Мапа порталу

Журналісти перевірили, чим годують малюків: якість продуктів стала кращою, а їх асортимент - різноманітніше

Сьогодні, 23 вересня, за дорученням міського голови Олександра Сєнкевича, була організована поїздка для представників місцевих ЗМІ, під час якої журналісти змогли ознайомитися з процесом організації харчування в дитячих садках міста, і навіть спробувати, чим годують наших малюків.

Без попередньої домовленості представники ЗМІ самі вибрали дитячі установи, які вони хотіли б оглянути. Супроводжували журналістів новий керівник КВП з організації харчування в навчальних закладах Гліб Новоторов, а також заступник начальника управління освіти міської ради Світлана Макарова.

Першим дитсадком, який захотіли відвідати журналісти, став дошкільний навчальний заклад №115 "Золоті зернята", що знаходиться за адресою: вул.Нікольська, 19. До нього ходять 178 дітей.

Завідуюча Валентина Фомічова розповіла, що раніше були затримки поставок, а зараз привозять продукти вже наступного дня після замовлення. Овочі якісні, чисті. Якість продуктів контролює медпрацівник і завідувач.

В обідньому меню малят сьогодні були гороховий суп (200 гр.), рибний биток (50 гр.), тушкована картопля (100 гр.), компот з сухофруктів (150 гр.), хліб пшеничний (20 гр.). Журналістам показали контрольне блюдо і бажаючі могли його скуштувати. Сказали - смачно.

Наступним відвідали дитячий сад №85 "Світлячок", розташований на вулиці 8 Березня, 22. Садок тільки після ремонту, в цьому році за кошти міського бюджету зробили термосанацію будівлі.

- Незважаючи на зниження температури, у нас в групах тепло і затишно, - зазначила Ольга Волошина, завідуюча "Світлячка". - Значно покращилося і харчування після зміни керівництва КВП (КВП з організації харчування в навчальних закладах), розширився асортимент. Двічі в день діти отримують білкову їжу - м'ясо, рибу. Тепер в раціоні малюків є кефір і ряжанка. Даємо салати, яблука, соки. Вартість харчування дошкільника на один день - 18.8, грн., малюків ясельного віку - 16,25 грн.

Дитячий садок № 117 "Калинонька" зустрів журналістів солодким ароматним запахом випічки. Завідуюча, Тетяна Гераніна, зізналася, що з недавніх пір в дитячий сад стали привозити продукти дуже хорошої якості.

- М'ясо в упаковці, з печатками, сухої заморозки. Овочі - свіжі, навіть з зеленими листочками. Дуже добре, що ми тепер чітко знаємо, коли у нас доставка продуктів. Я знаю, що молочну продукцію привозять в понеділок, це сир, сметана, творог. Щочетверга - овочі. У середу - м'ясо. Ми можемо спокійно складати перспективне меню на весь тиждень. Вранці у дітей завжди є молочна каша, сир, яйце. В обід риба або м’ясо птахів. Щоранку о пів на п'яту завозять свіжий хліб. Привозять ковбасу дуже високої якості. А раніше творог був у дітей на столі лише раз на місяць.

Як розповів Гліб Новоторов, КВП з організації харчування в навчальних закладах обслуговує близько 130 об'єктів. Це 64 дитячих садки, 66 шкіл. Учнів 1-4 класів, які харчуються безкоштовно за рахунок міського бюджету - 17 тисяч осіб. Загальна кількість дітей, яких годує КВП - 35 тисяч осіб.

- Спільно з санстанцією ми провели оцінку: фінансуванням, яке виділяється на сьогоднішній день, ми закриваємо лише 51-55% тієї норми калорійності і поживності, яка рекомендована Кабінетом Міністрів України для дітей, - зазначає Гліб Олександрович. - Але ми намагаємося давати якісні продукти, особливо звертаємо увагу на білкову складову. Роботу розбили на етапи. На першому етапі прибрали всіх посередників з ланцюжка поставок, працюємо безпосередньо з виробниками, отримуючи продукти зовсім іншої якості і зниження ціни. За рахунок зниження ціни, а там виходить близько 15-17%, підвищили норму поживності до 62% від рекомендованої. Але останні два тижні ринок лихоманить, особливо молочний, постачальники щодня надсилають листи. Ось наприклад вартість кілограму 100% вершкового масла була 89 гривень, а сьогодні вже 129 гривень. Вирішуємо питання, де його купувати дешевше. Комунальне підприємство з організації харчування в навчальних закладах Миколаєва зареєстровано в системі ProZorro. Наші співробітники отримали відповідні сертифікати і наступного тижня ми починаємо працювати з Prozorro. Будемо шукати альтернативу, адже будь-які варіанти зниження вартості продуктів за рахунок додавання рослинного компонента заборонені законом.

Гліб Новоторов розповів, що після свого призначення на посаду керівника КВП насамперед зайнявся описом всіх процесів і тепер чітко уявляє, як все відбувається і якої мети потрібно прагнути. Робота йде спільно з лабораторією товариства захисту прав споживачів і санстанції. Запущено власне виробництво печива, адже зараз заборонені будь-які ненатуральні ароматизатори, консерватори, барвники. На ринку натурального нічого немає, принаймні, в тому ціновому діапазоні, в якому можна щось запропонувати дітям. Крім того, вже працює цех з виробництва локшини, виготовляється натуральна продукція для миколаївських садків і шкіл. На підприємстві працює 300 осіб. Але людей все одно гостро не вистачає. Не заповнено 18% вакансій, тому, що не вистачає фінансування. Крім того, близько 20-25 осіб в колективі вже переступили 70-річний рубіж, 30 осіб - старші 65 років.

- У зв'язку з підвищенням цін на продукти, ми подали документи в мерію, з тим, щоб збільшити фінансування харчування школярів. Можливо, з 1 жовтня вартість харчування для 1-4 класів складе 8 гривень, а для пільгових категорій - 10 гривень. Це вже дозволить наблизити норму поживності до 70%, - додав Гліб Олександрович. - Наша ключова ідея - це тарілка. Те, що дитина отримує на виході: кількість, якість. Весь ланцюжок виділення коштів аж до цієї тарілки ми будемо оптимізувати, зменшувати фінансові втрати.

За словами директора КВП, на першому етапі роботи головним було забезпечити якість продуктів, які потрапляють в наші садки і школи. Другий етап - контроль приготованих страв на відповідність встановленим нормам, особлива увага - органолептичними властивостями продуктів - смак, колір, запах, зовнішній вигляд. Якщо привозять свіже м'ясо, воно повинно потрапити на тарілку в привабливому для дитини вигляді.

На третьому етапі роботи планується прийти до централізованого управління, процесової системи управління, коли для всіх садків і шкіл складається єдине меню. Це дасть можливість чітко регулювати кількість і обсяг поставок. Весь проект буде реалізовано за 16-18 місяців.

IMAGE FOLDER (/files/News/havchik)

 

 


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: