикаментів, вакцин, транквілізаторів, дезінфікуючих та інших лікарських препаратів(у тому числі комплексної вакцини), проведення лабораторних досліджень з виявлення інфекційних захворювань тварин

720

1800

1440

1080

1080

6120

3.4.

Ідентифікація тварин (електронний транспондер, бірка)

80

200

160

120

120

680

4.

Проведення пільгової біостерилізації домашніх тварин, що не мають племінної цінності (додаток 5 до Програми)

Виконавчий комітет ММР,

департамент ЖКГ ММР,

адміністрації районів ММР,

приватні та комунальні ветклініки

0

150

300

0

0

450

2018-2020

Запобігання неконтрольованому розмножуванню домашніх тварин

Щомісячно

4.1.

Пільгова біостерилізація, безповоротна фінансова допомога (гранти)

0

150

300

0

0

450

Щомісячно

4.2.

Розробка та затвердження виконавчим комітетом ММР Положення щодо пільгової біостерилізації домашніх тварин

0

0

0

0

0

0

30 днів після затвердження Програми

5.

Підрахунок безпритульних тварин

Департамент ЖКГ ММР,

КП ММР «Центр захисту тварин»

10

10

10

10

10

50

щорічно

Впорядкування оперативної роботи з безпритульними тваринами

Щорічно

6.

Створення та ведення Муніципального реєстру тварин м. Миколаєва

КП ММР «Центр захисту тварин»

 

0

0

0

0

0

0

постійно

 

 

7.

Підвищення кваліфікаціїспівробітників КП ММР «Центр захисту тварин»

КП ММР «Центр захисту тварин»

Власні кошти підприємства

10

10

10

10

10

50

постійно

 

Щорічно

8.

Проведення безкоштовної ідентифікації та реєстрації собак соціально незахищених верств населення  (5000 чипів)

Департамент ЖКГ ММР,

адміністрації районів ММР,

Миколаївське міське управління ГУ Держпрод-споживслужби в Миколаївській області,

КП ММР «Центр захисту тварин»,

приватні та державні ветклініки

Міський бюджет

75

200

100

0

0

375

2018-2020

Ведення системної роботи щодо збирання даних про власників тварин, проведення моніторингу про кількісний склад, ареал перебування тварин

Щоквартально

8.1.

Розроблення Порядку безкоштовної реєстрації домашніх тварин для пільгової категорії мешканців м. Миколаєва

Департамент ЖКГ ММР,

адміністрації районів ММР,

КП ММР «Центр захисту тварин»

0

0

0

0

0

0

 

 

8.2.

Проведення безкоштовної ідентифікації та реєстрації собак (до 5000 чипів) для соціально незахищених верств населення

Миколаївське міське управління ГУ Держпрод-споживслужби в Миколаївській області,

КП ММР «Центр захисту тварин»,

приватні та державні ветклініки,

ветлікарі

75

200

100

0

0

375

2018-2020

 

9.

Впровадження інформаційної та просвітницької компанії для інформування місцевої громади щодо поводження та гуманного ставлення до тварин (додаток 5 до Програми)

Департамент ЖКГ ММР,

КП ММР «Центр захисту тварин»,

засоби масової інформації

Міський бюджет

255

655

605

480

430

2425

2018-2022

Популяризація, пропагування та формування свідомості у громадян щодо правил утримання тварин, вигулу у відведених місцях, обов’язкової реєстрації тварин, гуманного поводження з тваринами, методу стерилізації як заходу у вирішенні питань регулювання кількості приплоду

Щоквартально

9.1.

Проведення навчання виконавчих органів Миколаївської міської ради щодо виконання Програми та ознайомлення з прийнятою Програмою

10

10

10

10

10

50

2018-2022

30 днів після затвердження Програми

9.2.

Листівки, інформаційні листи, брошури, бігборди на тему реєстрації, біостерилізації домашніх тварин (проведення конкурсів за рахунок грантів)

150

375

375

250

200

1350

2018-2022

Щоквартально

9.3.

Робота із ЗМІ та інтернет-ресурсами

75

150

150

150

150

675

2018-2022

Щоквартально

9.4.

Організація роботи та утримання гарячої лінії, Call-центру з розгляду звернень та скарг громадян, надання консультацій, проведення рейд-перевірок, складення актів щодо порушення правил утримання тварин

0

100

50

50

50

250

2018-2022

Щоквартально

9.5.

Робота сайта КП ММР «Центр захисту тварин»

КП ММР «Центр захисту тварин»

 

20

20

20

20

20

100

2018-2022

Створення та ведення тематичного сайта та сторінок у мережі Інтернет

Щомісячно

10.

Впровадження заходів просвітницької діяльності (тем) в навчальних закладах та закладах культури м. Миколаєва

Управління освіти ММР,

управління з питань культури та охорони культурної спадщини ММР,

КП ММР «Центр захисту тварин»,

громадські організації

Міський бюджет

65

65

65

65

65

325

2018-2022

Виховання у молоді гуманного ставлення до тварин

Щоквартально

10.1

Погодження навчальних проектів для загальноосвітніх навчальних закладів

0

0

0

0

0

0

 

До 01.09.2018

10.2.

Проведення семінарів з директорами і вчителями шкіл

5

5

5

5

5

25

 

До 01.09.2018

10.3.

Заходи в школах (конкурси малюнка, пісень, віршів), лекції із залученням волонтерів, відвідування КП ММР «Центр захисту тварин»

50

50

50

50

50

250

 

До 01.09.2018

10.4.

Розробка планів заходів у дитячих навчальних закладах

5

5

5

5

5

25

 

До 01.09.2018

10.5.

Проведення заходів в бібліотеках

5

5

5

5

5

25

 

До 01.09.2018

11.

Ліквідація незаконної торгівлі тваринами(«беру-дарую»)

Головне управління Національної поліції в Миколаївській області,

адміністрації районів ММР,

КП ММР «Центр захисту тварин»

5

5

5

5

5

25

2018-2022

Формування культури поводження з домашніми і безпритульними тваринами

Щомісячно

11.1.

Забезпечення контролю за реєстрацією, ідентифікацією домашніх тварин у м. Миколаєві при здійсненні купівлі-продажу на території міста

Головне управління Національної поліції в Миколаївській області,

адміністрації районів ММР,

КП ММР «Центр захисту тварин»

5

5

5

5

5

25

2018-2022

12.

Створення  наглядової ради КП ММР «Центр захисту тварин»

Миколаївська міська рада

0

0

0

0

0

0

2018

 

 

13.

Внесення змін та доповнень до:

- п. 2 Положення про департамент житлово-комунального господарства Миколаївської міської ради в частині поводження з безпритульними тваринами;

- діючих Правил благоустрою, санітарного утримання територій, забезпечення чистоти і порядку в м. Миколаєві;

- Правил утримання домашніх собак та котів у м. Миколаєві та видання нових Правил

Департамент ЖКГ ММР,

КП ММР «Центр захисту тварин»,

адміністрації районів ММР,

керівник органу управління (заступник міського голови з питань житлово-комунального господарства)

0

0

0

0

0

0

2018

Приведення нормативно-правових актів відповідно до вимог діючого законодавства

Впродовж 60 днів після затвердження Програми

14.

Розробка та створення Положення щодо пільгової біостерилізації домашніх тварин.

Департамент ЖКГ ММР,

КП ММР «Центр захисту тварин»

 

0

0

0

0

0

0

2018

Положення

Впродовж 60 днів після затвердження Програми

 

Всього

 

 

7285,19

13925,97

8352,50

3815,00

3760,00

37138,66

 

 

 

 

 

 

Додаток 3

до Програми

 

 

РОЗШИРЕННЯ ПОТУЖНОСТІ КП ММР «ЦЕНТР ЗАХИСТУ ТВАРИН»

ТА ПОКРАЩАННЯ ЙОГО МАТЕРІАЛЬНО-ТЕХНІЧНОЇ БАЗИ

 

1. Під придбанням додаткового обладнання розуміється:

 

Найменування

Кількість

Орієнтовна вартість станом на 15.05.2018,

грн.

1.

Мікроскоп і реактиви

1

17000

2.

Ларингоскоп

1

7000

3.

Отоскоп

1

5000

4.

Безтенова лампа

2

39000 (за 2 одиниці)

5.

Кисневий концентратор

1

20000

6.

Стерилізатор для інструментів

1

12000

7

Автоклав

1

25000

8

Монітор пацієнта

2

40000

9

Біполярний діатоермокоагулятор

2

30000

10

Інфузійний насос одноканальний

2

27000

11

Стетофонендоскоп

1

500

12

Гематологічний аналізатор крові

1

180000

13

Концентратор кисню

1

20000

14

Базовий набір хірургічних інструментів:

 

 

 

Голкотримач Гегера-Ольсена

2 (14 см)

1000

 

Ножиці Купера

4

350

 

Ножиці хірургічні гострокінцеві

4

400

 

Пінцет хірургічний

4 (12 см)

350

 

Гачок кастраційний

2 (14 см)

560

 

Гемостатичний пінцет “Москіт”

4

600

 

Кишковий жом

1 (14 см)

1000

 

Цапки хірургічні “Бульдог”

8

1600

 

Скальпель (ручка) №4

2

200

15

Апарат УЗД діагностики (портативний)

1

150000

16

Стіл для грумінгу

1

12000

17

Ванна для грумінгу

1

30000

18

Машинка для стрижки собак

1

2000

19

Фен для сушки тварин

1

5000

20

Петля для відлову собак

2

7000

21

Сачок для відлову собак

2

7000

22

Лабораторні та операційні меблі

7

100000

 

Всього

 

741560

 

 

Задля відновлення матеріально-технічної бази на підприємстві необхідно придбати обладнання для відлову, терапії, хірургії, діагностики, лабораторії та грумінгу.

2. На підприємстві КП ММР «Центр захисту тварин» наразі числиться 7 автомобілів: «Таврія» пікап 2005 р.в. (не на ходу), «OPEL Combo» 1994 р.в. (не на ходу), «Волга» 1983 р.в. (не підходить для вилову тварин), «Газель» 2005  р.в. (періодично на ходу), «FAW» 2011 р.в. (після ДТП, наразі на ремонті), «FordConnect» 2008 р.в. (на ходу, для вилову тварин та підбирання трупів тварин), «Fiat» 2009 р.в. (адміністративна машина). Таким чином, для вилову тварин підприємство може використовувати «Fiat» 2009 р.в., «FordConnect» 2008 р.в. та «FAW» 2011 р.в. після проведення капітального ремонту.

Для виконання Програми по біостерилізації безпритульних тварин підприємство потребує закупівлі нового спеціалізованого автомобіля орієнтованою ціною 7 500 євро (приблизно 250 тис.грн.). Доцільно придбати авто у лізинг.

Придбання мобільної амбулаторії необхідне для біостерилізації власницьких тварин за місцем їх проживання (приватний сектор), а також надання послуг пільговим соціальним групам населення та, в подальшому, для районів в Миколаївській області для біостерилізації тварин. Купівля та застосування мобільної амбулаторії  дозволить пришвидшити та збільшити кількість стерилізацій домашніх тварин. Придбання однієї мобільної амбулаторії для проведення виїзної біостерилізації власницьких тварин по орієнтовній ціні станом на 15.05.2018 складає 690 тис. грн.

3. Орієнтовна вартість станом на 15.05.2018 будівництва кухні та приміщення для зберігання кормів складає 1 млн. грн.

4. Орієнтовна вартість станом на 15.05.2018 будівництва 95 нових додаткових вольєрів та 170 будок (2 будки в один вольєр), в тому числі 15 вольєрів зони ізолятора та 80 вольєрів, у яких можна одночасно розмістити 4 собаки, становить 29000 грн./шт.

5. Демонтаж старих вольєрів з території підприємства з утилізацією будівельного сміття складе орієнтовно 80 тис. грн.

6. Огорожа біля ізолятора повинна бути перенесена на нове місце у зв’язку з будівництвом 15 вольєрів ізолятора.

7. Асфальтна дорога вулиці Водопійної до КП ММР «Центр захисту тварин» потребує поточного ремонту від вул. Космонавтів, 136 до вул. Водопійної, 36.

8. Програмою передбачається розширення штатної чисельності КП ММР «Центр захисту тварин» у зв’язку із розширенням потужності центру адопції, ветеринарної клініки, грумінг-зони, придбанням додаткового автомобіля для вилову безпритульних тварин та мобільної амбулаторії тощо.

9. Переоснащення офісного приміщення КП ММР «Центр захисту тварин» у Центр адопції безпритульних тварин з метою максимального їх прилаштування у родини.

10. Будівництво адміністративної будівлі на території ветеринарно-стерилізаційного центру КП ММР «Центр захисту тварин».

11. Капітальний ремонт ветеринарно-стерилізаційного центру КП ММР «Центр захисту тварин» з розподілом зон та приміщень – карантину, післяопераційної, терапії, двох хірургій, лабораторії, грумінгу, складського приміщення, стерилізаційної кімнати, побутової кімнати, кухні для тварин, ординаторської та  приміщення для персоналу (доглядальники, ловці).

12. Встановлення 20 камер он-лайн спостереження для контролю роботи працівників, відкритості та доступності КП ММР «Центр захисту тварин».

13. Організація шляхом залучення охоронних організацій до охорони об’єктів КП ММР «Центр захисту тварин», облаштування охоронною та протипожежною сигналізацією.

 

___________________________________________________

 

 

Додаток 4

до Програми

 

 

ПРОВЕДЕННЯ ЗАХОДІВ ЩОДО ЗАПОБІГАННЯ СИТУАЦІЙ

ЗАГРОЗИ ПОКУСІВ ЛЮДИНИ СОБАКАМИ

 

Заходи  передбачають:

1) зобов’язати керівництво КП ММР «Центр захисту тварин» вжити заходів щодо внесення змін до статуту підприємства про отримання повноважень для проведення нижчезазначених дій;

2) в разі загрози покусу собакою, КП ММР «Центр захисту тварин» зобов’язане в найкоротший термін прибути на місце, яке було вказане заявником, та вирішити проблему згідно зі статутними положеннями;

3) після отримання інформації про покус собакою людини, КП ММР «Центр захисту тварин» зобов’язане в найкоротший термін прибути на місце, вказане заявником, з метою вилову та утримання тварини для карантинування;

4) при підтвердженні покусу людини собакою (довідка лікаря), КП ММР «Центр захисту тварин» забезпечується утримання собаки впродовж 10  календарних днів у зоні ізолятора. Собака, яка покусала людину, не повертається у ареал проживання, а підлягає адопції або передачі в притулки на пожиттєве утримання;

5) КП ММР «Центр захисту тварин», з метою запобігання можливих покусів, при отриманні інформації про скупчення собак в будь-якому районі м. Миколаєва зобов’язане акцентувати роботу на вказаній території, з метою максимально швидкого відлову, проведення процедур згідно із діючою Програмою та адопцією собак.

 

___________________________________________________

 

 

Додаток 5

до Програми

 

 

ПОРЯДОК

ДОБРОВІЛЬНОЇ БІОСТЕРИЛІЗАЦІЇ ДОМАШНІХ ТВАРИН,

ЩО НЕ МАЮТЬ ПЛЕМІННОЇ ЦІННОСТІ

 

1. Цим Порядком передбачається запобігання неконтрольованому розмноженню домашніх тварин.

2. Особа, яка утримує домашню тварину, що не має племінної цінності, зобов’язана запобігати її неконтрольованому розмноженню. Біостерилізація рекомендована як найбільш гуманний метод по запобіганню неконтрольованому розмноженню тварин (вимоги цього пункту не розповсюджуються на тварин, яким за рекомендаціями лікаря не можна проводити біостерилізацію).

3. Впродовж 2018-2019 років запровадити у м. Миколаєві пільгову біостерилізацію власницьких собак.

4. Адміністрації районів Миколаївської міської ради повинні впродовж 2019-2022 років укладати з ветеринарними клініками різних форм власності угоди щодо проведення пільгової біостерилізації для окремих категорій населення: малозабезпечені сім’ї; громадяни, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи; жінки, яким присвоєно почесне звання України «Мати-героїня»; багатодітні сім’ї; учасники бойових дій; учасники антитерористичної операції; особи з інвалідністю; непрацюючі особи, які здійснюють догляд за дітьми з інвалідністю; непрацюючі пенсіонери, розмір пенсії яких не перевищує розміру двох прожиткових мінімумів.

5. Організація роботи мобільної амбулаторії КП ММР «Центр захисту тварин» для пільгової біостерилізації власницьких (домашніх) тварин на платній основі (з урахуванням вартості пільгових груп).

 

___________________________________________________

 

 

Додаток 6

до Програми

 

 

ВПРОВАДЖЕННЯ ІНФОРМАЦІЙНОЇ ТА ПРОСВІТНИЦЬКОЇ КОМПАНІЇ ДЛЯ ІНФОРМУВАННЯ МІСЦЕВОЇ ГРОМАДИ ЩОДО ПОВОДЖЕННЯ

ТА ГУМАННОГО СТАВЛЕННЯ ДО ТВАРИН

 

Виховання гуманного ставлення до тварин є важливою складовою етичного, культурного та екологічного виховання громадян, що  передбачає формування високого рівня еколого-етичної свідомості та культури громадян, забезпечується шляхом викладання курсів з екологічної етики та гуманного ставлення до тварин у дошкільних навчальних закладах, у системі загальної середньої, професійно-технічної і вищої освіти.

Метою заходів є наступне: домогтися від населення відповідального ставлення до тварин, в тому числі до власницьких. У довгостроковій перспективі освіта є одним з найбільш важливих елементів всебічного підходу до регулювання популяції, оскільки людська поведінка – це фактор, який має винятковий вплив на динаміку популяції собак. Загалом, навчання потрібне для мотивації власників до збільшення відповідальності щодо регулювання чисельності популяції і догляду за окремими тваринами.

По-перше, необхідно провести заходи стосовно ознайомлення населення та виконавчих органів Миколаївської міської ради з прийнятою Програмою. Потрібно провести навчання виконавчих органів Миколаївської міської ради по виконанню Програми. Окрім цього, необхідно створити інформаційно-просвітницький центр при КП ММР «Центр захисту тварин».

По-друге, треба проводити круглі столи, розширені всеукраїнські, регіональні конференції з питань гуманного ставлення до тварин за участі представників всіх задіяних структур та запрошення до участі представників громадських зоозахисних організацій з інших міст та регіонів.

Для поширення інформації необхідно опублікувати Програму в ЗМІ (газета «Вечірній Миколаїв» та інші), створити сюжети на телебаченні та радіо, розповсюджувати основні заходи цієї Програми про необхідність реєстрації домашніх тварин та біостерилізації тих, які не мають племінної цінності, на інтернет-ресурсах.

Зобов’язати департамент житлово-комунального господарства Миколаївської міської ради, КП ММР «Центр захисту тварин», адміністрації районів Миколаївської міської ради, управління освіти Миколаївської міської ради, КП «ТРК «Март» розповсюджувати листівки, інформаційні листи, брошури, біг-борди на тему реєстрації, біостерилізації домашніх тварин, оголосити конкурс на кращу інформаційну програму (або листівку, біг-борд тощо).

Для розповсюдження листівок потрібно підключити адміністрації районів Миколаївської міської ради, школи, вищі навчальні заклади, бібліотеки, громадські організації.

Для досягнення результату необхідно здійснювати розміщення листівок у місцях, відведених для цього у багатоквартирних будинках, розповсюдження інформаційних листів серед керівників ОСББ, житлово-експлуатаційних підприємств з вимогою подальшого їх розповсюдження серед мешканців багатоповерхових будинків, які знаходяться у них в обслуговуванні, розповсюдження друкованої продукції серед керівників підприємств з метою інформування їх про необхідність регулювання чисельності тварин та про наслідки недотримання правил поводження з тваринами на території підприємства, розклеювання листівок в міському та приміському транспорті, розповсюдження (роздача) листівок.

Потрібно проводити круглі столи з представниками ЗМІ щодо організації на постійній основі публікацій статей про користь біостерилізації, про пільгові періоди чипування та біостерилізації домашніх тварин, створення телепроектів щодо гуманного ставлення до тварин із залученням ветеринарів, громадськості, відомих людей міста.

Необхідним є:

- створення просвітницького ролика щодо поводження з тваринами, в тому числі про адопцію, доцільність біостерилізації і реєстрації домашніх тварин;

- укладення договору з всеукраїнськими телеканалами, транслювання даного ролика на правах соціальної реклами;

- створення радіо-рубрики «допоможи місту вирішити проблему» – інтерв’ю тощо (ветеринари, громадськість, відомі люди міста);

- розміщення просвітницьких роликів щодо Програми на радіо, яке лунає на вулицях міста;

- розміщення просвітницьких радіо-роликів в міському транспорті (тролейбуси, трамваї);

- публікація інтернет-статей про користь біостерилізації, пільгові умови, передбачені Програмою, правила утримання тварин тощо.

Одним із головних і основних напрямків Програми є робота із населенням:

- подання інформації до місцевих ЗМІ про можливість адопції якомога більшого числа безпритульних тварин новими власниками;

- проведення заходів (бесіди, консультації, лекції, збори) щодо інформуванню населення про прийняту Програму, адопцію, біостерилізацію, реєстрацію домашніх тварин (в бібліотеках, школах (з батьками), при адміністраціях районів Миколаївської міської ради (лекції), безпосередньо з мешканцями багатоповерхових будинків, ОСББ);

- опрацювання спільно з управлінням освіти Миколаївської міської ради заходів просвітницької діяльності (тем) в учбових закладах;

- створення при КП ММР «Центр захисту тварин» інформаційно-консультаційного центру. Робота центру передбачає забезпечення проведення заходів із: заохочення адопції, біостерилізації тварин із проведенням пільгових біостерилізацій власницьких тварин; створення реєстрів з обліку тварин, яких утримують юридичні та фізичні особи; створення реєстрів тварин волонтерів, зоозахисників, приватних міні-притулків та осіб, що бажають взяти на утримання тварину; облік кінологічних, фелінологічних та інших клубів, підприємств, організацій і установ, приватних розплідників, готелів, діяльність яких пов’язана з тваринами.

 

___________________________________________________

 

 

Додаток 7

до Програми

 

 

ПОРЯДОК

ПРОВЕДЕННЯ ВІДЛОВУ СОБАК

 

1. Відлову підлягають всі без винятку безпритульні тварини.

2. Собаки, за винятком залишених власником на прив’язі, незалежно від породи, належності та призначення, у тому числі й ті, що мають нашийник з номерними знаками і намордники, але знаходяться без власника на вулицях, площах, ринках, у скверах, парках, у громадському транспорті, дворах та інших громадських місцях, вважаються безпритульними і підлягають відлову. Відлов безпритульних домашніх тварин окремими неуповноваженими громадянами та організаціями забороняється, окрім випадків, коли ці тварини є небезпечними для оточуючих та проявляють агресію, створюючи загрозу безпеці людей.

3. Відлов безпритульних тварин проводять працівники КП ММР «Центр захисту тварин» по можливості за відсутності сторонніх осіб у робочий час протягом доби.

4. Працівники КП ММР «Центр захисту тварин» здійснюють відлов безпритульних тварин не лише на адміністративній території м. Миколаєва. Дозволений відлов тварин в інших містах України за умови сплати послуг КП ММР «Центр захисту тварин», складання відповідної угоди з територіальним органом влади і обов’язкового повернення відловлених тварин у ареал попереднього перебування.

5. Відлов тварин можуть здійснювати тільки працівники, які мають відповідну кваліфікацію і допуск, будь-якими незабороненими засобами і методами з дотриманням принципів гуманного ставлення до тварин, уникаючи жорстокого поводження з тваринами. У разі потреби працівник служби відлову зобов’язаний надавати тваринам першу допомогу.

6. До засобів відлову належать:

6.1. Механічний – відлов тварин за допомогою спеціальних механічних пристосувань (петлі, сачки, сітки, жорсткі нашийники) або руками (тільки тварин, які визнані потенційно безпечними).

6.2. Медикаментозний – введення в організм тварини спеціальних лікарських засобів (снодійних, міорелаксантів, транквілізаторів), що забезпечують знерухомлення тварини (проводиться лише з дозволу відповідального за відлов ветеринарного лікаря).

6.3. Комбінований – із застосуванням медикаментозного та механічного способів відлову (проводиться лише з дозволу відповідального за відлов ветеринарного лікаря).

7. Час між відловом і транспортуванням тварин до КП ММР «Центр захисту тварин» не повинен перевищувати 3-х годин.

8. Працівникам служби відлову забороняється:

- привласнювати собі відловлених тварин;

- продавати і передавати тварин приватним особам або іншим організаціям;

- забирати тварин з квартир і з територій приватної власності без відповідної постанови суду або письмової згоди власників цих квартир або територій;

- знімати домашніх тварин з прив’язі, якщо вони знаходяться на прив’язі менш ніж 5 годин;

- використовувати приманки та інші засоби відлову, які можуть спричинити шкоду здоров’ю безпритульних тварин.

9. Одноразове грубе порушення правил гуманного ставлення до тварин є підставою усунення від роботи працівника з відлову тварин.

10. Транспортування відловлених тварин повинно здійснюватися на спеціально обладнаних для розміщення тварин автомобілях. При завантаженні, транспортуванні і вивантаженні тварин повинні використовуватися пристрої і прийоми, що запобігають травмам, каліцтву або загибелі тварин.

11. Спеціальний автомобіль для транспортування тварин повинен бути технічно справний, укомплектований набором індивідуальних переносних кліток для тварин, підлога автомобіля має бути обладнана таким чином, щоб на ньому могли вільно переміщатися для завантаження та розвантаження мобільні, міцні клітки. Вони мають бути добре закріплені, аби уникнути хитання під час їзди.

12. Автомобіль має забезпечувати безпеку, захист тварин від погодних умов, обладнаний природною вентиляцією, мати набір ветеринарних засобів для надання екстреної ветеринарної допомоги тваринам. При необхідності тварини забезпечуються питною водою.

13. Щодня після кожного відлову і транспортування тварин кузов спеціального автомобіля, а також устаткування і переносні клітки миються і дезінфікуються.

14. Після відлову всі тварини обов’язково повинні бути доставлені у КП ММР «Центр захисту тварин», оглянуті ветеринаром та отримати комплекс протипаразитарних заходів, бути зареєстровані в Муніципальному реєстрі м. Миколаєва. Лише після комплексу заходів вони можуть бути прилаштовані.

15. Всі відловлені безпритульні тварини утримуються щонайменше протягом 7-ми днів в карантині, в обов’язковому порядку проходять біостерилізацію, дегельмінтизацію, комплексну вакцинацію проти сказу та лептоспірозу, обробляються проти кліщів, бліх, гельмінтів, кліпсуються вушною номерною кліпсою, чипуються внутрішнім електронним транспондером та вносяться в Муніципальний реєстр тварин м. Миколаєва.

 

___________________________________________________

 Опубліковано: 12 грудня 2018р.


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: