Мапа порталу

У Миколаєві завершили комплексну енергомодернізацію школи №60 у Варварівці, - першого з низки закладів соціальної сфери

У Миколаєві завершили реконструкцію школи №60 у мкрн Варварівка. Це перший об’єкт соціальної сфери, який за кошти міського бюджету в рамках програми з енергоефективності  відремонтували та провели комплексну термомодернізацію.

Навчальному закладу – 139 років, при чому зводили його, як казали раніше,  методом «народного будівництва». Тож виконуючи реконструкцію, фахівцям довелося докласти чимало зусиль, щоб привести будівлю до ладу.  

На урочисте відкриття реконструйованої школи запросили міського голову Олександра Сєнкевича, заступника міського голови Олександра Омельчука, начальника управління освіти міськради Ганну Личко, депутатів Миколаївської міської ради, генерального підрядника та проектанта.

Керівник міста привітав колектив та учнів школи з Днем вчителя та відзначив, що завершення реконструкції закладу стало хорошим подарунком до цього свята.

-  Я вважаю, що громада міста зробили чудовий подарунок вашій школі. У країні зараз непрості часи, на сході держави точиться війна. Знаю, що один з загиблих в АТО миколаївців навчався саме у цьому закладі. Планувати щось на майбутнє наразі дуже важко. Та все ж, депутатський корпус і міська влада, об’єднавшись, роблять все, щоб майбутнє країни – наші діти, жили краще, ніж ми, - відзначив Олександр Сєнкевич. – Дякую депутатам за їх роботу, а також миколаївцям, які сплачують податки, наповнюють бюджет, і ми можемо за ці кошти робити ось такі гарні речі.

-  Своє домашнє завдання ми виконали! – констатував заступник мера Олександр Омельчук. – Як і обіцяли, робота завершена вчасно. Сьогодні для вчителів та учнів - ця сучасна, модернізована школа, яка економно споживатиме енергоресурси. Яскравий приклад співпраці депутатського корпусу та міської влади у напрямку реалізації подібних проектів. Це лише перший заклад, а їх у нас в місті 74, тож усе попереду.

Гості оглянули відремонтовані приміщення, а директор департаменту енергетики, енергозбереження та запровадження інноваційних технологій В’ячеслав Булах розповів, який обсяг робіт довелося виконати, щоб школа у Варварівці стала справді сучасним та комфортним закладом освіти.

-  Загальна площа будівлі складає 1200 кв. метрів. Кількість учнів – 220 осіб. У 2017 році енергоаудит будівлі показав, які тут величезні втрати теплової енергії. Зробивши розрахунки, фахівці департаменту з’ясували, що будівля відповідала класу енергоефективності G, тобто гірше вже нікуди. Ми замовили проект реконструкції, отримали позитивний висновок Укрдержекспертизи та почали працювати. У школі замінили 88 вікон, утеплили фасад, облаштували систему вентиляції з рекуперацією, модернізували освітлення та систему опалення. У кожному класі встановлено електронні термостати, радіатори мають елементи терморегулювання. Є і ось така новинка: встановлено датчики, які показують температуру в класі, рівень CO2 та вологість. Наразі розробляється програмне забезпечення, і незабаром батьки зможуть віддалено проконтролювати, в яких умовах перебувають їх діти, - повідомив керівник департаменту.

Слід відзначити, що тепер будівля школи відповідає класу енергоефективності С. Фахівці очікують, що економія енергоносіїв складе 38%.      

Олександр Сєнкевич підсумував, що енергоефективність – це вже не розкіш, а вимога часу.

-  Міська влада працює над тим, щоб всі об’єкти соціальної сфери брали участь у програмі з енергоефективності. Це економія бюджетних коштів, які ми зможемо використати для того, щоб поліпшити інфраструктуру міста, придбати нові комп’ютери для школярів та інші необхідні речі. Ця робота у Миколаєві продовжується і завдяки децентралізації та надходженню додаткових коштів подібні проекти ми впроваджуватимемо в життя, - сказав керівник міста. 

Пропонуємо згадати, з чого все починалося. 

Відділ інформаційного забезпечення міської ради

 

IMAGE FOLDER (/files/2018/102018/05102018_7)

 

 

 


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: