Мапа порталу

3 вересня в Миколаєві в рамках Mykolayiv Urban Days відбувся Форум міського розвитку

Відкриваючи форум, міський голова Олександр Сєнкевич підкреслив, що ніколи не пізно вчитися, і Миколаїв починає вчитися змінюватися.
- Дуже важливо змінювати територію, на якій ти перебуваєш, тому що разом з нею змінюється твоя свідомість, - сказав Олександр Сєнкевич. - Генеруйте ідеї, долучайтеся до ініціатив Агентства розвитку міста Миколаєва, давайте разом змінювати Миколаїв і Україну.
Олександр Сєнкевич сподівається, що такі форуми будуть проходити в Миколаєві щорічно, і представники різних сфер діяльності з різних міст зможуть обмінюватися корисною інформацією, ділитися досвідом.
На сьогоднішньому Форумі було багато спікерів, які ділилися алгоритмом зміни міського простору і розповідали про ті помилки, на яких варто повчитися, як не треба робити в Миколаєві.
Директор Міжнародного республіканського інституту в Україні Майкл Дракман відзначив, що здатність громадян повернути контроль над їх житлом (створення ОСББ) і скористатися правом вирішувати, як краще облаштувати зони загального користування - великий крок вперед для розвитку демократії.
Засновник «Школи мерів» Руслан Рохов розповів, що Україна займає лише 79 місце в рейтингу за Індексом глобальної конкурентоспроможності.
- З початком процесу децентралізації міста стають незалежними гравцями, і кваліфікація працівників органів місцевого самоврядування - найважливіший фактор у конкурентоспроможності міст, - підкреслив Руслан Рохов.
На думку директора організації Urban Inst. Антона Яроцького (м. Одеса), який розповідав про кредитування проектів розвитку муніципальної інфраструктури, інвестиційний ресурс в світі обмежений і інвестиції підуть тільки в ті міста, в яких є команди, здатні реалізовувати інвестиційні проекти.
- Муніципалітети сьогодні можуть бути позичальником міжнародних фінансових організацій для реалізації інфраструктурних проектів, серед яких найбільш перспективні: теплогенерація, водопостачання, водовідведення, муніципальний транспорт, зовнішнє освітлення, утилізація твердих побутових відходів, - сказав Антон Яроцький, додавши, що муніципалітети марно відмовляються робити проекти, пояснюючи це невпевненістю в отриманні інвестицій.
Також Антон Яроцький наголосив на важливості фінансового здоров'я позичальника (КП, структурний підрозділ), оскільки це - основний показник кредитного рейтингу.
Архітектор Віктор Зотов, засновник Школи урбаністики CANAction, почав свою розповідь з того, що людям, які прийшли у владу заробляти, не варто і зовсім займатися урбаністикою, а в Миколаїв він приїхав тільки тому, що знає: мер Олександр Сєнкевич керується принципами альтруїзму і хоче змінити місто на краще. Віктор Зотов рекомендував місту, яке, по суті, є організмом, зменшити споживання. Крім того, звернув увагу, що рівень розвитку суспільства визначається його ставленням до слабких, незаможних.
Якщо коротко викласти виступ Віктора Зотова, то вийде наступне: в місті має бути багато свободи, простір майже синонім свободи; рекомендую вам розлучитися з усім непотрібним; реклама - зло, а звукову рекламу потрібно заборонити. Засновник Школи урбаністики закликав до простоти, практичності, поміркованості в міському просторі.
Дмитро Беспалов, представник компанії A + S Consult GmbH Forschung und Entwicklung в Україні, і Віктор Загреба, голова ГО «Vision Zero», поділилися своїми напрацюваннями в області створення транспортної моделі міста і забезпечення умов для безпечного руху.
Впровадження інформаційних технологій в органах місцевого самоврядування покращує сервіс міських служб. Про це говорив директор департаменту інформаційних технологій Вінницької міської ради Володимир Романенко.
Мкртич Мкртчян, начальник управління комунальної власності виконавчого комітету Херсонської міської ради, поділився досвідом управління активами міста.
Голова правління Асоціації ОСББ «Лучани» Юлія Сабатюк (Луцьк) з жалем відзначила, що Миколаїв не представлений у Національній раді сприяння і створення ОСББ при Кабінеті Міністрів України, розповіла, що ОСББ в Луцьку мають деякі переваги на відміну від неорганізованих співвласників будинків. Наприклад, при проведенні капітального ремонту будинку 30 відсотків вартості робіт сплачує ОСББ, решту - міський бюджет, для неорганізованих співвласників капремонт коштує дорожче (40 на 60). Без фінансової участі городян ремонтують тільки аварійні будинки.
Оксана Тюпа, проектний менеджер Асоціації молодих донорів України, підкреслила, що після написання стратегії розвитку міста слід створювати інвестиційній паспорт міста, який розсилається міжнародним донорам, Посольств, і один з десяти контактів «вистрілює». Лідер школи громадських проектів «ШоГром» Сергій Козін просто розповів про процедуру використання інструментів державно-приватного партнерства.
Після форуму спілкування продовжилося, гості та представники миколаївської мерії налагодили контакти і домовилися про співпрацю.

 

IMAGE FOLDER (/files/News/521)

 


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: