Мапа порталу

Від творчого вчительства до відповідального громадянства: понад 160 освітян з різних куточків України зібралися на магістральний міні-EdCamp Mykolaiv

29 березня, у Корабельному районі на базі школи №29 розпочався магістральний міні-EdCamp - (не)конференція для відкритих та креативних педагогів, що прагнуть змінити освіту в Україні. Понад 160 освітян з різних областей зібралися разом для обміну досвідом, ідеями, напрацюваннями у неформальній обстановці. 

Координаторкою міні-EdCamp у Миколаєві вже четвертий рік поспіль є Лариса Грицюк, керівник школи № 29. Інформаційну підтримку надали організатори національних (не)конференцій та натхненники руху – ГО “ЕдКемп Україна”.

- У цьому році ми отримали 65 заявок з усіх регіонів України. Обирати було надзвичайно важко. Тому маємо аж три категорії регіональних (не)конференцій у рамках програми «EdCamp in a Box 4.0»: магістральні, афілійовані та спеціальні. За результатами відбору у категорії “магістральні” було обрано 15 шкіл, серед яких і Миколаївська школа №29. Вона отримала повну фінансову, експертну та інформаційну підтримку, - зазначають організатори "ЕдКемп Україна".

(Не)конференції – новий формат проведення заходів для освітян, особливістю якого є  демократичність. Це платформа для професійного зростання, головний принцип якої - “Give-Get” (“Дай, якщо можеш - Візьми, якщо хочеш”). Самі себе учасники називають білими воронами, адже прагнуть за короткий час отримати максимум корисної інформації.

На відміну від звичайних конференцій, на EdCamp ніколи не буває нудно, адже він просто насичений  "цікавинками". Під час заходу спікери одночасно проводять панельні дискусії на різні теми, і кожен учасник має можливість вільного вибору, куди піти, щоб корисно провести час.

- Ми єдина школа в Україні, яка вже вчетверте проводить у себе такий захід. Вперше він відбувся у 2016 році, і ми були першими, хто провів міні-EdCamp у своїй школі на безкоштовній основі.  Тоді в ньому взяли участь 70 педагогів з Миколаєва та Вітовського району. Сьогодні ж до участі долучилися педагоги з різних областей, міст та селищ, - розповіла Лариса Грицюк.

У цьому році тема Миколаївського EdCamp – “Від творчого вчительства до відповідального громадянства”. За словами представниці Європейського центру ім.Вергеланда, (Норвегія) Мирослави Товкало, головна теза заходу одразу зацікавила експертів-спікерів з різних куточків країни.

- Ця школа особлива, тому що сповна відповідає всім вимогам Нової української школи. Її обрали з-поміж інших навчальних закладів в рамках інноваційного освітнього проекту. Патріотизм та демократію педагоги  реалізують через практичну діяльність. Вони вчать дітей критично мислити, зокрема, осмислювати інформацію, яку подають ЗМІ. Це важливо і актуально, тому що наша країна знаходиться у стані війни, - зазначила представник Європейського центру ім.Вергеланда, (Норвегія) Мирослава Товкало.

Учасників заходу привітав міський голова Олександр Сєнкевич, народні депутати України Артем Ільюк та Олександр Жолобецький, представники ГО “ЕдКемп Україна” Юлія Мележик, Якоб Фюрст.

- Мені дуже приємно, що провідні освітяни з інших областей відвідали Миколаїв. Хочу звернути увагу, що школа знаходиться не в центрі міста, деякі приміщення потребують ремонту, і вона ще не забезпечена усім необхідним технічним устаткуванням.  Вирішувати ці завдання буде міська влада. Але найголовніше - тут є креативні, прогресивні педагоги, які прагнуть змінити підхід до навчання дітей. Сьогодні у Корабельному районі відбувається крута освітня тусовка. Я сподіваюсь, що цей захід стане традиційним для Миколаєва і проходитиме також у інших школах. Хочу подякувати організаторам та спонсорам EdCamp. Впевнений, що всі учасники отримають позитивні емоції та нові знання, - сказав Олександр Сєнкевич.

Після урочистої частини спікери провели коротку презентацію і учасників запросили на цікаві експертні сесії з психології спілкування, інноваційних методів, інклюзивної освіти, методики STEM-освіти, коучингу, фінансової грамотності, проектного менеджменту. Також організатори приготували для педагогів практичні майстер-класи та цікаві виступи про кейс-технології у навчанні.

Довідково:

Перший edcamp був проведений у травні 2010 у Філадельфії. З того часу було проведено 200 edcamp events в усьому світі. Edcamp Foundation було створено у грудні 2011 року для допомоги учителям та іншим зацікавленим особам, які проводять едкампи. Принцип дії Edcamp Foundation: сприяти органічному професійному розвитку вчителів у всьому світі через залучення їх самих до участі в цьому процесі («promote organic, participant-driven professional development for K-12 educators worldwide»). В Україні перша національна конференція пройшла 23 і 24 червня 2015 року у Харкові.

Детальна інформація про рух ЕдКемп знаходиться на сторінці http://www.edcamp.org.ua.

 

IMAGE FOLDER (/files/2019/3_2019/29032019_1)

 

 


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: