Мапа порталу

«НКРЕКП підвищила для Миколаєва тариф на послуги водопостачання та водовідведення», - директор КП «Миколаївводоканал» Борис Дуденко

 Національна комісія, яка здійснює державне регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг, підвищила для Миколаєва тариф на послуги водопостачання та водовідведення. Він вводиться в дію з 15 квітня 2017 року. Про це у вівторок, 28 березня, розповів директор КП «Миколаївводоканал» Борис Дуденко під час брифінгу заступника міського голови Мкртича Мкртчяна на тему «Ситуація з водо- і газопостачанням у місті Миколаєві».

- Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) встановила новий тариф на водопостачання і водовідведення. З 15 квітня 2017 року буде відразу два тарифи - для багатоквартирних будинків він складе 15.96 грн./куб.м води, а також 14.89 грн./куб.м води для приватного сектора. Нагадаю, що останній раз тариф переглядався ще у 2014 році. Тоді вартість бензину не перевищувала 15 грн./л. Сьогодні ціни варіюються від 24 до 26 грн/л. Газ у 2014 році обходився по 2,95 грн. за 1 куб. м. Сьогодні - 7,2 грн. за куб. м. Електроенергія для промислових споживачів - 1,51 гривень за кВт, сьогодні - 2,23 гривень за кВт. Мінімальна заробітна плата у 2014 році становила 1218 грн. Сьогодні ж - 3200 грн. І таке зростання цін торкнулось усіх сфер життя миколаївців, крім водопостачання та водовідведення. Ми змушені працювати збитково. У 2015 році тариф на централізоване водопостачання та водовідведення корегувався у межах 5%. Тобто ми працюємо у збиток вже два роки. Для розуміння: за 2016 рік збиток склав 50 млн. гривень, - повідомив Борис Дуденко.

Також він зазначив, що у 2016 році тільки собівартість централізованого водопостачання становила 6,44 грн./л, водовідведення - 4,80 грн./л.

- І це тільки собівартість. Тобто сюди входить закупівля електроенергії на обробку та перекачування води і каналізації, заробітна плата, реагенти на очистку води, пально-мастильні матеріали, сировину, матеріали та інші витрати. Так, тариф у нас піднімається в півтора рази, але це той мінімум, при якому нам вдасться хоча б не потонути у власних боргах. Робота нашого підприємства навіть при піднятті цін все одно залишиться збитковою. «Миколаївводоканал» надає послуги водопостачання та водовідведення для мешканців Миколаєва. Для цього підприємство купує електроенергію, сплачує заробітну плату своїм співробітникам, купує сировину, матеріали, реагенти, труби, насоси тощо. На жаль, в сучасних реаліях, коли ціни збільшуються на все, залишати ціну незмінною на послуги водопостачання та водовідведення підприємство просто не може. Воно зупиниться. Тому очікуване зростання тарифу є наслідком зростання цін основних статей витрат підприємства, - розповів директор підприємства «Миколаївводоканал» Борис Дуденко.

При цьому він зазначив, що у Миколаєві в 2016 році тариф залишався незмінним.

У порівнянні з тарифом, який був встановлений МКП «Миколаївводоканал» 1  квітня 2015 року, новий тариф збільшиться на 43,14% - з 8,67 до 12,41 грн. за куб м. (без ПДВ, у т.ч. водопостачання 7,25 грн. за куб. м. і водовідведення - 3,83 грн. за куб. м.). З 54 ліцензіатів (водоканалів), яким НКРЕКП підвищила тарифи на засіданні 25 січня 2017 року, МКП «Миколаївводоканал» знаходиться на 6 місці за зростанням тарифу у відносному вираженні - на 43,14% у порівнянні з попереднім тарифом, але слід зазначити, що з 54 водоканалів 36 збільшували тариф на послуги водопостачання та водовідведення у 2016 році, у той час як у Миколаєві у 2016 році тариф залишався незмінним. В абсолютному вираженні навіть після зростання на 43,14% тариф для мешканців Миколаєва не буде найдорожчим в країні: з 54 водоканалів, яким були підняті тарифи, МКП «Миколаївводоканал» знаходиться на 28 місці з 54, тобто за рівнем тарифу наше підприємство знаходиться приблизно в середині, - резюмував він.

  

Відділ інформаційного забезпечення міської ради

IMAGE FOLDER (/files/News/280317_3)

 

 


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: