Мапа порталу

Питання доступності інфраструктури міста для людей з особливими потребами лишається актуальним. Про це та багато іншого йшлося на зустрічі за участі міського голови Олександра Сєнкевича

Сьогодні, 25 січня, міський голова Олександр Сєнкевич провів зустріч з представниками громадських організацій людей з особливими потребами. На зустрічі були присутні позаштатні радники мера з питань людей з інвалідністю Олексій Долгих і Ольга Виноградова, член Миколаївського міського фізкультурно-оздоровчого клубу інвалідів «Вікторія» Світлана Дмитрук, голова Миколаївської обласної організації Спілки організації інвалідів України Галина Руденко.

Саме вони ініціювали дану зустріч, щоб інформувати мера про проблеми, які потребують першочергового вирішення. Як повідомив Олексій Долгих, в Миколаєві проживає 1 830 дітей-інвалідів, близько 4,5 тисяч інвалідів дитинства, близько 15 тисяч - інвалідів загального захворювання. Основною проблемою для них лишається доступність об'єктів соціальної сфери, закладів освіти та охорони здоров'я, громадських місць, зон відпочинку в місті.

Віце-мер Євген Шевченко зазначив, що ще минулого року було надано доручення, щоб під час ремонтів або реконструкції в приміщеннях установ соціальної, медичної або освітньої сфери, роботи велися тільки з урахуванням доступності.

- Наочний приклад - це концерт-хол «Юність», де обладнали туалет по нормам доступності, будинок культури в Коренисі. Нові об'єкти, які будуть здавати, обов'язково будуть враховувати норми доступності, - підкреслив Євген Валерійович.

- При реконструкції доріг і тротуарів обов'язково враховується необхідність обладнання з'їздів, - додав Сергій Бондаренко, директор департаменту праці та соціального захисту населення міської ради.

Заступник міського голови Юрій Степанець запропонував доручити управлінню містобудування та архітектури міської ради контролювати, щоб на всіх об'єктах, не тільки соціальних, а й таких, як магазини, аптеки та інші, ще на етапі планування був врахований фактор доступності.

Сергій Бондаренко розповів, що робота по забезпеченню доступності у нашому місті ведеться систематично. Так, ще в 2014 році був визначений список, до якого включено 101 об'єкт, що вимагає першочергового облаштування. Ця робота проводилася з громадськими організаціями. Торік додатково внесли ще 22 об'єкти. На даний момент робота виконана на 41 об'єкті: це 14 аптек, 8 банківських установ, 11 підприємств тощо. Сергій Миколайович зазначив, що всі заклади соціальної сфери міста обладнані за нормами доступності: там є не тільки пандуси, а й санітарні кімнати.

Вже протягом 6 років працює служба перевезення для людей з обмеженими можливостями. У 2015 році двома мікроавтобусами з підйомними пристроями скористалися понад 7000 разів.

За інформацією департаменту ЖКГ міської ради, торік обладнано 87 з'їздів, а в місті працюють 37 світлофорів із звуковим сигналом.

Олексій Долгих звернув особливу увагу на необхідність участі людей з особливими потребами у розробці соціальних програм, спрямованих на вирішення їх же проблем:

- Не потрібно приймати рішень без присутності людей з інвалідністю. На даний момент всі програми, і соціальні, і освітні, проходять повз нас. А у нас є питання, і ми могли б допомогти.

Олександр Сєнкевич підтримав таку ініціативу і дав протокольне доручення запрошувати на комісії, координаційні ради представників інтересів людей з інвалідністю - позаштатних радників міського голови.

Було порушено питання про інклюзивну освіту. Заступник начальника управління освіти міської ради Світлана Макарова розповіла, що на останньому виконкомі міської ради був затверджений план заходів щодо забезпечення права дітей на інклюзивну освіту.

- У 8 міських школах є класи з інклюзивною освітою, 95 груп у дитячих садках відвідують діти з обмеженими можливостями, - додала Світлана Борисівна. - Зокрема, унікальна група є в дитячому садку №60 - для дітей з порушенням рухових здібностей. У місті є унікальний дитячий сад №2, в якому створено 6 груп для дітей з вадами розумового розвитку.

Олександр Сєнкевич запропонував представникам організацій інвалідів продовжити активну співпрацю, працювати разом, залучати кошти для створення комфортної інфраструктури для всіх городян.

 

IMAGE FOLDER (/files/News/invalidi)

 


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: