Мапа порталу

МИКОЛАЇВСЬКА МІСЬКА РАДА

РІШЕННЯ

 

06 квітня 2017                                                                                      № 17/24

Про  затвердження   нової  редакції Статуту

міської лікарні швидкої медичної допомоги

           

         З метою приведення у відповідність до норм чинного законодавства України Статуту міської лікарні швидкої медичної допомоги, керуючись ч.5 ст.57, ст.78 Господарського кодексу України, ст.25 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні", міська рада

 

ВИРІШИЛА:

 

         1. Затвердити нову редакцію Статуту міської лікарні швидкої медичної допомоги  (додається).

         2. Контроль за виконанням даного рішення покласти на постійну  комісію міської ради з питань житлово-комунального господарства,  комунальної власності та благоустрою міста (Рєпіна), заступника міського голови Шевченка Є.В.

 

Міський голова                                                                               О.Ф.Сєнкевич

 

 

                             ЗАТВЕРДЖЕНО

                  рішення міської ради

                  від 06 квітня 2017

                  № 17/24                                                                                                                            

 

 

 

 

СТАТУТ

міської  лікарні  швидкої медичної допомоги

(Нова редакція)

 

                               Розділ 1.  ЗАГАЛЬНІ  ПОЛОЖЕННЯ

 

1.1. Міська  лікарня швидкої медичної допомоги - заклад охорони здоров'я   (далі -  Заклад),  який  є  об'єктом   права  спільної власності  територіальної  громади міста, інтереси якої у межах повноважень, визначених чинним законодавством   України, представляє  Миколаївська  міська  рада (далі - Власник).

Органом управління Закладом є Миколаївська міська  рада (далі – орган управління майном).

1.2. Постійний контроль за виконанням статутних завдань Закладу здійснює галузеве управління - управління охорони здоров'я Миколаївської міської  ради  (далі - Орган управління). Орган управління є відповідальним за належне виконання функцій контролю щодо діяльності Закладу.

1.3. Заклад здійснює свою діяльність на підставі та у відповідності до Конституції  України, Цивільного та Господарського  кодексів  України, Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров’я» та інших Законів України, актів Президента України і Кабінету Міністрів України, наказів Міністерства охорони здоров’я України, п.п.133.4,  ст.133 Податкового кодексу України, нормативно-правових актів інших центральних органів виконавчої влади, рішень Власника, інших нормативно-правових актів та актів, що регулюють діяльність у сфері охорони здоров’я  та цього Статуту.

 

Розділ 2. НАЙМЕНУВАННЯ  ТА  МІСЦЕЗНАХОДЖЕННЯ

 

2.1. Найменування Закладу:

повне:  міська  лікарня  швидкої  медичної  допомоги

скорочене:  МЛШМД.

        2.2. Місцезнаходження Закладу: вул. Корабелів, 14В, м. Миколаїв, 54020

 

                         Розділ 3.  ПРЕДМЕТ  І  МЕТА  ДІЯЛЬНОСТІ

 

3.1 . Заклад створений з метою:

 

- забезпечення у межах, визначених чинним законодавством,  спеціалізованої амбулаторно-поліклінічної, діагностичної, консультативної, доступної кваліфікованої, невідкладної ургентної стаціонарної, лікувально-профілактичної допомоги хворим;

- сприяння розвитку і підвищенню якості та ефективності надання медичної допомоги хворим на основі зміцнення її профілактичної спрямованості, впровадження новітніх досягнень науки та медичної практики в діагностику і лікування з використанням найбільш прогресивних (в тому числі нетрадиційних) методів їх організації  і  проведення  в  умовах  Закладу.

3.2. Предметом діяльності Закладу є:

         - надання спеціалізованої амбулаторно-поліклінічної, стаціонарної, клініко-діагностичної, консультативної допомоги населенню міста та області;

        - медична практика;

        - надання організаційно-методичної, екстреної і планово-консультативної медичної допомоги  у межах характеру діяльності Закладу;

 

        - діяльність, пов'язана з придбанням, перевезенням, зберіганням, використанням, ввезенням на територію України, вивезенням з території України, знищенням, відпуском наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів у відповідності з наявною ліцензією;

 

       - організація і надання платних медичних послуг населенню та юридичним особам в межах, визначених чинним законодавством України;

 

       - організація санітарно-протиепідемічного режиму та догляду за хворими, що гарантують захист від внутрішньо-лікарняних інфекцій;

 

       - здійснення експертизи тимчасової непрацездатності пацієнтів у встановленому законодавством порядку та, в разі необхідності, направлення іх на медико-соціальну експертизу;

 

       - просвітницька діяльність, направлена на пропаганду здорового способу життя;

 

       - організація процесу проходження інтернатури і практики студентами та випускниками медичних навчальних закладів;

 

      - ведення затвердженої медичної облікової та статистичної документації;

 

      - взаємодія з медичними та немедичними закладами та установами при вирішенні питань організації і надання медичної допомоги, в т.ч. у надзвичайних ситуаціях;

 

      - проведення щорічного аналізу ефективності лікування та профілактичної допомоги хворим на основі статистичної обробки офіційно затверджених документів.

3.3. Види діяльності, що потребують відповідних дозволів та ліцензування, здійснюються Закладом після отримання необхідних документів згідно з вимогами чинного законодавства України.

3.4. Захист комерційної таємниці здійснюється відповідно до вимог Закону України «Про інформацію», Закону України «Про доступ до публічної інформації» та інших законодавчих актів.

3.5. Захист персональних даних здійснюється відповідно  до вимог Закону України «Про захист персональних даних». Обробка баз персональних даних здійснюється з метою забезпечення реалізації відносин у сфері охорони здоров’я, відносин у сфері економічних, фінансових послуг та страхування.

 

                        Розділ 4. ЮРИДИЧНИЙ СТАТУС  ЗАКЛАДУ

 

4.1. Заклад є юридичною особою публічного права. Прав та обов'язків юридичної особи Заклад набуває з дня його державної реєстрації.

4.2. Заклад має відокремлене майно, самостійний баланс, рахунки в органах Державної казначейської служби України, установах банків, печатку зі своїм найменуванням та ідентифікаційним кодом, кутовий штамп і бланки зі своїм найменуванням.

4.3. Заклад має право укладати угоди, договори, набувати майнових та немайнових прав, виконувати обов’язки, бути позивачем і відповідачем у судах відповідно до вимог чинного законодавства та цього Статуту.

4.4. Заклад має право створювати госпрозрахункові підрозділи (відділення, кабінети тощо) у межах предмета своєї діяльності відповідно до чинного законодавства України та за погодженням з Органом управління майном.

4.5. Заклад не несе відповідальності за зобов’язаннями держави, територіальної громади міста та Органу управління майном.

4.6. Заклад самостійно відповідає за своїми зобов’язаннями відповідно до чинного законодавства.

4.7. Заклад фінансується за рахунок міського бюджету, субвенції з державного бюджету, в тому числі за рахунок власних надходжень та добровільних внесків підприємств, установ, організацій та фізичних осіб і є неприбутковою організацією та відповідає таким принципам:

- утворена та зареєстрована в порядку визначеному законом, що регулює діяльність відповідної неприбуткової організації.

 

                                       Розділ 5. МАЙНО ЗАКЛАДУ

 

5.1. Майно  Закладу становлять основні фонди та оборотні кошти, а також інші майнові цінності, вартість яких відображається у балансі Закладу (далі – майно).

Майно Закладу є спільною власністю територіальної громади  міста  і закріплюється за ним на праві оперативного управління. Здійснюючи право оперативного управління, Заклад володіє та користується майном, закріпленим за ним Власником або Органом управління майном, з обмеженням правомочності розпорядження щодо окремих видів майна за згодою Власника у випадках, передбачених чинним законодавством України.

5.2. Джерелами формування майна Закладу є:

- майно, передане йому Власником або Органом управління майном;

- капітальні вкладення і дотації з бюджетів;

- доходи від інших видів господарської діяльності, що включаються до спеціального фонду Закладу;

- майно, що надходить безоплатно, чи у вигляді незворотної допомоги чи добровільних благодійних внесків , пожертвувань юридичних і фізичних осіб;

- майно, отримане з інших джерел, не заборонені чинним законодавством України.

5.3. Заклад має право безоплатно передавати належне йому майно іншим суб’єктам спільної власності територіальної громади міста лише  на підставі рішення  Власника,  якщо інше не встановлено законом.

Відчужувати майнові об’єкти спільної власності територіальної громади  міста, що належать до основних фондів, на підставі рішення  Власника,  якщо інше не встановлено законом.

    Кошти, одержані в результаті відчуження зазначеного майна, спрямовуються виключно на розвиток  Закладу.

5.4. Передача Закладом в оренду майна, що належить йому на праві оперативного управління, здійснюється за згодою управління з використання та розвитку комунальної власності Миколаївської міської ради у  порядку визначеному Власником.

5.5. Списання  з балансу майнових об’єктів спільної власності територіальної громади  міста, що належать до основних фондів, Заклад має право лише у порядку, визначеному Власником,   та за   згодою органу управління майном, якщо інше не встановлено законом.

5.6. Заклад здійснює володіння, користування землею та іншими природними ресурсами відповідно до мети своєї діяльності та чинного законодавства. Вирішення питання щодо оформлення земельних правовідносин, у тому числі вилучення або відмова від земель, наданих у постійне користування або іншим чином закріплених за Закладом, здійснюється за погодженням з Органом управління майном.

5.7. Збитки, завдані Закладу в результаті порушення його майнових прав громадянами, юридичними особами і державними органами, відшкодовуються Закладу  в  установленому  чинним  законодавством  порядку.

5.8. Заклад здійснює планування, бухгалтерський облік, веде фінансову та статистичну звітність згідно із законодавством України.

 

                          Розділ 6.  ПРАВА  ТА  ОБОВ'ЯЗКИ  ЗАКЛАДУ

 

6.1. Заклад  має  право:

 

- самостійно визначати перспективи та основні напрямки свого розвитку, здійснювати лікувально-профілактичну та господарську діяльність на підставі розроблених радою  Закладу  програм,  перспективних  та поточних  планів;

- за рахунок коштів Власника, власних надходжень, кредитів банків закуповувати лікарські засоби, медичне і технологічне обладнання, автотранспортні засоби, прилади, різні матеріали, комплектуючі вироби, технічну документацію, послуги відповідно до чинного законодавства;

- укладати  та  виконувати  усі  передбачені  законодавством види договорів, угод, контрактів та інших юридичних актів з юридичними  і  фізичними особами  з урахуванням особливостей, визначених чинним законодавством та цим Статутом;

- здійснювати діяльність, пов'язану з придбанням, зберіганням, перевезенням, відпуском, знищенням та використанням наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів;

          - одержувати добровільні благодійні внески та пожертвування від юридичних та фізичних осіб відповідно до вимог чинного законодавства України;

- надавати безоплатні та платні послуги у випадках і на умовах,передбачених чинним законодавством України;

         - визначати структуру і штатний розклад, створювати структурні підрозділи у т.ч. госпрозрахункові без статусу юридичної особи, в установленому  чинним законодавством порядку;

- набувати права власності на майно, бути орендодавцем та або орендарем майна, необхідного для забезпечення діяльності Закладу, в порядку та випадках передбачених чинним законодавством;

- розпоряджатися коштами, одержаними від господарської  та іншої діяльності відповідно до цього Статуту;

- брати участь в асоціаціях та інших об’єднаннях на добровільних засадах згідно з чинним  законодавством з урахуванням особливостей, визначених  цим Статутом.

 

6.2. Заклад  зобов’язаний:

 

- забезпечувати  реалізацію  державної  політики  у  сфері  охорони  здоров’я;

- забезпечувати своєчасну сплату податків, зборів (обов'язкових платежів) та інших відрахувань до бюджету та державних цільових фондів згідно з чинним законодавством України;

- забезпечувати цільове та ефективне використання коштів і збереження, закріпленого  за  Закладом  майна спільної  власності  територіальної  громади  міста;

- дотримуватись вимог чинного законодавства України при користуванні відведеною земельною ділянкою;

- здійснювати  будівництво, реконструкцію  та капітальний ремонт  основних  фондів;

- забезпечувати своєчасне впровадження та освоєння нових технічних потужностей і досягнень науково-технічного прогресу, якнайшвидше вводити в дію придбане обладнання, нести відповідальність  за  незадовільне  його  використання;

- здійснювати оперативну діяльність з матеріально-технічного забезпечення своєї роботи  та  заходи  щодо  удосконалення  організації   діяльності  Закладу;

- придбавати необхідні матеріальні ресурси у підприємств, організацій та установ незалежно від форм власності, а також у фізичних осіб;

- створювати належні умови для високопродуктивної праці, забезпечувати додержання вимог законодавства про працю, соціального страхування, правил та норм  охорони  праці,  техніки  безпеки та протипожежної безпеки;

- здійснювати заходи з удосконалення організації виплати заробітної плати працівникам з метою підвищення їх матеріальної зацікавленості як у результатах особистої праці, так і в роботі Закладу, забезпечувати своєчасні розрахунки з працівниками  Закладу, економне  і  раціональне  використання  фонду  споживання;

- розробляти та впроваджувати техногенно-екологічні заходи та заходи щодо забезпечення  завдань,  передбачених  планами  мобілізаційної  підготовки;

- виконувати норми і вимоги щодо охорони навколишнього природного середовища, раціонального використання і відтворення природних ресурсів та забезпечення екологічної безпеки.

 

6.3. У разі порушення Закладом законодавства про охорону навколишнього природного середовища його діяльність може бути обмежена, тимчасово заборонена або припинена відповідно до чинного законодавства України.

 

                          Розділ 7. ОРГАНІЗАЦІЯ ДІЯЛЬНОСТІ ЗАКЛАДУ

 

         Заклад самостійно планує свою діяльність і визначає перспективи розвитку, виходячи із предмета і мети діяльності, передбачених цим Статутом, наявних власних можливостей, матеріальних та фінансових ресурсів.

         Головною формою планування та організації діяльності Закладу є власні поточні і перспективні плани лікувально-профілактичного процесу та соціального розвитку.

         Річний план Закладу затверджується головним лікарем Закладу за погодженням з Органом управління.

         Планом передбачається розвиток матеріально-технічної бази, будівництво, реконструкція, капітальний ремонт приміщень, технічне переоснащення та модернізація обладнання, а також створення необхідних матеріальних умов для вирішення соціальних проблем.

 

Розділ 8. ГОСПОДАРСЬКА, ФІНАНСОВА ТА СОЦІАЛЬНА

ДІЯЛЬНІСТЬ ЗАКЛАДУ

 

8.1. Заклад фінансується за  рахунок   міського   бюджету   і   є неприбутковою організацією.

8.2. Заклад здійснює господарську діяльність у межах бюджетних асигнувань та на основі оперативного управління майном.

8.3. Всі доходи неприбуткової організації використовуються виключно для фінансування видатків на утримання Закладу, реалізації мети та напрямків діяльності Закладу.

8.4. Забороняється розподіл отриманих доходів між членами Закладу, працівниками (крім оплати їх праці, нарахування єдиного соціального внеску), членами органів управління та інших пов’язаних з ними осіб.

8.5. Фонд оплати праці створюється у розмірах, що визначаються згідно з чинним законодавством України.

8.6. Головний лікар Закладу обирає форми і системи оплати праці, встановлює   працівникам   конкретні   розміри   посадових   окладів, премій, винагород, надбавок і доплат згідно з умовами, передбаченими колективним договором, та відповідно до вимог чинного законодавства України.

8.7. Заклад здійснює оплату праці в межах фонду  оплати  праці з урахуванням умов колективного договору.

 

8.8. Мінімальна заробітна плата працівників не може бути нижчою від установленого  чинним  законодавством  мінімального  розміру  заробітної плати.

8.9. Оплата праці працівників Закладу здійснюється відповідно до вимог Кодексу законів про працю України, інших нормативно-правових актів України, розмірів посадових окладів та затвердженого штатного розпису.

       8.10. Заклад здійснює оперативний та бухгалтерський облік результатів своєї діяльності, складає статистичну інформацію, а також надає згідно з вимогами чинного законодавства України до відповідних органів фінансову звітність та статистичну інформацію щодо своєї діяльності.

8.11. Контроль за фінансовою, а також за окремими сторонами діяльності Закладу здійснюється відповідними органами у межах їх компетенції згідно з чинним законодавством України.

8.12. Головний лікар та головний бухгалтер Закладу несуть персональну відповідальність за додержання порядку ведення і достовірності бухгалтерського обліку, статистичної та фінансової звітності.

 

                                       Розділ 9. ОХОРОНА   ПРАЦІ

 

9.1. Адміністрація Закладу забезпечує дотримання установленого для
працівників режиму роботи, часу відпочинку, правил охорони праці, техніки
безпеки, протипожежної безпеки на підставі чинного законодавства України
з  цих питань.

9.2. Згідно  із Законом України  "Про охорону праці"  адміністрація Закладу   зобов'язана забезпечити  для  своїх  працівників  безпечні та нешкідливі умови праці та нести відповідальність в установленому законом порядку за шкоду, заподіяну  їх  здоров'ю  та  працездатності.

      9.3. Питання соціального розвитку, включаючи поліпшення умов праці, життя та здоров'я, гарантії обов'язкового медичного страхування членів трудового колективу  та їх сімей вирішуються керівником Закладу та трудовим колективом, якщо інше не передбачене законодавством.

 

Розділ 10. МІЖНАРОДНЕ СПІВРОБІТНИЦТВО

 

10.1. Заклад має право здійснювати міжнародне співробітництво відповідно до чинного законодавства України.

 

                             Розділ 11. УПРАВЛІННЯ ЗАКЛАДОМ

 

11.1. Управління Закладом здійснюється відповідно до Статуту на
підставі поєднання прав Власника або уповноваженого ним органу щодо
господарського використання майна, участі в управлінні трудового колективу, єдиноначальності та колегіальності.

11.2. Заклад очолює головний лікар, який призначається на посаду та звільняється з   посади   на   підставі    розпорядження Міського голови  шляхом укладання контракту.

11.3. Головний лікар визначає структуру Закладу і встановлює штати за
погодженням з Органом  управління.

11.4. Головний лікар самостійно вирішує питання діяльності Закладу,
за винятком питань, віднесених чинним законодавством та цим Статутом до
компетенції Власника та Органу управління майном.

 

Головний лікар Закладу:

 

- несе   персональну  відповідальність за  стан та діяльність Закладу;

- затверджує річний план Закладу;

- діє без доручення від імені Закладу, представляє його інтереси в усіх органах державної влади, місцевого самоврядування, судах, підприємствах, установах та організаціях;

- розпоряджається коштами та майном Закладу відповідно до чинного законодавства України та цього Статуту;

- укладає договори та угоди, які пов'язані з діяльністю Закладу;

- видає довіреності на представництво та захист інтересів в суді та інші довіреності, які необхідні для забезпечення діяльності Закладу;

- відкриває бюджетні та інші рахунки  в органах Державної казначейської служби України , установах банків,  необхідні для забезпечення діяльності Закладу;

- має право першого підпису на фінансових та банківських документах (другий підпис головного бухгалтера);

- визначає структуру та штатний розпис Закладу за погодженням з Органом управління  майном;

- призначає та звільняє заступників, розподіляє функції та повноваження між ними;

- у межах своєї компетенції видає накази та інші обов'язкові для виконання усіма працівниками акти, контролює їх виконання;

- вирішує інші питання, віднесені чинним законодавством України, Органом управління, та цим Статутом до компетенції головного лікаря;

      11.5. Орган управління здійснює контроль за використанням та збереженням належного Закладу майна та інші функції у межах, визначених законодавчими та іншими нормативними актами.

 

Розділ 12. ТРУДОВИЙ КОЛЕКТИВ ЗАКЛАДУ

 

12.1. Трудовий колектив Закладу становлять громадяни, які беруть
участь у діяльності Закладу на основі трудового договору (контракту), що
регулює  трудові  відносини  між  працівниками  та  Закладом.

      12.2. Виробничі, трудові та соціально-економічні відносини Закладу з працівниками  регулюються  законодавством  України  про працю.

      12.3. Повноваження трудового колективу Закладу реалізовуються
загальними зборами  (конференцією) та через  його  виборні  органи.  Для
представництва    інтересів   трудового    колективу    на   загальних   зборах
(конференції) трудовий колектив може обирати будь-які органи, до складу
яких  не  може  входити  головний  лікар   Закладу.

Члени виборного органу не можуть бути звільнені з роботи або переведені на інші посади з ініціативи адміністрації Закладу без згоди відповідного Органу колективу та з урахуванням  вимог чинного законодавства  України.

     12.4. До компетенції зборів (конференції) трудового колективу належать:

- укладання та переукладання колективного  договору з  адміністрацією Закладу;

- затвердження правил внутрішнього трудового розпорядку, розгляд інших основних положень, які регламентують діяльність Закладу (оплата праці), перспективних  цільових  планів;

- розгляд  результатів  роботи  трудового колективу  за  рік.

12.5. Збори (конференції) трудового колективу Закладу проводяться в
міру необхідності,  але  не  рідше одного разу  на рік.

12.6. З  метою  врегулювання  виробничих,  трудових  і   соціально-економічних   відносин та узгодження інтересів трудового колективу і
адміністрації Закладу, а також питань охорони праці, соціального розвитку
відповідно    до    вимог    чинного    законодавства    України    укладається
колективний договір. Право укладання колективного договору від імені
Власника   надається   головному  лікарю   Закладу,   а  від  імені  трудового
колективу - уповноваженому  ним  органу.

 

Розділ 13. ВЗАЄМОВІДНОСИНИ З ІНШИМИ ПІДПРИЄМСТВАМИ, УСТАНОВАМИ, ОРГАНІЗАЦІЯМИ ТА ГРОМАДЯНАМИ

 

13.1. Взаємовідносини  Закладу  здійснюються  на  підставі  чинного
законодавства України.

13.2. Відносини Закладу з іншими підприємствами, установами,
організаціями   незалежно   від   форм   власності   і  громадянами   в    усіх    сферах

господарської діяльності здійснюються на підставі   договорів  в установленому чинним  законодавством  порядку.

 

Розділ 14. ЛІКВІДАЦІЯ І РЕОРГАНІЗАЦІЯ ЗАКЛАДУ

 

14.1. Ліквідація та реорганізація Закладу (злиття, приєднання, поділ,
виділення, перетворення), здійснюється за рішенням Власника в установленому чинним  законодавством  порядку.

14.2. У разі ліквідації (злиття, поділу, приєднання або перетворення) всі активи Закладу (неприбуткової організації) передаються до бюджету або до іншої неприбуткової згідно із  рішенням Власника.

14.3. Ліквідація    Закладу    здійснюється    ліквідаційною    комісією,
створеною Органом управління майном,  за  дорученням Власника.

Порядок і строки проведення ліквідації  Закладу визначаються згідно з чинним законодавством  України.

14.4. З моменту призначення ліквідаційної комісії до неї переходять
повноваження з управління справами Закладу. Ліквідаційна комісія складає
ліквідаційний баланс  Закладу.

14.5. У   разі   реорганізації   і   ліквідації  Закладу,   працівникам,   які
звільняються, гарантується додержання їх соціальних прав та інтересів,
передбачених  чинним  законодавством  України.

14.6. Заклад вважається реорганізованим або ліквідованим з моменту внесення відповідного запису до Єдиного державного реєстру юридичних
осіб  та  фізичних  осіб-підприємців.

 

Розділ 15. ЗАКЛЮЧНІ ПОЛОЖЕННЯ

 

       15.1. Цей Статут набирає чинності з моменту його державної реєстрації відповідно до вимог чинного законодавства України. Зміни та доповнення до Статуту вносяться в установленому чинним законодавством України порядку та набувають юридичної сили з моменту їх державної реєстрації.

 

 

_______________________________________________________________         


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: