Мапа порталу

МИКОЛАЇВСЬКИЙ МІСЬКИЙ ГОЛОВА

Р О З П О Р Я Д Ж Е Н Н Я

  

9 червня 2011                                                                  № 68рк

 

Про затвердження структури

управління з питань культури

та охорони культурної спадщини

Миколаївської міської  ради та

положень  про його структурні

підрозділи

 

 На  виконання  рішень  Миколаївської   міської  ради   від  27.01.11

№ 3/10 «Про затвердження структури  виконавчих  органів Миколаївської    міської ради та апарату Миколаївської  міської ради»,   від  21.04.11 № 5/3 «Про затвердження Положень про виконавчі органи Миколаївської    міської ради та апарат Миколаївської  міської ради»,  керуючись п.п. 19,20 ч.4 ст.42 Закону України «Про  місцеве  самоврядування в Україні»:

         

           1. Затвердити  структуру  управління з питань культури та охорони культурної спадщини Миколаївської міської  ради  (додається).

           2. Затвердити  положення про структурні підрозділи   управління з питань культури та охорони культурної спадщини Миколаївської міської  ради  (додаються).

          3. Контроль  за виконанням даного розпорядження покласти на першого заступника  міського голови Андрієнка Ю.Г.

 

Міський голова                                                                                    В.Д.Чайка

 

 

                                                                                             Затверджено  

     розпорядженням

                                                                                                  міського голови

                                                                                                      від 9 червня 2011

                                                                                                             № 68рк

    

 

Структура

управління з питань культури та охорони культурної спадщини

Миколаївської міської  ради  

Найменування

Штатна чисельність (одиниць)

Начальник  управління  

1

Відділ культурно – мистецької  роботи

3

Відділ охорони культурної спадщини

2

Планово  -  фінансовий відділ

3

  

 

 
 

                                                                                            Затверджено                                                                                                             розпорядженням

                                                                                                міського голови

                                                                                                       від 9 червня 2011

                                                                                                             № 68рк

  

Положення

про відділ культурно – мистецької  роботи

управління з питань культури та охорони культурної спадщини Миколаївської міської  ради

1. Загальні  положення

        

            1.1.  Відділ культурно-мистецької роботи (далі - відділ) є структурним підрозділом  управління з питань  культури та  охорони культурної спадщини Миколаївської міської ради, який забезпечує реалізацію державної політики в сфері культурно-просвітницької роботи, створює умови для розвитку професійного, аматорськогомистецтва, сприяє формуванню духовних потреб і естетичних смаків населення, сприяє розвитку мистецької освіти, мережі шкіл естетичного виховання, кіно -,  відеомистецтва, організовує роботу з питань підвищення кваліфікації працівників галузі на території міста.

         Відділ підзвітний і підконтрольний начальнику управління з питань  культури та  охорони культурної спадщини Миколаївської міської ради.

         1.2.Відділ у своїй діяльності керується Конституцією України, законами України, актами Президента України та Кабінету Міністрів України, постановами колегії, наказами Міністерства культури і туризму України, актами  органів виконавчої влади, рішеннями міської ради, рішеннями виконавчого комітету міської ради, розпорядженнями міського голови, наказами начальника управління, Положенням про управління з питань культури  та охорони культурної спадщини Миколаївської міської ради, а також цим Положенням. У межах своїх повноважень відділ організовує виконання актів чинного законодавства України і здійснює систематичний контроль за їх реалізацією.

                    

 2. Основні завдання

 

              2.1. Основними завданнями  відділу є:

- забезпечення реалізації державної політики у сфері культури, діяльності професійних мистецьких закладів та художніх колективів, державного управління у сфері бібліотечної справи, закладів культури клубного типу, початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладів, кінематографії;

            -  забезпечення реалізації державної мовної політики у сфері культури і мистецтва;

            - забезпечення реалізації прав громадян на свободу літературної і художньої творчості, вільного розвитку культурно-мистецьких процесів, забезпечення доступності всіх видів культурних послуг та культурної діяльності для кожного громадянина;

            - координація діяльності органів виконавчої влади та місцевого самоврядування міста з питань реалізації державної політики у сфері культури і мистецтва;

            - захист відповідно до законодавства прав і законних інтересів творчих працівників, колективів, а також закладів, що діють у сфері культури і мистецтва на території міста;

            - розроблення та вжиття заходів щодо забезпечення умов для відродження і розвитку культури української нації, культурної самобутності корінних і національних меншин, що проживають на території міста;

            - створення умов для розвитку ринкової інфраструктури у сфері культури, організація її матеріально-технічного забезпечення;

            - організація і проведення фестивалів, конкурсів та інших заходів серед широких верств населення, забезпечення пропаганди здорового способу життя, проведення змістовного дозвілля населення;

            -  сприяння міжнародному співробітництву з питань культури.

 

3. Структура та організація роботи

 

3.1. Структура  відділу, штатна чисельність та Положення про нього затверджуються  міським головою.

3.2. Структура  відділу:

            начальник відділу   -  1;

            головний спеціаліст -  1;

            спеціаліст 1 категорії  - 1;

3.3. Відділ  очолює начальник, який призначається на посаду та звільняється з посади міським головою у порядку, визначеному законодавством.

            Начальник  відділу  безпосередньо підпорядкований начальнику управління, йому підконтрольний та підзвітний.

3.4. Інших працівників відділу призначає на посаду та звільняє з посади міський голова за поданням начальника управління у порядку, визначеному законодавством.

3.5. Начальник та працівники відділу виконують функції, повноваження і завдання відповідно посадових інструкцій, затверджених  начальником управління.

3.6. Начальник відділу:

3.6.1. Здійснює керівництво діяльністю відділу, несе персональну відповідальність за виконання покладених на відділ завдань, здійснення ним своїх функцій, а також  стан трудової дисципліни у відділі.

3.6.2. Готує  у межах своєї компетенції проекти рішень виконавчого комітету та міської ради, розпоряджень Миколаївського міського голови, проекти наказів управління,   організує їх виконання.

3.6.3.Організовує роботу з підбору, розстановки кадрів, підвищення їх кваліфікації; координує роботу з формування кадрового резерву відділу підвідомчих закладів.

3.6.4. Готує і подає начальнику управління з питань культури та охорони культурної спадщини Миколаївської міської ради подання про призначення, переміщення та звільнення працівників відділу, присвоєння їм рангів посадових осіб місцевого самоврядування, а також про заохочення і накладення дисциплінарних стягнень на працівників відділу, підвідомчих закладів.

3.6.5. Розробляє і вживає заходи щодо організації та підвищення ефективності роботи відділу.

3.6.6. Забезпечує додержання працівниками відділу правил внутрішнього трудового розпорядку, раціональний розподіл обов'язків між ними, вживає заходи щодо підвищення фахової кваліфікації працівників відділу.

3.6.7. За дорученням начальника управління з питань культури та охорони культурної спадщини здійснює представництво в інших органах виконавчої влади, на підприємствах, в організаціях і установах культури міста з питань, що належать до повноважень відділу.

3.6.8. Організовує та контролює своєчасний та якісний розгляд працівниками відділу звернень від органів виконавчої влади, громадських об’єднань, підприємств, установ, організацій, громадян з напрямку діяльності відділу.

3.6.9. Здійснює інші повноваження, передбачені законодавством, рішеннями міської ради, рішеннями виконавчого комітету, розпорядженнями міського голови, наказами начальника управління, Положенням про управління  з питань культури  та охорони культурної спадщини Миколаївської міської ради, цим Положенням та посадовими інструкціями.

 

4.Компетенція відділу

              

                4.1. Відділ  відповідно до покладених на нього завдань:

            - розробляє разом з підвідомчими закладами культури програми з питань впровадження  культурно-мистецької діяльності, готує пропозиції до проектів програм соціально-економічного розвитку міста, організовує роботу пов’язану з їх реалізацією;

            -  створює умови для розвитку професійного та аматорського музичного, театрального, хореографічного, образотворчого, декоративно-ужиткового мистецтва і самодіяльної творчості, кіномистецтва, фотомистецтва, народної художньої творчості, культурного дозвілля населення, сприяє формуванню репертуару аматорських театрів і мистецьких колективів, комплектуванню та оновленню фондів бібліотек, організації виставкової діяльності;

            - сприяє органам місцевого самоврядування у вирішенні питань соціально-культурного розвитку міста;

            -  бере участь у реалізації державної мовної політики в місті;

          - координує та контролює виконання  основних показників діяльності підвідомчих закладів культури;

            -  надає організаційно-методичну допомогу закладам (у тому числі шляхом залучення фахівців ММЦ), підприємствам і організаціям в галузі культури, координує діяльність установ культури всіх систем і відомств;

            - організовує проведення фестивалів, свят, конкурсів, оглядів професійного мистецтва і самодіяльної народної творчості, виставки творів образотворчого та декоративно-ужиткового мистецтва;

            - сприяє збереженню та відродженню осередків традиційної народної творчості, художніх промислів і ремесел;

            - забезпечує у межах своєї компетенції реалізацію соціальних програм з питань культури;

            - порушує в установленому порядку клопотання про нагородження працівників культури державними нагородами, подає пропозиції щодо морального і матеріального заохочення працівників;

            - бере участь у пошуку і відборі обдарованих і талановитих дітей і молоді, їх подальшому становленні і розвитку;

            - здійснює контроль у межах своєї компетентності за діяльністю міських закладів культури, початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладів;

            - забезпечує контроль за дотриманням установами та організаціями усіх форм власності законодавства з питань культури;

            - забезпечує вжиття заходів щодо зміцнення міжнародних і міжрегіональних культурних зв’язків відповідно до законодавства та співробітництва з питань культури;

            - сприяє створенню цільових благодійних фондів, діяльність яких спрямована на підтримку культурно-мистецьких програм, надає організаційну та консультаційно-методичну допомогу культурно-мистецьким організаціям та їх об’єднанням;

            - сприяє розвитку мережі та зміцненню матеріально-технічної бази закладів культури, шкіл естетичного виховання;

            - сприяє роботі творчих спілок, національно-культурних товариств, інших культурно-мистецьких організацій;

            - сприяє соціальному захисту працівників культури, вживає заходи, спрямовані на розвиток творчої ініціативи трудових колективів;

            - вносить на розгляд методичної ради при  управлінні з питань культури та охорони культурної спадщини питання, що стосуються компетенції відділу;

            -  бере участь в організації підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників культури;

            -  забезпечує складання  статистичної звітності галузі;

            - бере участь у розгляді скарг, заяв, побажань громадян, вживає заходи по усуненню недоліків, які викликають скарги;

            -  виконує інші функції, що випливають з покладених на нього завдань.

5. Права  відділу

              5.1. Відділ має право:

            -  залучати спеціалістів інших підрозділів управління, закладів культури і мистецтва для розгляду питань, що належать до його компетенції;

            - аналізувати роботу закладів, підприємств і установ галузі та одержувати в установленому порядку від них документи та інші матеріали, що входять до компетенції відділу, а від місцевих органів державної статистики – статистичні дані, необхідні для виконання покладених на нього завдань;

            - скликати в установленому порядку наради, засідання з питань, що належать до його компетенції;

          - здійснювати контроль за виконанням наказів, актів органів та посадових осіб місцевого самоврядування з питань культури у закладах культури міста;

            -  взаємодіяти з іншими відділами та управліннями Миколаївської міської ради, а також з розташованими на території міста закладами, підприємствами, установами, організаціями і громадськими об’єднаннями для виконання покладених на нього завдань.

 

6. Відповідальність  посадових осіб відділу

 

                6.1. Посадові особи повинні  сумлінно виконувати свої службові обов’язки, шанобливо  ставитися  до  громадян, керівників і співробітників, дотримуватися  високої культури  спілкування, не допускати дій і вчинків, які можуть зашкодити  інтересам служби чи негативно  вплинути на репутацію міської ради, її виконавчих органів та посадових осіб.

              6.2. Посадові особи відділу несуть відповідальність згідно з  чинним законодавством. Матеріальна шкода, завдана незаконними діями чи  бездіяльністю посадових осіб відділу при здійсненні ними своїх повноважень, відшкодовується  у встановленому  законодавством порядку.

 

7. Заключні положення

7.1. Зміни та доповнення до цього Положення  вносяться у порядку, встановленому для його прийняття.

 _______________________________________________________________

                                                                                            Затверджено   розпорядженням

                                                                                             міського голови

                                                                                                     від 9 червня 2011

                                                                                                             №68рк

 

 

Положення

про відділ охорони культурної спадщини

управління з питань культури та охорони культурної спадщини Миколаївської міської  ради

 

1. Загальні положення

 

  1.1. Відділ охорони культурної спадщини (далі - відділ) є структурним підрозділом  управління з питань  культури та  охорони культурної спадщини Миколаївської міської ради (далі - управління), підзвітний і підконтрольний начальнику управління.           

  1.2. Відділ є спеціальним уповноваженим органом охорони культурної спадщини місцевого самоврядування.

      1.3. Відділ  у своїй діяльності керується Конституцією та законами  України, актами Президента України і Кабінету Міністрів України, актами  органів виконавчої влади, рішеннями міської ради, рішеннями виконавчого комітету міської ради, розпорядженнями міського голови, наказами начальника управління,  іншими правовими актами та міжнародними нормами з питань охорони культурної спадщини, Положенням про управління з питань культури  та охорони культурної спадщини Миколаївської міської ради, а також цим Положенням.

              1.4. Відділ  під час виконання покладених на нього завдань взаємодіє з відповідними профільними комісіями Миколаївської міської ради, іншими її виконавчими органами, а також з підприємствами, установами, організаціями, громадянами та їх об'єднаннями.     

  1.5. Відділ  в межах своїх повноважень, відповідно до законодавчих та інших нормативних актів України,  готує проекти рішень Миколаївської  міської ради та  її виконавчого комітету,  розпоряджень Миколаївського міського голови, наказів управління, організує роботу з їх виконання.

              1.6. Відділ має свій бланк та круглу  печатку зі своїм найменуванням для довідок та погоджень.

           

2. Основні завдання

 

      2.1. Основними завданнями відділу є:

-  забезпечення дотримання на території м. Миколаєва вимог Закону України "Про охорону культурної спадщини", Закону України “Про охорону археологічної спадщини”, інших нормативно-правових актів про охорону  культурної спадщини;

- виконання відповідно до законодавства контрольно-наглядових функцій у сфері охорони культурної спадщини;

- захист та збереження традиційного характеру середовища м. Миколаїв як історично населеного місця;

           - забезпечення виявлення та  наукового вивчення,  захисту та збереження, належного утримання та  відповідного використання об'єктів культурної спадщини;

         -  забезпечення консервації, реставрації, реабілітації, музеєфікації, відтворення об'єктів культурної спадщини;

- організація роботи щодо пропаганди культурної спадщини міста, сприяння використанню його історико-культурних ресурсних можливостей в туристичній діяльності;

  - залучення до діяльності по збереженню нерухомих об’єктів культурної спадщини підприємств, громадських об'єднань, релігійних організацій, громадян України та інших держав   до благодійної діяльності у сфері збереження об’єктів культурної спадщини;

  - здійснення згідно із законодавством регуляторних та дозвільно-реєстраційних функцій у сфері культури та охорони культурної спадщини.

 

3. Структура та організація роботи


       3.1. Структура  відділу, штатна чисельність та Положення про нього затверджуються  міським головою.

     3.2. Структура  відділу:

            начальник відділу   -  1;

            головний спеціаліст -  1;

    3.3. Відділ  очолює начальник, який призначається на посаду та звільняється з посади міським головою у порядку, визначеному законодавством.

           Начальник  відділу  безпосередньо підпорядкований начальнику управління, йому підконтрольний та підзвітний.

    3.4. Інших працівників відділу призначає на посаду та звільняє з посади міський голова у порядку, визначеному законодавством.

       3.5. Начальник та працівники відділу виконують функції, повноваження і завдання відповідно посадових інструкцій, затверджених  начальником управління.

                 3.6. Начальник відділу:

     3.6.1. Здійснює керівництво діяльністю відділу, несе персональну відповідальність за виконання покладених на відділ завдань, здійснення ним своїх функцій, а також  стан трудової дисципліни у відділі.

     3.6.2. Готує  у межах своєї компетенції проекти рішень виконавчого комітету та міської ради, розпоряджень Миколаївського міського голови, проекти наказів управління,   організує їх виконання.

     3.6.3. Організовує роботу з підбору, розстановки кадрів, підвищення їх кваліфікації; координує роботу з формування кадрового резерву відділу.

     3.6.4. Готує і подає начальнику управління з питань культури та охорони культурної спадщини Миколаївської міської ради подання про призначення, переміщення та звільнення працівників відділу, присвоєння їм рангів посадових осіб місцевого самоврядування, а також про заохочення і накладення дисциплінарних стягнень.

     3.6.5. Розробляє і вживає заходи щодо організації та підвищення ефективності роботи відділу.

     3.5.6.Забезпечує додержання працівниками відділу правил внутрішнього трудового розпорядку, раціональний розподіл обов'язків між ними, вживає заходів щодо підвищення фахової кваліфікації працівників відділу.

                3.6.7. Видає у межах своєї компетенції дозволи, приписи, розпорядження  з питань охорони культурної спадщини, які є  обов'язковими для виконання на території м. Миколаїв юридичними та фізичними особами.  

                3.6.8. Діє без доручення від імені управління, представляє його у відносинах з підприємствами, установами, організаціями тощо у питаннях, пов’язаних з охороною культурної спадщини.

                  3.6.9. Здійснює інші повноваження, передбачені законодавством, рішеннями міської ради, рішеннями виконавчого комітету, розпорядженнями міського голови, наказами управління, Положенням про управління  з питань культури  та охорони культурної спадщини Миколаївської міської ради, цим Положенням та посадовими інструкціями.

 

4. Компетенція відділу

 

        4.1. Відділ  відповідно до покладених на нього завдань:

             - забезпечує виконання пам’яткоохоронного законодавства України на території м. Миколаїв;

                - готує  подання пропозицій  органу охорони культурної спадщини вищого рівня  про занесення об'єктів культурної спадщини до Державного реєстру нерухомих пам'яток України та внесення змін до нього;

     - забезпечує юридичним і фізичним особам доступ до інформації, що міститься у витягах з Державного реєстру нерухомих пам'яток України, а також надає інформацію щодо програм та проектів будь-яких змін у зонах охорони пам'яток та в історичному ареалі м. Миколаїв;

    - забезпечує дотримання режиму використання пам'яток місцевого значення, їх територій, зон охорони;

   - забезпечує захист об'єктів культурної спадщини від загрози знищення, руйнування або пошкодження;

   - організує розроблення відповідних місцевих програм охорони культурної спадщини;

   - надає висновки щодо відповідних програм та проектів містобудівних, архітектурних і ландшафтних перетворень, будівельних, меліоративних, шляхових, земляних робіт на пам'ятках місцевого значення, історико-заповідних територіях та в зонах їх  охорони, на охоронюваних археологічних територіях, в історичному ареалі м. Миколаїв як історично населеного місця, а також програм та проектів, реалізація яких може позначитися на стані об'єктів культурної спадщини;

   - організує відповідні охоронні заходи щодо пам'яток місцевого значення та їх територій у разі виникнення загрози їх пошкодження або руйнування внаслідок дії природних факторів чи проведення будь-яких робіт;

             - видає розпорядження та приписи щодо охорони пам'яток місцевого значення, припинення робіт на цих пам'ятках, їх територіях та в зонах охорони, якщо ці роботи проводяться за відсутності затверджених або погоджених  з  відповідним  органом  охорони культурної спадщини програм

та проектів, передбачених  Законом України “Про охорону культурної спадщини”  дозволів або з відхиленням від них;

  - надає висновки щодо відчуження або передачі пам'яток місцевого значення їх власниками чи уповноваженими ними органами іншим особам у володіння, користування або управління;

 - укладає охоронні договори на пам'ятки в межах повноважень, делегованих органом охорони культурної спадщини вищого рівня відповідно до закону;

 - забезпечує  в установленому законодавством порядку виготовлення, встановлення та утримання охоронних дощок, охоронних знаків, інших інформаційних написів, позначок на пам'ятках або в межах їх територій;

             - готує пропозиції та  проекти розпоряджень  щодо проведення робіт з консервації, реставрації, реабілітації, музеєфікації, ремонту та  пристосування об'єктів культурної спадщини, відповідного використання пам’яток та подає їх на розгляд відповідному органу виконавчої влади;

             - займається популяризацією справи охорони культурної спадщини на  території м. Миколаєва, організацією науково-методичної, експозиційно-виставкової та видавничої діяльності у цій сфері;

               - відповідає за виконання управлінням   функції замовника, укладення з цією метою контрактів на виявлення, дослідження, консервацію, реставрацію, реабілітацію, музеєфікацію, ремонт, пристосування об'єктів культурної спадщини та інші заходи щодо охорони культурної спадщини;

  - готує пропозиції до програм соціально-економічного розвитку м. Миколаїв  і проектів  бюджету міста з питань охорони культурної спадщини;

              - надає висновки щодо відведення земельних ділянок, у тому числі тих, що призначаються для сільськогосподарських потреб, погоджує зміни землевласника, землекористувача - в межах повноважень, визначених органом охорони культурної спадщини вищого рівня;

              - інформує органи охорони культурної спадщини вищого рівня про пошкодження, руйнування, загрозу або можливу загрозу пошкодження, руйнування пам'яток, що знаходяться на  території м. Миколаїв;

              - бере участь в організації підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників у сфері охорони культурної спадщини;

              - організує дослідження об'єктів культурної спадщини, які потребують рятівних робіт;

              - застосовує передбачені законодавством фінансові санкції за порушення  Закону України “Про охорону культурної спадщини”;

  - забезпечує складання  статистичної звітності з питань  охорони нерухомих об’єктів культурної спадщини;

  - розробляє  і надає на розгляд виконавчому комітету Миколаївської міської ради пропозиції щодо спорудження нових пам’яток, встановлення меморіальних та пам’ятних дощок;

             - розглядає листи (заяви) і скарги громадян  з  питань, які  відносяться до компетенції Відділу та вживає заходи до усунення причин, що викликають скарги;

         - здійснює інші повноваження  у сфері охорони культурної спадщини згідно з чинним законодавством.

 

5. Права відділу

 

5.1. Відділ має право:

    - залучати спеціалістів органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій (за погодженням з їх керівниками) для розгляду питань, що належать до його компетенції;

   - здійснювати контроль, проводити перевірки, інспекції та аналітичну роботу з питань, що належать до його компетенції;

               - одержувати у встановленому порядку від органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій інформацію, необхідну для виконання покладених на нього завдань;

              - вносити пропозиції з питань  охорони культурної спадщини до міської ради, її виконавчого комітету, керівництва управління;

              - здійснювати контроль за дотриманням на території міста законодавства про охорону культурної спадщини;

            - перевіряти дотримання правил та режиму збереження, утримання, використання, дослідження, консервації, реставрації, реабілітації, музеєфікації, ремонту та пристосування об'єктів культурної спадщини юридичними та фізичними особами незалежно від форм власності та відомчого підпорядкування;

            - при здійсненні контролю за законністю проведення реставраційних, консерваційних, реабілітаційних та будівельних робіт на пам'ятках та територіях, пов'язаних з охороною культурної спадщини, отримувати від відповідальних осіб наявну дозвільну та проектну документацію на ці роботи;

             - у разі виникнення загрози об'єктам культурної спадщини внаслідок проведення будівельних, земляних, шляхових та інших робіт забороняти такі роботи та надавати висновки щодо можливості  їх продовження після виконання рятівних досліджень та заходів із збереження об'єктів культурної спадщини;

             - на отримання повідомлення від власника або уповноваженого ним органу про продаж пам'ятки  місцевого значення із зазначенням ціни  та інших  умов продажу з метою здійснення згідно з діючим законодавством  привілейованої купівлі пам'ятки місцевого значення;

            - залучати до роботи досвідчених фахівців у сфері охорони культурної спадщини, а також громадян на правах громадських інспекторів для спостереження за станом збереження та використання нерухомих об’єктів культурної спадщини, їхніх територій і зон охорони, охоронюваних археологічних територій,  історичних ареалів м. Миколаєва, надавати пропозиції щодо винагородження фахівців та громадян, що залучаються до співпраці на правах громадських інспекторів, а також відшкодування їм витрат, пов'язаних з виконанням доручень щодо охорони культурної спадщини, за рахунок коштів, призначених для фінансування охорони культурної спадщини у порядку, встановленому центральним органом виконавчої влади у сфері охорони культурної спадщини;

            - вести переговори  з підприємствами, організаціями та установами  з питань, які належать до компетенції відділу;

             - представляти за дорученням начальника управління з питань культури та охорони культурної спадщини Миколаївської міської ради інтереси управління у судових інстанціях  з питань порушення законодавства про охорону культурної спадщини, подавати відповідні матеріали до прокуратури та інших правоохоронних органів щодо порушень пам’яткоохоронного  законодавства;

             - скликати в установленому порядку наради, проводити семінари, науково-методичні та практичні конференції, круглі столи тощо з питань, що належать до компетенції відділу;

               - готувати для  розгляду  відповідними органами пропозиції щодо створення історико-культурних заповідників, музеїв-заповідників, інших організацій у сфері охорони культурної спадщини;

               - здійснювати іншу діяльність, що передбачена законодавством та випливає з цього Положення.

    5.2. Відділ  в межах своїх повноважень, відповідно до законодавчих та інших нормативних актів України,  видає дозволи, приписи, розпорядження, які є обов'язковими для виконання на території міста Миколаєва юридичними та фізичними особами,  контролює їхнє виконання.

   5.3. Для розгляду наукових рекомендацій та пропозицій з  напрямів діяльності відділу,   обговорення найважливіших програм і вирішення інших питань з охорони культурної спадщини при відділі за наказом начальника управління можуть створюватися експертні групи з числа висококваліфікованих спеціалістів у пам’яткоохоронній галузі, вчених, мистецтвознавців тощо відповідно до законодавства України.

 

6. Відповідальність  посадових осіб відділу

 

                6.1. Посадові особи повинні  сумлінно виконувати свої службові обов’язки, шанобливо  ставитися  до  громадян, керівників і співробітників, дотримуватися  високої культури  спілкування, не допускати дій і вчинків, які можуть зашкодити  інтересам служби чи негативно  вплинути на репутацію міської ради, її виконавчих органів та посадових осіб.

                6.2. Посадові особи відділу несуть відповідальність згідно з  чинним законодавством. Матеріальна шкода, завдана незаконними діями чи  бездіяльністю посадових осіб відділу при здійсненні ними своїх повноважень, відшкодовується  у встановленому  законодавством порядку.

 

7. Заключні положення

 

               7.1. Зміни та доповнення до цього Положення  вносяться у порядку, встановленому для його прийняття.

 ________________________________________________________________

                                                                                            Затверджено

                                                                                  розпорядженням

                                                                                                         міського голови

                                                                                                       від 9 червня 2011

                                                                                                             № 68рк

 

Положення

про планово - фінансовий відділ

управління з питань культури та охорони культурної спадщини Миколаївської міської  ради

 

1.Загальні положення

 

1.1. Планово - фінансовий відділ (далі – відділ) є структурним підрозділом  управління з питань  культури та  охорони культурної спадщини Миколаївської міської ради (далі - управління), підзвітним та підконтрольним начальнику управління з питань  культури та охорони культурної спадщини  Миколаївської міської ради.

1.2. У своїй діяльності відділ керується Конституцією та законами України, постановами Верховної Ради України,  актами   Президента України, Кабінету Міністрів України, наказами й інструкціями Міністерства  культури і туризму України, Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України,  Міністерства фінансів України, рішеннями міської ради та її виконавчого комітету, розпорядженнями міського голови, іншими правовими актами,  Положенням про управління  з питань культури  та охорони культурної спадщини Миколаївської міської ради, а також цим Положенням.

                                           

2. Основні завдання

 

2.1. Основними завданнями відділу є:

2.1.1. Забезпечення виконання нормативних актів в сфері використання фінансових ресурсів по галузі «Культура».

2.1.2. Організація і удосконалення економічної, фінансової роботи та бюджетного процесу по галузі «Культура».

2.1.3. Участь у розробці та виконанні комплексних і цільових програм розвитку культури міста.

2.1.4. Формування повної, достовірної інформації про забезпечення бюджетними коштами управління з питань культури  та охорони культурної спадщини Миколаївської міської ради  та підпорядкованих управлінню підприємств, установ, організацій, необхідної для оперативного керівництва та управління.

2.1.5. Освоєння та застосування сучасних комп'ютерних технологій при виконанні поставлених перед відділом завдань.

2.1.6. Створення умов для розвитку соціальної та ринкової інфраструктури у сфері культури та охорони культурної спадщини, організація її матеріально-технічного забезпечення, координація діяльності інших структурних підрозділів управління з питань реалізації державної політики у сфері культури.

2.1.7.Здійснення аналізу, узагальнення, складання та надання в установлені строки зведеної фінансової звітності по закладах культури. Підготовка відповідних інформаційних матеріалів на розгляд відповідних депутатських комісій.

 

3. Структура та організація роботи

 

3.1. Структура  відділу, штатна чисельність та Положення про нього затверджуються  міським головою.

3.2. Структура  відділу:

            начальник відділу   -  1;

            головний спеціаліст -  1;

            спеціаліст 1 категорії  - 1;

3.3. Відділ  очолює начальник, який призначається на посаду та звільняється з посади міським головою у порядку, визначеному законодавством.

            Начальник  відділу  безпосередньо підпорядкований начальнику управління, йому підконтрольний та підзвітний.

3.4. Інших працівників відділу призначає на посаду та звільняє з посади міський голова у порядку, визначеному законодавством.

3.5. Начальник та працівники відділу виконують функції, повноваження і завдання відповідно посадових інструкцій, затверджених  начальником управління.

3.6. Начальник відділу:

3.6.1. Здійснює керівництво діяльністю відділу, несе персональну відповідальність за виконання покладених на відділ завдань, здійснення ним своїх функцій, а також  стан трудової дисципліни у відділі.

3.6.2. Готує  у межах своєї компетенції проекти рішень виконавчого комітету та міської ради, розпоряджень Миколаївського міського голови, проекти наказів управління,   організує їх виконання.

3.6.3. Організовує роботу з підбору, розстановки кадрів, підвищення їх кваліфікації; координує роботу з формування кадрового резерву відділу.

3.6.4. Готує і подає начальнику управління з питань культури та охорони культурної спадщини Миколаївської міської ради подання про призначення, переміщення та звільнення працівників відділу, присвоєння їм рангів посадових осіб місцевого самоврядування, а також про заохочення і накладення дисциплінарних стягнень.

3.6.5. Розробляє і здійснює заходи щодо організації та підвищення ефективності роботи відділу.

3.6.6. Забезпечує додержання працівниками відділу правил внутрішнього трудового розпорядку, раціональний розподіл обов'язків між ними, вживає заходи щодо підвищення фахової кваліфікації працівників відділу.

3.6.7. За дорученням начальника управління з питань культури та охорони культурної спадщини здійснює представництво в інших органах виконавчої влади, на підприємствах, в організаціях і установах культури міста з питань, що належать до повноважень відділу.

3.6.8. Здійснює інші повноваження, передбачені законодавством, рішеннями міської ради, рішеннями виконавчого комітету, розпорядженнями міського голови, наказами управління, Положенням про управління  з питань культури  та охорони культурної спадщини Миколаївської міської ради, цим Положенням та посадовими інструкціями.

 

4. Компетенція відділу

 

            Відділ відповідно до покладених на нього завдань забезпечує:

            4.1. У межах своєї компетенції координацію планово-економічної та фінансової роботи управління з питань культури та охорони культурної спадщини та підпорядкованих управлінню підприємств, установ та закладів культури.

            4.2. Контроль за формуванням та поданням Централізованою бухгалтерією при управлінні з питань культури та охорони культурноїспадщини керівництву зведеної звітності щодо заборгованості по фінансуванню за бюджетними програмами в розрізі економічної класифікації видатків.

            4.3. Формування та подання пропозицій управління з питань культури та охорони культурної спадщини як головного розпорядника бюджетних коштів до прогнозних обсягів видатків міського бюджету на наступні роки.

            4.4. Організацію роботи з підготовки бюджетних запитів до проекту міського бюджету на наступний рік по системі головного розпорядника бюджетних коштів, формування їх за бюджетними програмами та подання до департаменту  фінансів Миколаївської міської ради.

            4.5. Формування на підставі проектів кошторисів бюджетних програм пропозицій до проекту тимчасового, річного та помісячного розписів асигнувань міського бюджету по головному розпоряднику бюджетних коштів.

            4.6. Підготовку кошторисів управління  разом з детальними розрахунками за бюджетними програмами в розрізі економічної класифікації видатків.

            4.7. Перевірку кошторисів разом з розрахунками підприємств, установ та  закладів культури, які одержують кошти з міського бюджету за бюджетними програмами в розрізі економічної класифікації видатків.

            4.8. У межах своєї компетенції перевірку місячної, квартальної та річної фінансової звітності від підпорядкованих бюджетних організацій та установ, аналіз їхньої діяльності, узагальнення інформації та подання її відповідним органам у зазначені терміни.

            4.9. Здійснення контролю за роботою Централізованої бухгалтерії при управлінні з питань культури та охорони культурно спадщини з:

            - формування мережі підприємств, установ та закладів, які отримують кошти з міського бюджету по системі головного розпорядника бюджетних коштів, подання до Держказначейства України та своєчасне внесення до неї змін відповідними реєстрами;

            - формування по системі головного розпорядника бюджетних коштів розподілу показників зведених кошторисів та планів асигнувань в розрізі розпорядників нижчого рівня (в мережі) та подання його до Держказначейства України;

            - формування та реєстрації довідок головного розпорядника коштів на зміну кошторисів та планів асигнувань за довідками департаменту фінансів, головного розпорядника та внесення змін реєстрами в розрізі територій, які подаються до Держказначейства України;

            -ведення обліку, проведення аналізу відкритих бюджетних асигнувань по центральному апарату Міністерства та підпорядкованих організаціях, установах за бюджетними програмами та економічною класифікацією видатків.

            4.10. Підготовку розподілів коштів за бюджетними програмами і економічною класифікацією видатків та подання їх до Держказначейства України.

            4.11. Підготовку щоквартальної звітності про виконання міського бюджету в межах компетенції відділу.

            4.12.Опрацювання з відповідними структурними підрозділами управління з питань культури та охорони культурної спадщини та підпорядкованими підприємствами, закладами, установами питань щодо фінансово-економічної роботи в межах компетенції відділу.

            4.13. Здійснення експертизи та подання керівництву управління з питань культури та охорони культурної спадщини на затвердження (погодження) кошторисів, планів асигнувань, штатних розписів, статутів та положень підприємств, установ та закладів, що належать до сфери управління галузі «Культура».

            4.14. Розгляд та подання пропозицій керівництву управління щодо встановлення надбавок та доплат до посадових окладів, преміювання керівних працівників підпорядкованих підприємств, установ та закладів.

            4.15. Сприяння соціальному захисту працівників підпорядкованих  підприємств, установ та закладів культури.

            4.16. Розробку та впровадження обґрунтованих, суспільно необхідних нормативів культурного обслуговування населення і здійснення контролю за їх дотриманням.

            4.17. Виконання іншої роботи згідно з дорученнями керівництва.     

 

5.  Права відділу

 

               5.1. Відділ має право:

            - одержувати від структурних підрозділів управління з питань культури та охорони культурної спадщини, підприємств, установ та закладів культури, підпорядкованих управлінню інформацію, необхідну для виконання визначених функцій, зокрема:

            - підготовки пропозицій щодо прогнозних обсягів асигнувань на наступні роки;

            - підготовки бюджетних запитів до проекту міського бюджету на наступний рік;

             - надавати консультації та роз'яснення з питань планування та фінансування підпорядкованим управлінню підприємствам, організаціям та установам культури;

             - одержувати від підпорядкованих управлінню підприємств, організацій та установ необхідні документи з питань, що входять до компетенції відділу;

             - повертати для доопрацювання, складені з порушенням вимог нормативних документів, матеріали та фінансові звіти підпорядкованих підприємств, організацій та установ культури;

            -  залучати спеціалістів органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій (за погодженням з їх керівниками) для розгляду питань, що належать до його компетенції;

            -   одержувати у встановленому порядку від органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій інформацію, необхідну для виконання покладених на нього завдань;

            -   скликати в установленому порядку наради, проводити семінари, круглі столи тощо з питань, що належать до його компетенції;

            -  взаємодіяти під час виконання покладених на нього завдань з відповідними профільними комісіями міської ради та з іншими виконавчими органами Миколаївської ради, а також з підприємствами, установами, організаціями, громадянами та їх об'єднаннями.

         

6. Відповідальність  посадових осіб відділу

 

                6.1. Посадові особи повинні  сумлінно виконувати свої службові обов’язки, шанобливо  ставитися  до  громадян, керівників і співробітників, дотримуватися  високої культури  спілкування, не допускати дій і вчинків, які можуть зашкодити  інтересам служби чи негативно  вплинути на репутацію міської ради, її виконавчих органів та посадових осіб.

              6.2.Посадові особи відділу несуть відповідальність згідно з  чинним законодавством. Матеріальна шкода, завдана незаконними діями чи  бездіяльністю посадових осіб відділу при здійсненні ними своїх повноважень, відшкодовується  у встановленому  законодавством порядку.

 

7. Заключні положення

 7.1. Зміни та доповнення до цього Положення  вносяться у порядку, встановленому для його прийняття.

  ________________________________________________________________


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: