Мапа порталу

Перший хоспіс у Миколаєві можуть відкрити на базі відділення неврології 1-ої міської лікарні

Миколаїв – одне з п’яти обласних центрів України, де досі не має хоспісу. А тому стан паліативної допомоги в місті поки що не дозволяє в повній мірі покращити якість життя пацієнтів із невиліковними хворобами.

Ці гострі питання були обговорені на круглому столі «Розвиток паліативної медицини в Миколаєві» у середу, 19 квітня, організованому КУ «Агенція розвитку Миколаєва» в приміщенні міської ради за участі громадськості, депутатів, чиновників охорони здоров'я та соціальної допомоги.

Присутній на заході голова обласного благодійного фонду «Віта-Лайт» Едуард Горбатенко розповів про досвід провадження паліативних закладів в країнах Європи та деяких містах України.

«Життя прекрасне, і дарує кожному з нас безліч можливостей і радісних моментів. Але, іноді людина стикається з невиліковним захворюванням і його життя перетворюється в боротьбу з болем, безпорадністю та відчаєм. Коли сучасна медицина не може допомогти людині, в розвинених країнах, на допомогу приходять установи паліативного догляду. Вони забезпечують гідний догляд за людиною і надають медичну, психологічну, моральну, соціальну підтримку. Центри паліативного догляду так само допомагають близьким людям прийняти неминучі події і тим самим зберігають єдність сім'ї в цей складний період», - вважає він.

Директор міського департаменту праці та соціального захисту населення Сергій Бондаренко зазначив, що особлива потреба у створенні хоспісу виникла серед самотніх людей, що вмирають, які позбавлені повноцінного догляду через відсутність родичів.

«Так, хоспіс в Миколаєві потрібен. І наш попередній досвід демонструє, що є така необхідність. Особливо у наших громадян. Важливо загальне ставлення до паліативної допомоги з боку медиків, соціальних служб, духовенства тощо», - говорить він.

Також висловилися представники депутатського корпусу. 

«Давно назріло вже це питання. Безсумнівну, потрібно створювати такі центри. Потрібно допомагати. Але зараз важливо починати зі створення координаційної ради», - вважає депутат від фракції «Наш Край» Сергій Мотуз.

На сьогоднішній день в Миколаєві є лише 20 хоспісніх ліжок на базі обласного центру профілактики та лікування хворих на СНІД та протитуберкульозного диспансеру, та по 4 ліжка в медичних закладах Южноукраїнська, Вознесенська та Первомайська.

Проте, за даними спеціалістів, щорічно більше 1500 миколаївців потребують послуг зі стаціонарної паліативної допомоги, шляхом полегшення страждань невиліковним хворим з обмеженим прогнозом життя, в термінальних стадіях онкологічних (70%) та серцево-судинних захворювань (15%), хворих з важкими травматичними і дегенеративними ураженнями головного і спинного мозку (6%), периферичної нервової системи і опорно-рухового апарату (5%) та інші (4%). Серед цих миколаївців багато самотніх, престарілих та малозабезпечених людей, що гостро потребують паліативних сервісів.

Виявилось, що група громадських діячів вже протягом тривалого часу займаються пошуком фінансування створення Миколаївського міського центру паліативної допомоги. Тому вже є попередня домовленість з міжнародними організаціями та благодійними фондами про надання майбутньому закладу повного комплекту функціональних ліжок та іншої допомоги.

В ході обговорення учасники погодились з тим, що місту потрібен свій комунальний хоспіс. В той же час, виконуючий обов'язки начальника міського управління охорони здоров'я Віктор Фаюк підтвердив, що є попередня згода про передачу під хоспіс приміщення відділення неврології 1-ої міської лікарні.

У Миколаєва з'явилася унікальна можливість створення центру паліативного догляду та впровадження світових та європейських стандартів надання паліативних послуг для населення. Відкриття хоспісу планується в 2018 році, але це можливо тільки за умови розуміння депутатським корпусом проблем городян і готовності впровадження в Миколаєві сучасних медико-соціальних технологій.

 

 

КУ «Агенція розвитку Миколаєва»

 

 

IMAGE FOLDER (/files/News/210417_01)

 


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: