Мапа порталу

Єгор Бєдаков: "Створення управління капітального будівництва дозволить закрити лазівки для корупції, зекономити бюджетні кошти і здійснювати більш жорсткий контроль за підрядниками"

Інтерв'ю з Єгором Бєдаковим, директором комунального підприємства «Капітальне будівництво міста Миколаєва».

Єгор Анатолійович Бєдаков був призначений на посаду керівника підприємства 8 серпня 2016 року з випробувальним терміном 4 місяці. Минуло трохи більше трьох місяців, цього часу новому директору КП вистачило, щоб ознайомитися зі станом справ на підприємстві та розпочати роботу з реалізації нових проектів. Крім того, Єгор Бєдаков розповів про свої плани з впровадження якісних змін у роботу КП.

 

IMAGE FOLDER (/files/News/611)

 

- Єгор Анатолійович, ось вже більше трьох місяців Ви очолюєте одне з найбільш важливих для розвитку міста комунальних підприємств. З якими проблемами Ви зустрілися, коли приступили до роботи? Ваше перше враження від стану справ на КП?

- Перше враження в цілому позитивне, комунальне підприємство працююче. На мій погляд, основна проблема - це брак кадрів, адже більшість працівників хоч і з хорошим досвідом, але пенсійного або передпенсійного віку. Коли я очолив КП, "в строю" було всього 12 осіб, і робота просувалася дуже повільно.

 Ще одна складність полягає в низькій якості проектно-кошторисної документації, що, як правило, приходить до нас готовою, але не завжди по ній можна будувати. Доводиться самостійно коригувати та повторно проходити експертизу, що тягне за собою дефіцит коштів відносно раніше укладеного контракту.

- Якого результату Ви прагнете досягти? Які зміни місто побачить протягом року Вашої роботи?

- Поставлених цілей багато і сказати, що все вийде, складно, але планку ставимо високу - її і будемо тримати! Перш за все, хочу зберегти колектив, тому що, крім охоронців і прибиральниці, всі працівники - це профільні фахівці, і втрата кожного з них буде негативно позначатися на роботі КП. Крім того, планую посилити штат молодими співробітниками, оскільки бачу необхідність вливання "нової крові": за півтора місяця керівництва підприємством найняв 5 нових фахівців у різні відділи. Зокрема, до нас прийшов досвідчений проектант-конструктор, який буде займатися перевіркою проектів і відпрацьовувати помилки та недоліки проектантів безпосередньо перед експертизою, а не тоді, коли підрядник вже веде будівельні роботи і знаходить недоробки. Щоб покращити мотивацію колективу і тим самим прискорити багато виробничих процесів, збираюся підвищити заробітну плату співробітникам та запровадити механізм преміювання. Простий факт: середня зарплата на підприємстві 2500 грн. Який хороший фахівець, юрист чи бухгалтер, піде на таку зарплату? Вже з листопада поточного року співробітники отримуватимуть заробітну плату в середньому на 30% більше.

Переконаний, що робота комунального підприємства повинна бути зрозумілою та відкритою для кожного городянина. Для цього згідно з розпорядженням міського голови Олександра Сєнкевича ми розпочали розробку офіційного веб-сайту КП "Капітальне будівництво міста Миколаєва". Будь-який зацікавлений миколаєвець зможе дізнатися актуальну інформацію про всі об'єкти - виконані, поточні, заплановані з фотографіями і описовою інформацією про підрядника, проектувальника тощо. Також на сайті будуть викладені у вільний доступ закони і нормативні акти, що стосуються роботи КП "Капітальне будівництво міста Миколаєва". А доки сайт ще знаходиться в розробці, ми запустили сторінку у фейсбуці, де час від часу викладаємо інформацію про поточний стан об'єктів.

 У 2017 році я планую запустити роботу на базі відпочинку "Ніка", яка належить КП. Своїх працівників будемо оздоровлювати безкоштовно, а крім того, комунальне підприємство ще й додатково заробить на наданні послуг відпочиваючим. На балансі КП знаходиться склад, який буде введено в роботу.

 Втім, не заглядаючи наперед, основною стратегічною метою на поточний рік вважаю максимальне освоєння виділених коштів без втрат якості виконуваних робіт і порушення технологічних процесів. На жаль, бюджет був прийнятий лише у квітні, тому багато об'єктів запущені на початку другого півріччя, в липні. На сьогодні виконання бюджету становить більше 30%, але закінчити 2016 рік я планую з показником 85-90%. Докладу максимум зусиль, щоб цього досягти!

- Що дасть Ваша робота городянам?

- Перш за все, прозорість і відкритість у діяльності комунального підприємства.

 Зі свого боку, щиро сподіваюся на зміну нашої структури, внаслідок чого ми станемо управлінням капітального будівництва міської ради та візьмемо на себе зобов'язання замовника від імені міста на капітальні ремонти, під які підпадає левова частка будівельних робіт бюджетної сфери. Нагадаю, що на сьогоднішній день КП виконує функцію замовника тільки по об'єктах з назвою «Нове будівництво», «Реконструкція», «Реставрація», по всіх інших об'єктах ми виступаємо тільки в ролі технагляду і впливати на якісне виконання всіх робіт проектантами і підрядниками можемо меншою мірою, оскільки підключаємося вже на етапі початку будівельних робіт, а не у стадії розробки проектно-кошторисної документації.

Створення управління капітального будівництва дозволить закрити лазівки для корупції, зекономити бюджетні кошти і здійснювати більш жорсткий контроль за підрядниками: як за обсягами виконаних робіт, так і за якістю матеріалів.

- Над чим працює КП «Капітальне будівництво м. Миколаєва»?

- У цьому році КП «Капітальне будівництво м. Миколаєва» виступає замовником на 49 об'єктах, з яких на 29 об'єктах заплановано тільки виконання проектно-кошторисної документації з проходженням експертизи. Підприємство здійснює технічний нагляд на 116 об'єктах бюджетної сфери. З міського бюджету на 2016 рік КП виділено 64 млн. грн.

Назву деякі наші проекти:

- реставрація фасаду та даху Миколаївської спеціалізованої дитячо-юнацької школи олімпійського резерву з фехтування (вул. Пушкінська, 11). Покрівлю замінили повністю. На наступний рік планується заміна вікон і дверей, капітальний ремонт приміщень;

- будівництво мереж вуличного освітлення на Богоявленському проспекті між вулицями Маячною і Менделєєва, зараз активно ведуться роботи;

- будівництво ліфтової шахти та встановлення ліфту в будівлі Академії дитячої творчості, пілотний проект по створенню умов для інклюзивного навчання дітей з обмеженими можливостями. Також на території школи будуть побудовані 12 нових навчальних приміщень для розвитку творчого потенціалу школярів з інклюзивною формою навчання;

- будівництво ліфтової шахти та встановлення ліфта в приміщенні сімейної амбулаторії на вул. Герцена, 2. Проект вже реалізований, люди з обмеженими можливостями можуть безперешкодно піднятися на другий поверх медустанови;

- вже вирішена проблема з освітленням Центрального стадіону: в серпні-вересні 2016 року на замовлення КП "Капітальне будівництво міста Миколаєва" підрядником виконано роботи по будівництву двох комплектних трансформаторних підстанцій (КТП) потужністю 630 кВт.;

- в 2017 році буде розпочато реконструкцію художньої школи по вул. Спаській, 23;

- в 2016-2018 роках планується реалізація серії серйозних проектів на Центральному міському стадіоні за підтримки депутата міської ради Кантора С. А.;

- в 2017 році буде завершена повна реконструкція з добудовою спортзалу та їдальні ЗОШ №36 по вул. Кузнецькій;

- в 2017 році планується будівництво тролейбусної лінії по вул. Лазурній, щоб пустити тролейбуси береговою лінією Намиву.

 У наступному році також плануємо почати будівництво нового дитячого садка в мкрн. Північний. Цей проект буде реалізовуватися протягом двох років і за попередніми розрахунками потребує фінансування в розмірі 87 млн. грн. Також у Північному зведуть і школу. Ці об'єкти будуватимуть «з нуля» і у відповідності до нових вимог, що передбачають створення умов для інклюзивного навчання, тобто, облаштування пандусів, туалетів для дітей з обмеженими можливостями, ліфтів, якщо будівля двоповерхова.

 І це ще далеко не всі наші плани. Список об'єктів на 2017-2018 роки вже формується.

- Що Вам заважає у втіленні поставлених завдань?

- Багато в чому заважає бюрократична система, ускладнюючи взаємодію учасників процесу. Крім того, як я вже говорив, уповільнює роботу низька якість проектно-кошторисної документації деяких проектних організацій.

- Дякую за інтерв'ю.


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: