Мапа порталу

Міська влада розглядає можливість введення банківської гарантії для вирішення проблеми дотендерних закупівель в сфері ЖКГ

У Миколаєві почастішали випадки, коли підрядні фірми, які беруть участь у дотендерному відборі в системі електронних торгів Prozorro, влаштовують махінації, навмисно їх затягують і зривають. Тому міська влада розглядає можливість введення банківської гарантії - безвідсоткового депозиту, який згорає у випадку відмови компанії від виконання робіт по заявленій в анкеті ціні.

Про це повідомив міський голова Олександр Сєнкевич в ході сесії міськради у вівторок, 25 квітня.

- Я підписав розпорядження про переведення всіх закупівель в електронну систему Prozorro, у тому числі і допорогових, де проводиться процедура вибору підрядних організацій. Цього року до мене звертається багато організацій, які скаржаться на недобросовісні компанії, що беруть участь у тендері, а через деякий час відмовляються від роботи. Або торги можуть взагалі не відбуватися. Наприклад, є три компанії. Дві реальні виходять з торгів і залишається третя, яка поставила занижені ціни, проте не має ні техніки, ні потрібного обладнання. Шахраї роблять недійсні довідки для тендерної документації. Після чого, така компанія домовляється з реальною фірмою, яка програла, і пропонує “за певну суму” придбати торги, - сказав він.

Так, міський голова зазначив, що запропонував ввести банківську гарантію, щоб вирішити проблему з недобросовісними підрядними фірмами, проте через ситуацію з низьким відсотком коштів, який прописаний в тендерній документації, процес не є повністю прозорим, тому запропонував депутатам із постійної комісії з питань ЖКГ визначити алгоритм дій  у роботі з дотендерними закупівлями.

- Щоб виключити цих шахраїв, потрібно робити банківську гарантію. Це безвідсотковий депозит, який потрібно покласти в банк. Якщо фірма буде відмовлятися від участі в торгах, депозит згорає. Але це все одно не зупиняє людей, тому що ми не можемо внести суми, які будуть блокуючим фактором, - сказав міський голова.

Також, Олександр Сєнкевич підкреслив, що питання дотендерних закупівель в ЖКГ є одним з найважливіших на даний момент і вони й надалі проводитимуться тільки через електронну систему, незважаючи на пропозицію постійної комісії з питань ЖКГ проводити закупівлі без торгів, щоб уникнути шахрайських махінацій з боку неіснуючих компаній.

Відділ інформаційного забезпечення Миколаївської міської ради

IMAGE FOLDER (/files/News/26052017_1)

 


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: