Мапа порталу

МИКОЛАЇВСЬКИЙ МІСЬКИЙ ГОЛОВА

РОЗПОРЯДЖЕННЯ

 

02 березня 2017                                                                                    № 48р

Про затвердження структури департаменту

фінансів Миколаївської міської ради та

Положень про його структурні підрозділи

 

         На виконання рішень Миколаївської міської ради від 22.12.2016 №13/1 «Про затвердження структури виконавчих органів Миколаївської міської ради», від 23.02.2017 №16/32  «Про затвердження Положень про виконавчі органи Миколаївської міської ради», розпорядження міського голови від 27.02.2017 №45р «Про затвердження штатної чисельності виконавчих органів Миколаївської міської ради», керуючись п.п.19, 20 ч.4 ст.42 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»:

 

1. Затвердити структуру департаменту фінансів Миколаївської міської ради (додається).

 

2. Затвердити Положення про структурні підрозділи департаменту фінансів Миколаївської міської ради (додаються).

 

3. Контроль за виконанням даного розпорядження покласти на заступника міського голови – директора департаменту фінансів Миколаївської міської ради Бондаренко В.І.

 

Міський голова                                                   О.Ф. Сєнкевич

 

ЗАТВЕРДЖЕНО

розпорядження

міського голови

від 02 березня 2017

№ 48р

 

СТРУКТУРА

департаменту фінансів

Миколаївської міської ради

 

Найменування

Штатна чисельність

(одиниць)

Заступник міського голови - директор департаменту фінансів

1

Головний спеціаліст з кадрових питань

1

Відділ планування, аналізу доходів та податкової політики

5

Бюджетний відділ

5

Відділ фінансів установ соціально-культурної сфери

13

Відділ бухгалтерського обліку та звітності

4

Відділ фінансів підприємств комунальної власності

8

Відділ фінансів органів управління

4

Відділ фінансів установ і програм соціального захисту населення

6

Відділ автоматизованої обробки інформації

4

Обслуговуючий персонал

2

 

 

 

 

ЗАТВЕРДЖЕНО

розпорядження

міського голови

від 02 березня 2017

№ 48р

 

ПОЛОЖЕННЯ

про відділ планування, аналізу доходів

та податкової політики  департаменту фінансів

Миколаївської міської ради

 

       1. Загальні положення

 

     1.1.Відділ планування, аналізу доходів та податкової політики (далі – відділ) є структурним  підрозділом департаменту фінансів Миколаївської міської ради (далі департамент фінансів).

 

      1.2.Відділ  у  своїй  діяльності керується Конституцією України, Бюджетним кодексом, законами України, актами Президента України,   Кабінету Міністрів України,  наказами  Міністерства фінансів України, розпорядженнями міського голови, рішеннями міської ради, її виконавчого комітету, Положенням про департамент фінансів Миколаївської міської ради, цим Положенням, іншими нормативними актами.

Рекомендації постійних комісій міської ради підлягають обов’язковому розгляду. Про результати розгляду і вжиті заходи повинно бути повідомлено комісіям у встановлений ними строк.

 

 

       2. Основні завдання

 

      2.1. Забезпечення реалізації державної бюджетної політики  на території міста Миколаєва.

 

      2.2. Здійснення заходів з підвищення ефективності управління місцевими фінансами.

 

      2.3. Участь у проведенні разом з іншими виконавчими органами міської ради аналізу фінансово-економічного становища міста, перспектив його подальшого розвитку.

 

     2.4. Участь у розробленні проекту програми соціально-економічного розвитку міста.

 

     2.5.  Здійснення оцінки надходжень доходів міського бюджету.

 

     2.6. Організація роботи по прогнозуванню та  аналізу доходів міського бюджету. Розроблення в установленому порядку проекту рішення про міський бюджет на відповідний рік у частині доходів.

 

     2.7 Здійснення в межах  повноважень відділу контролю за дотриманням бюджетного законодавства.

 

 

     3. Повноваження відділу

 

     3.1. Здійснення  фінансового прогнозування показників дохідної частини міського бюджету на поточний та наступні бюджетні періоди.

 

     3.2. Участь у розробленні прогнозних показників і програм економічного і соціального розвитку міста Миколаєва та міських цільових програм.

 

     3.3. Участь у формуванні  та реалізації інвестиційної політики місцевого самоврядування.

 

     3.4.  Розроблення в установленому порядку пропозицій до  проекту рішення про міський бюджет на відповідний рік  у частині доходів.

 

     3.5. Складання  розпису доходів міського бюджету на відповідний рік.

 

     3.6. Аналіз звіту про виконання дохідної частини міського бюджету, складання проекту пояснювальної записки до нього.

 

     3.7. Проведення систематичного  аналізу впливу окремих факторів  на  результати виконання плану надходження доходів,  вироблення оперативних рішень  і  пропозицій  з  повного  і якісного виконання плану.

 

     3.8. Участь у підготовці  інформаційних матеріалів, доповідних записок міському голові, постійній комісії міської ради з питань економічної і інвестиційної політики, планування, бюджету,  фінансів та соціально-економічного розвитку, виконавчому комітету міської ради, міській раді  про хід і результати виконання дохідної частини бюджету, а також пропозицій про збільшення доходів бюджету.

 

     3.9. Підготовка та узагальнення матеріалів для подання зведеного звіту про виконання  міського бюджету з пояснювальною запискою до департаменту фінансів Миколаївської обласної державної адміністрації в частині доходів бюджету.

 

     3.10. Підготовка матеріалів для проведення конкурсу  з визначення банку для розміщення тимчасово вільних коштів бюджету міста на депозитних рахунках.

 

     3.11. Підготовка в межах повноважень відділу  матеріалів для забезпечення доступу до публічної інформації, розпорядником якої є департамент фінансів.

 

     3.12. Участь у підготовці матеріалів для засобів масової інформації та громадськості з метою дотримання принципів відкритості, прозорості та гласності діяльності департаменту фінансів в межах повноважень відділу.

 

     3.13. Опрацювання запитів та звернень депутатів усіх рівнів з питань, що входять до компетенції відділу, надання інформації, висновків, пропозицій з порушених питань.

 

     3.14. Організація взаємодії з органами Державної фіскальної служби України, органами Державної казначейської служби України та іншими державними органами (юстиція, митниця тощо) з питань податкової політики, формування та виконання дохідної частини бюджету, аналізу стану надходження доходів до міського бюджету, забезпечення надходження доходів.

 

     3.15. Розроблення пропозицій про вдосконалення податкової політики, спрямованої на зміцнення фінансової основи місцевого самоврядування.

 

     3.16.  Розгляд заяв платників податків  зборів до місцевого бюджету про надання пільг з оподаткування і підготовка  пропозицій щодо доцільності надання  таких пільг. Підготовка проекту рішення міської ради  про надання пільг з оподаткування  згідно з Регламентом міської ради.

 

     3.17.  Участь у підготовці необхідних документів та матеріалів для отримання позичок в органах Державного казначейства України та кредитів у фінансово-кредитних установах для забезпечення фінансування видатків, передбачених у міському бюджеті.

 

     3.18.  Участь у підготовці інформації для отримання та оновлення рейтингів міста та рейтингів його цінних паперів.

 

     3.19. За участю виконавчих органів міської ради підготовка проектів рішень міської ради про здійснення запозичень до міського бюджету.

 

     3.20. Участь у здійсненні у межах  повноважень відділу операцій з боргом з метою погашення та обслуговування боргових зобов’язань міського бюджету.

 

     3.21. Розроблення проектів  нормативно-правових актів (рішення про міський бюджет,внесення змін до нього; встановлення місцевих податків і зборів; про випуск місцевих позик; про здійснення місцевих запозичень; про надання пільг по місцевих податках і зборах та інших надходжень відповідно до законодавства та інші), пов’язаних з виконанням покладених на відділ повноважень.

 

     3.22. Проведення у межах  компетенції  відділу експертизи проектів нормативно-правових актів,  які надають виконавчі органи міської ради.

 

     3.23. Оперативний аналіз стану виконання дохідної частини міського бюджету, ведення обліку змін, що вносяться в установленому порядку до доходів  міського бюджету.

 

     3.24. Підготовка  для подання міській раді офіційних висновків про перевиконання чи недовиконання дохідної частини загального фонду  бюджету для  прийняття рішення про внесення змін до рішення про міський бюджет.

 

     3.25. Розгляд  в межах  компетенції відділу звернення громадян, підприємств, установ і організацій. Підготовка  проектів відповідей.

 

     3.26. Ведення  оперативного обліку  надходжень  орендної   плати   за   землю.

 

     3.27. Участь в роботі  з  укомплектування, зберігання, ведення обліку та використання  архівних документів відділу.

 

     3.28. Підготовка якісних інформаційних матеріалів про діяльність департаменту для розміщення  уповноваженим органом міської ради на офіційному сайті Миколаївської міської ради та на власній веб-сторінці.

 

     3.29.  Отримання в установленому порядку від виконавчих органів міської ради, органів Державної казначейської служби України, органів державної фіскальної служби, інших державних органів, підприємств, установ та організацій всіх форм власності інформації, матеріалів  та інших документів, необхідних для складання, розгляду, затвердження, виконання  та звітування про виконання дохідної частини міського бюджету.

 

     3.30. Участь у проведенні нарад, семінарів з питань, що знаходяться в  межах компетенції відділу.

 

     3.31. Порушення питання про притягнення до відповідальності осіб, винних у порушенні трудової дисципліни, законодавства України з питань, що відносяться до повноважень та завдань відділу.

 

     3.32. Відділ здійснює інші повноваження, передбачені нормами чинного законодавства України.

 

 

     4. Структура відділу

 

     4.1. До складу відділу входять:                                                    

                                 

заступник директора департаменту

фінансів - начальник відділу                   1

заступник начальника відділу                 1

головний спеціаліст                                 2

провідний спеціаліст                               1

 

     4.2.  Працівників відділу призначає на посади і звільняє з посади заступник  міського голови – директор департаменту фінансів у порядку, визначеному законодавством.

 

     4.3. Посадові обов’язки працівників відділу визначаються посадовими інструкціями, які затверджуються заступником міського голови-директором департаменту фінансів.

 

 

     5. Керівництво відділу

 

     5.1.  Відділ очолює заступник директора департаменту фінансів - начальник відділу, який призначається на посаду та звільняється з посади міським головою у порядку, визначеному законодавством.

 

     5.2. Заступник директора департаменту фінансів - начальник відділу підпорядковується безпосередньо  заступнику міського голови – директору департаменту фінансів.

 

     5.3. Заступник директора департаменту фінансів - начальник відділу має заступника.

 

     5.4. Підпорядкованість структурних підрозділів департаменту заступнику директора департаменту фінансів-начальнику відділу встановлюється заступником міського голови-директором департаменту фінансів.

 

     5.5. Заступник директора департаменту фінансів-начальник відділу :

 

     5.5.1. Здійснює керівництво діяльністю відділу та несе персональну відповідальність за своєчасне та якісне виконання покладених на відділ завдань, а також за стан трудової, виконавської дисципліни.

 

     5.5.2.Формує проекти розпису доходів міського бюджету на рік  і тимчасового розпису на відповідний період та подає його на затвердження заступнику міського голови-директору департаменту фінансів.

 

     5.5.3. Контролює розпис міського бюджету встановленим бюджетним призначенням в частині доходів.

 

     5.5.4. Готує проекти планів роботи відділу та подає їх на затвердження заступнику міського голови-директору департаменту фінансів.

 

     5.5.5. Вносить пропозиції щодо формування кадрового резерву у відділі.

 

     5.5.6. Розробляє Положення про відділ, розподіляє повноваження між працівниками.

 

     5.5.7. У межах своєї компетенції проводить розробку та експертизу нормативно-правових актів (рішень міської ради та виконавчого комітету міської ради, розпоряджень міського голови та інші).

 

     5.5.8. Веде особистий прийом громадян.

 

     5.5.9. Здійснює інші повноваження, передбачені законодавством та цим Положенням.

 

 

     6. Заключні положення

 

     6.1. Працівники відділу повинні сумлінно виконувати свої службові обов’язки, шанобливо ставитися до громадян, керівників і співробітників, дотримуватися високої культури спілкування, не допускати дій і вчинків, які можуть зашкодити інтересам служби чи негативно вплинути на репутацію міської ради, її виконавчих органів та працівників.

 

     6.2. Працівники відділу несуть відповідальність згідно з чинним законодавством. Матеріальна шкода, завдана незаконними діями чи бездіяльністю працівників департаменту при здійсненні ними своїх повноважень, відшкодовується у встановленому законодавством порядку.

     6.3. Працівники відділу мають право в разі виникнення конфліктної ситуації з керівником виконавчого органу Миколаївської міської ради звернутися з відповідною заявою до постійної комісії міської ради з питань прав людини, законності, гласності, антикорупційної політики, місцевого самоврядування, депутатської діяльності та етики.

 

     6.4. Зміни та доповнення до цього Положення вносяться у порядку, встановленому для його прийняття.

 

__________________________________________________________

 

ЗАТВЕРДЖЕНО

розпорядження

міського голови

від 02 березня 2017

№ 48р

 

ПОЛОЖЕННЯ

про бюджетний відділ

департаменту фінансів Миколаївської міської ради

 

    1.Загальні положення

 

    1.1.Бюджетний відділ (далі - відділ) є структурним підрозділом департаменту фінансів Миколаївської міської ради (далі - департамент фінансів).

 

    1.2. Відділ у своїй діяльності керується Конституцією України, Бюджетним кодексом України, законами України, актами Президента України, Кабінету Міністрів України, наказами Міністерства фінансів України, розпорядженнями міського голови, рішеннями міської ради, її виконавчого комітету, Положенням про департамент фінансів Миколаївської міської ради, цим Положенням, іншими нормативними актами.

Рекомендації постійних комісій міської ради підлягають обов’язковому розгляду. Про результати розгляду і вжиті заходи повинно бути повідомлено комісіям у встановлений ними строк.

 

    2.Основні завдання

 

    2.1. Забезпечення реалізації державної бюджетної політики на території міста Миколаєва за напрямками роботи відділу.

 

    2.2.Забезпечення концентрації фінансових ресурсів на пріоритетних напрямах соціально-економічного розвитку міста Миколаєва.

 

    2.3.Здійснення заходів з підвищення ефективності управління місцевими фінансами.

 

    2.4.Участь у проведенні разом з іншими виконавчими органами міської ради аналізу фінансово-економічного становища міста Миколаєва, перспектив його подальшого розвитку.

 

    2.5.Участь у розробленні проекту програми соціально-економічного розвитку міста.

 

    2.6.За напрямами роботи відділу розроблення в установленому порядку проекту рішення про міський бюджет на відповідний рік, узагальнення пропозицій відділів департаменту фінансів по складанню проекту міського бюджету, аналізу виконання міського бюджету, внесенню в установленому порядку змін до міського бюджету, організація роботи, пов'язаної із загальними питаннями складення та виконанням міського бюджету, координації діяльності учасників бюджетного процесу.

 

    2.7.Узагальнення матеріалів до проекту рішення про міський бюджет на відповідний рік для подання його на розгляд виконавчого комітету міської ради та міської ради.

 

    2.8.Розроблення та узагальнення пропозицій з удосконалення методів фінансового і бюджетного планування та фінансування витрат.

 

    2.9.Здійснення в межах своїх повноважень контролю за дотриманням бюджетного законодавства.

 

    3.Повноваження відділу

 

    3.1. Узагальнення фінансового прогнозування показників міського бюджету за основними видами видатків, кредитування та фінансування на поточний та два наступні бюджетні періоди, пропозицій відділів департаменту фінансів щодо ефективного розподілу фінансових ресурсів для забезпечення витрат міського бюджету.

    3.2. Участь у розробленні прогнозних показників і програм економічного і соціального розвитку міста Миколаєва та міських цільових програм.

 

    3.3. Участь у підготовці, у встановленому порядку, фінансових показників і пропозицій щодо складання проекту Державного бюджету України для надання до відповідних органів державної виконавчої влади, внесення пропозицій з бюджетного регулювання, даних про зміни складу об'єктів, що підлягають бюджетному фінансуванню, та складанні пропозицій до балансу фінансових ресурсів, дані якого можуть бути враховані при визначенні обсягів міжбюджетних трансфертів.

 

    3.4. Розроблення в установленому порядку проекту рішення про міський бюджет на відповідний рік, організація роботи відділів департаменту фінансів, пов'язаної із складенням та виконанням міського бюджету, координація у межах своєї компетенції діяльності учасників бюджетного процесу з питань виконання міського бюджету.

 

    3.5. Розробка за участю відділів департаменту фінансів проекту інструкції з підготовки бюджетних запитів, порядку і строків їх подання.

 

    3.6. Підготовка за напрямками роботи відділу проектів листів головним розпорядникам бюджетних коштів щодо надання ними інформації, необхідної для складання і виконання міського бюджету.

 

    3.7.  Складання за участю відділів департаменту фінансів проекту розпису міського бюджету (документ, в якому встановлюється розподіл доходів, фінансування бюджету, повернення кредитів до бюджету, бюджетних асигнувань головним розпорядникам бюджетних коштів за певними періодами року відповідно до бюджетної класифікації) у частині видатків, кредитування та фінансування.

 

    3.8. Перевірка наданих головними розпорядниками коштів проектів спільних  наказів  про затвердження паспортів бюджетних програм та подання їх на підпис заступнику міського голови – директору департаменту фінансів.

 

    3.9.         Аналіз загальних показників звіту про виконання міського
бюджету, організація та участь у складанні проекту пояснювальної
записки до нього, формування за участю відділів департаменту фінансів проекту рішення щодо звіту про виконання міського бюджету на розгляд
виконавчого комітету міської ради та міської ради.

 

   3.10.Організація та участь у підготовці інформаційних
матеріалів, проектів доповідних записок міському голові, постійній комісії
міської ради з питань економічної і інвестиційної політики, планування, бюджету, фінансів та соціально-економічного розвитку, виконавчому комітету міської ради, міській раді про хід та
підсумки виконання міського бюджету та з інших питань бюджету за
напрямками роботи відділу.

 

   3.11. Підготовка та узагальнення матеріалів для подання до департаменту фінансів Миколаївської обласної державної адміністрації зведеного
звіту про виконання міського бюджету з пояснювальною запискою.

 

   3.12. Підготовка в межах повноважень відділу матеріалів для забезпечення доступу до публічної інформації, розпорядником якої є департамент фінансів.

 

   3.13. Підготовка та узагальнення матеріалів для засобів масової інформації та громадськості з метою дотримання принципів відкритості, прозорості та гласності діяльності департаменту фінансів.

 

   3.14. Організація підготовки необхідних документів та матеріалів для отримання позик в органах Державного казначейства України та кредитів у фінансово — кредитних установах для забезпечення фінансування видатків, передбачених у міському бюджеті.

 

   3.15. Участь у підготовці інформації для отримання та оновлення рейтингів міста Миколаєва та рейтингів його цінних паперів.

 

   3.16. Участь у здійсненні у межах своїх повноважень операцій з боргом з метою погашення та обслуговування боргових зобов’язань міського бюджету.

 

   3.17. Розроблення проектів нормативно-правових актів (рішення про міський бюджет, зміни до рішення про міський бюджет; затвердження звіту про виконання бюджету та інші), пов’язаних з виконанням покладених на відділ функцій.

   3.18. Проведення у межах компетенції відділу експертизи нормативно-правових актів, які надають виконавчі органи міської ради.

 

   3.19. Оперативний аналіз стану виконання видаткової частини міського бюджету, ведення обліку змін, що вносяться в установленому порядку до міського бюджету в частині видатків, кредитування та фінансування.

 

   3.20. Підготовка для подання міській раді офіційних висновків про обсяг залишку коштів загального та спеціального фондів (крім власних надходжень бюджетних установ) міського бюджету для прийняття рішення про внесення змін до рішення про міський бюджет.

 

   3.21. Розгляд у межах компетенції відділу звернень громадян, підприємств, установ і організацій та підготовка проектів відповідей.

 

   3.22. Участь в роботі з укомплектування, зберігання, ведення обліку та використання архівних документів за напрямками роботи відділу.

 

   3.23. Підготовка якісних інформаційних матеріалів про діяльність департаменту фінансів для розміщення на офіційному сайті Миколаївської міської ради та веб-сторінці департаменту фінансів.

 

   3.24. Отримання в установленому порядку від головних розпорядників коштів міського бюджету, виконавчих органів міської ради, органів Державної казначейської служби України, інших державних органів, підприємств, установ та організацій всіх форм власності інформації, матеріалів та інших документів, необхідних для складання, розгляду, затвердження і виконання бюджету та звітування про його виконання за напрямками роботи відділу.

 

   3.25. Порушення питання про притягнення до відповідальності осіб, винних у порушенні трудової дисципліни, законодавства України з питань, що відносяться до повноважень та завдань відділу.

 

    3.26. Участь у проведенні нарад, семінарів з питань, що знаходяться в  межах компетенції відділу.

 

   3.27. Опрацювання запитів та звернень депутатів усіх рівнів, підготовка  інформації, висновків, пропозицій з порушених питаньщо відносяться до повноважень відділу.

   3.28. Відділ здійснює інші повноваження, передбачені нормами чинного законодавства України.

 

    4. Структура відділу

 

 

    4.1.До складу відділу входять:

заступник директора департаменту фінансів - начальник відділу - 1

заступник начальника відділу - 1

головний спеціаліст – 3

 

    4.2.Посадові обов’язки працівників відділу визначаються посадовими інструкціями, які затверджуються заступником міського голови-директором департаменту фінансів.

 

    4.3.Працівників відділу призначає на посади та звільняє з посад заступник міського голови – директор департаменту фінансів у порядку, визначеному законодавством.

 

    5. Керівництво відділу

 

    5.1.Відділ очолює заступник директора департаменту фінансів - начальник бюджетного відділу, який призначається на посаду та звільняється з посади міським головою в порядку, передбаченому чинним законодавством.

 

    5.2.Заступник директора департаменту фінансів - начальник бюджетного відділу безпосередньо підпорядкований заступнику міського голови - директору департаменту фінансів, йому підконтрольний та підзвітний.

 

    5.3.Заступник директора департаменту фінансів - начальник бюджетного відділу має заступника.

 

    5.4. Підпорядкованість структурних підрозділів департаменту фінансів заступнику директора департаменту  - начальнику бюджетного відділу встановлюється заступником міського голови – директором департаменту фінансів.

 

    5.5.Заступник директора департаменту фінансів - начальник бюджетного відділу:

 

    5.5.1.Здійснює керівництво діяльністю відділу, несе персональну відповідальність за своєчасне та якісне виконання покладених на відділ завдань, а також за стан трудової та виконавської дисципліни.

    5.5.2.Готує проекти планів роботи відділу та подає їх на затвердження заступнику міського голови - директору департаменту фінансів.

 

    5.5.3. Вносить пропозиції щодо формування кадрового резерву у відділі.

 

    5.5.4.Формує проекти розпису міського бюджету на рік і тимчасового розпису на відповідний період в частині видатків, кредитування та фінансування та подає на затвердження заступнику міського голови – директору департаменту фінансів.

 

    5.5.5.Контролює відповідність розпису міського бюджету встановленим бюджетним призначенням в частині видатків, кредитування та фінансування.

 

    5.5.6.У межах своєї компетенції проводить розробку та експертизу нормативно-правових актів (рішень міської ради та виконавчого комітету міської ради, розпоряджень міського голови та інші).

 

    5.5.7.Організує проведення нарад, семінарів з питань, що знаходяться в  компетенції відділу.

 

    5.5.8.Веде особистий прийом громадян.

 

    5.5.9. Здійснює інші повноваження, передбачені законодавством та цим Положенням.

 

    6. Заключні положення

 

    6.1. Працівники відділу повинні сумлінно виконувати свої службові обов’язки, шанобливо ставитися до громадян, керівників і співробітників, дотримуватися високої культури спілкування, не допускати дій і вчинків, які можуть зашкодити інтересам служби чи негативно вплинути на репутацію міської ради, її виконавчих органів та працівників.

 

   6.2. Працівники відділу несуть відповідальність згідно з чинним законодавством. Матеріальна шкода, завдана незаконними діями чи бездіяльністю працівників відділу при здійсненні ними своїх повноважень, відшкодовується у встановленому законодавством порядку.

 

   6.3. Працівники відділу мають право в разі виникнення конфліктної ситуації з керівником виконавчого органу Миколаївської міської ради звернутися з відповідною заявою до постійної комісії міської ради з питань прав людини, законності, гласності, антикорупційної політики, місцевого самоврядування, депутатської діяльності та етики.

 

   6.4. Зміни та доповнення до цього Положення вносяться у порядку, встановленому для його прийняття.

 

_______________________________________________

 

ЗАТВЕРДЖЕНО

розпорядження

міського голови

від 02 березня 2017

№ 48р

 

П О Л О Ж Е Н Н Я

про відділ фінансів установ соціально-культурної сфери

департаменту фінансів Миколаївської міської ради

 

   1. Загальні положення

 

   1.1. Відділ фінансів установ соціально-культурної сфери (далі – відділ) є структурним підрозділом департаменту фінансів Миколаївської міської ради (далі – департамент фінансів).

 

   1.2. Відділ у своїй діяльності керується Конституцією України, Бюджетним кодексом України, законами України, актами Президента України, Кабінету Міністрів України, наказами Міністерства фінансів України, розпорядженнями міського голови, рішеннями міської ради, її виконавчого комітету, цим Положенням, іншими нормативними актами.

   Рекомендації постійних комісій міської ради підлягають обов’язковому розгляду. Про результати розгляду і вжиті заходи повинно бути повідомлено комісіям у встановлений ними строк.

 

   2. Основні завдання

 

   2.1. Забезпечення реалізації державної бюджетної політики на території міста Миколаєва за напрямками роботи відділу:

- освіта;

- охорона здоров‘я;

- культура, фізкультура і спорт та інші.

 

   2.2. Забезпечення концентрації фінансових ресурсів на пріоритетних напрямах соціально-економічного розвитку міста Миколаєва.

 

   2.3. Здійснення заходів з підвищення ефективності управління місцевими фінансами.

 

   2.4. Проведення разом з іншими виконавчими органами міської ради аналізу фінансово-економічного становища м. Миколаєва, перспектив його подальшого розвитку.

 

   2.5. Участь у розробленні проекту Програми соціально-економічного розвитку міста.

 

   2.6. Розроблення за напрямками роботи відділу в установленому порядку проекту рішення про міський бюджет на відповідний рік, організація роботи, пов‘язаної із складанням та виконанням міського бюджету, координація діяльності учасників бюджетного процесу.

 

   2.7. Розроблення пропозицій з удосконалення методів фінансового і бюджетного планування та фінансування витрат за напрямками роботи відділу.

 

   2.8. Здійснення в межах своїх повноважень контролю за дотриманням бюджетного законодавства.

 

   3. Повноваження відділу

 

   3.1. Здійснення фінансового прогнозування показників міського бюджету за видатками відповідно до напрямків роботи відділу на поточний та наступні бюджетні періоди, підготовка пропозицій щодо ефективного розподілу фінансових ресурсів для забезпечення витрат міського бюджету.

 

   3.2. Участь у розробленні прогнозних показників і програм економічного і соціального розвитку міста Миколаєва та міських цільових програм.

 

   3.3. Участь у формуванні та реалізації інвестиційної політики місцевого самоврядування.

 

   3.4. Надання, у встановленому порядку, до відповідних органів державної виконавчої влади фінансових показників і пропозицій щодо складання проекту Державного бюджету України, внесення пропозицій з бюджетного регулювання, даних про зміну складу об‘єктів, що підлягають бюджетному фінансуванню та складання балансу фінансових ресурсів, дані якого можуть бути враховані при визначенні обсягів міжбюджетних трансфертів за напрямками роботи відділу.

 

   3.5. Розроблення в установлюваному порядку проекту рішення про міський бюджет на відповідний рік за напрямками роботи відділу, організація роботи, пов‘язаної із складанням та виконанням міського бюджету, координація в межах своєї компетенції діяльності учасників бюджетного процесу з питань виконання міського бюджету.

 

   3.6. Участь у розробленні інструкції з підготовки бюджетних запитів, внесення пропозицій про порядок і строк їх подання.

 

   3.7. Отримання від головних розпорядників бюджетних коштів інформації, необхідної для складання і виконання міського бюджету за напрямками роботи відділу.

   3.8. Складання проекту розпису міського бюджету (документ, в якому встановлюється розподіл доходів, фінансування бюджету, повернення кредитів до бюджету, бюджетних асигнувань головним розпорядникам бюджетних коштів за певними періодами року відповідно до бюджетної класифікації) за напрямками роботи відділу.

 

   3.9. Перевірка та подання на затвердження паспортів бюджетних програм.

 

   3.10. Здійснення фінансування головних розпорядників бюджетних коштів на здійснення програм та заходів на виконання делегованих і власних повноважень за напрямками роботи відділу.

 

   3.11. Здійснення перевірки правильності складання і затвердження кошторисів, планів асигнувань загального фонду бюджету та планів надання кредитів із загального фонду бюджету, планів спеціального фонду, планів використання бюджетних коштів, помісячних планів використання бюджетних коштів за напрямками роботи відділу.

 

   3.12. Аналіз звіту головних розпорядників бюджетних коштів про виконання міського бюджету, складання пояснювальної записки до нього за напрямками роботи відділу.

 

   3.13. Участь у підготовці інформаційних матеріалів, доповідних записок міському голові, постійній комісії міської ради з питань економічної і інвестиційної політики, планування, бюджету, фінансів та соціально-економічного розвитку, виконавчому комітету міської ради, міській раді про хід та підсумки виконання міського бюджету та з інших питань бюджету за напрямками роботи відділу.

 

   3.14. Підготовка матеріалів за напрямками роботи відділу для подання зведеного звіту про виконання міського бюджету з пояснювальною запискою до департаменту фінансів Миколаївської обласної державної адміністрації.

 

   3.15. Здійснення контролю за цільовим та ефективним витрачанням бюджетних коштів за напрямками роботи відділу відповідно до чинних нормативних актів України.

 

   3.16. Вжиття в установленому порядку заходів до зменшення бюджетних асигнувань розпорядникам бюджетних коштів за напрямками роботи відділу у разі їх нецільового використання.

 

   3.17. Підготовка пропозицій щодо застосування попередження про неналежне виконання бюджетного законодавства з вимогою щодо усунення порушення бюджетного законодавства.

 

   3.18. Підготовка пропозицій для прийняття рішення про застосування до учасників бюджетного процесу за напрямками роботи відділу заходів впливу за порушення бюджетного законодавства, визначених пунктами 2-5 частини першої статті 117 Бюджетного кодексу України, у межах установлених повноважень на підставі протоколу про порушення бюджетного законодавства або акта ревізії та доданих до них матеріалів, зокрема, щодо:

 

- зупинення операцій з бюджетними коштами;

- призупинення бюджетних асигнувань;

- зменшення бюджетних асигнувань;

- повернення бюджетних коштів до відповідного бюджету.

 

   3.19. Підготовка в межах повноважень відділу матеріалів для забезпечення доступу до публічної інформації, розпорядником якої є департамент фінансів.

 

   3.20. Підготовка матеріалів для засобів масової інформації та громадськості з метою дотримання принципів відкритості, прозорості та гласності діяльності департаменту фінансів за напрямками роботи відділу.

 

   3.21. Участь у підготовці необхідних документів та матеріалів для одержання позик в органах Державної казначейської служби України та кредитів у фінансово-кредитних установах для забезпечення фінансування видатків, передбачених у міському бюджеті за напрямками роботи відділу.

 

   3.22. Участь у підготовці інформації для отримання та оновлення рейтингів міста Миколаєва та рейтингів його цінних паперів.

 

   3.23. За окремими дорученнями міського голови або постійних комісій міської ради здійснення аналізу/перевірки фінансово-господарської діяльності підприємств комунальної власності міста, фінансової діяльності бюджетних установ, цільового використання коштів міського бюджету, а також розроблення пропозицій, спрямованих на вдосконалення контролю за використанням коштів міського бюджету за напрямками роботи відділу.

 

   3.24. Розроблення проектів нормативно-правових актів (рішення про міський бюджет, внесення змін до нього; затвердження звіту про виконання бюджету та інші), пов‘язаних з виконанням покладених на відділ функцій.

 

   3.25. Проведення у межах компетенції відділу експертизи нормативно-правових актів, які надають виконавчі органи міської ради.

 

   3.26. Оперативний аналіз стану виконання міського бюджету, ведення обліку змін, що вносяться в установленому порядку до міського бюджету за напрямками роботи відділу.

 

   3.27. Розгляд пропозицій головних розпорядників бюджетних коштів про внесення змін до міського бюджету, внесення пропозицій щодо їхнього включення до проекту рішення про внесення змін до міського бюджету за напрямками роботи відділу.

 

   3.28. Розгляд за дорученням керівника у межах компетенції відділу звернень громадян, підприємств, установ і організацій.

 

   3.29. Отримання інформації про рахунки, відкриті розпорядниками бюджетних коштів, які фінансуються із міського бюджету за напрямками роботи відділу.

 

   3.30. Участь в роботі з укомплектування, зберігання, ведення обліку та використання архівних документів за напрямками роботи відділу.

 

   3.31. Здійснення інших функції, пов’язаних з виконанням покладених на відділ завдань.

 

   3.32. Підготовка якісних інформаційних матеріалів про діяльність департаменту фінансів за напрямками роботи відділу для розміщення на офіційному сайті Миколаївської міської ради та власній веб-сторінці.

 

   3.33. Отримання в установленому порядку від головних розпорядників коштів міського бюджету, виконавчих органів міської ради, органів Державної казначейської служби України, органів державної фіскальної служби, інших державних органів, підприємств, установ та організацій всіх форм власності інформації, матеріалів та інших документів, необхідних для складання, розгляду, затвердження і виконання бюджету та звітування про його виконання за напрямками роботи відділу.

 

   3.34. Отримання в установленому законодавством порядку від місцевих органів державної статистики статистичних даних, необхідних для виконання покладених на відділ функцій.

 

   3.35. Залучення фахівців інших виконавчих органів міської ради, підприємств, організацій і об’єднань громадян (за погодженням) до розгляду питань, що знаходяться в компетенції відділу.

 

   3.36. Порушення питання про притягнення до відповідальності осіб, винних у порушенні трудової дисципліни, законодавства України з питань, що відносяться до повноважень та завдань відділу.

 

   3.37. Внесення в установленому порядку пропозицій щодо удосконалення роботи виконавчих органів Миколаївської міської ради за напрямками роботи відділу.

 

   3.38. Проведення нарад, семінарів з питань, що знаходяться в компетенції відділу.

 

   3.39. Опрацювання запитів та звернень депутатів усіх рівнів, надання інформації, висновків, пропозицій з порушених питань за напрямками роботи відділу.

 

   3.40. Відділ здійснює інші повноваження, передбачені для виконавчого органу міської ради згідно із Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні», іншими нормами чинного законодавства України.

 

   4. Структура відділу

 

   4.1. До складу відділу входять:

                                                                     

начальник відділу                                           1

заступник начальника відділу                       1

сектор фінансів установ освіти:

завідувач сектору                                            1

головний спеціаліст                                        3

сектор фінансів установ охорони здоров’я:

завідувач сектору                                            1

головний спеціаліст                                        2

сектор фінансів установ культури, фізкультури і спорту та інші:

завідувач сектору                                            1

головний спеціаліст                                        3

 

   4.2. Посадові обов’язки працівників відділу визначаються посадовими інструкціями, які затверджуються заступником міського голови-директором департаменту фінансів.

 

   4.3. Працівників відділу призначає на посади та звільняє з посади заступник міського голови-директор департаменту фінансів у порядку, визначеному  законодавством.

 

   5. Керівництво відділу

 

   5.1. Відділ очолює начальник відділу, якого призначає на посаду і звільняє з посади заступник міського голови-директор департаменту фінансів у порядку, визначеному  законодавством.

 

   5.2. Начальник відділу підпорядковується безпосередньо заступнику міського голови – директору департаменту фінансів або його заступнику. 

 

   5.3. Начальник відділу:

 

   5.3.1.Здійснює керівництво діяльністю відділу, несе персональну відповідальність за своєчасне та якісне виконання покладених на відділ завдань, а також за стан трудової та виконавської дисципліни.

 

   5.3.2. Готує проекти планів роботи відділу та подає їх на затвердження заступнику міського голови-директору департаменту фінансів.

 

   5.3.3. Вносить пропозиції щодо формування кадрового резерву у відділі.

 

   5.3.4. Формує проекти розпису міського бюджету на рік і тимчасового розпису на відповідний період за напрямками роботи відділу.

 

   5.3.5. Контролює відповідність розпису міського бюджету встановленим бюджетним призначенням за напрямками роботи відділу.

 

   5.3.6. У межах своєї компетенції проводить розробку та експертизу нормативно-правових актів (рішень міської ради та виконавчого комітету міської ради, розпоряджень міського голови та інші).

 

   5.3.7. Бере участь у проведенні нарад, семінарів з питань, що знаходяться в  компетенції відділу.

 

   5.3.8. Здійснює інші повноваження, передбачені законодавством та цим Положенням.

 

   6. Заключні положення

 

   6.1. Працівники відділу повинні сумлінно виконувати свої службові обов’язки, шанобливо ставитися до громадян, керівників і співробітників, дотримуватися високої культури спілкування, не допускати дій і вчинків, які можуть зашкодити інтересам служби чи негативно вплинути на репутацію міської ради, її виконавчих органів та працівників.

 

   6.2. Працівники відділу несуть відповідальність згідно з чинним законодавством. Матеріальна шкода, завдана незаконними діями чи бездіяльністю працівників відділу при здійсненні ними своїх повноважень, відшкодовується у встановленому законодавством порядку.

 

   6.3. Працівники відділу мають право в разі виникнення конфліктної ситуації з керівником виконавчого органу Миколаївської міської ради звернутися з відповідною заявою до постійної комісії міської ради з питань прав людини, законності, гласності, антикорупційної політики, місцевого самоврядування, депутатської діяльності та етики.

 

   6.4. Зміни та доповнення до цього Положення вносяться у порядку, встановленому для його прийняття.

 

________________________________________________________________

 

 

ЗАТВЕРДЖЕНО

розпорядження

міського голови

від 02 березня 2017

№ 48р

 

П О Л О Ж Е Н Н Я

про сектор фінансів установ освіти

відділу фінансів установ соціально-культурної сфери

департаменту фінансів Миколаївської міської ради

 

       1. Загальні положення

 

       1.1. Сектор фінансів установ освіти (далі – сектор) є структурним підрозділом відділу фінансів установ соціально-культурної сфери департаменту фінансів Миколаївської міської ради (далі – департамент фінансів).

 

       1.2. Сектор у своїй діяльності керується Конституцією України, Бюджетним кодексом України, законами України, актами Президента України, Кабінету Міністрів України, наказами Міністерства фінансів України, розпорядженнями міського голови, рішеннями міської ради, її виконавчого комітету, цим Положенням, іншими нормативними актами.

      Рекомендації постійних комісій міської ради підлягають обов’язковому розгляду. Про результати розгляду і вжиті заходи повинно бути повідомлено комісіям у встановлений ними строк.

 

      2. Основні завдання

 

      2.1. Забезпечення реалізації державної бюджетної політики на території міста Миколаєва за напрямком роботи сектору - освіта.

 

      2.2. Здійснення заходів з підвищення ефективності управління місцевими фінансами за напрямком роботи сектору.

 

      2.3. Проведення разом з іншими виконавчими органами міської ради аналізу фінансово-економічного становища м. Миколаєва за напрямком роботи сектору, перспектив його подальшого розвитку.

 

      2.4. Участь у розробленні проекту Програми соціально-економічного розвитку міста за напрямком роботи сектору.

 

      2.5. Розроблення за напрямком роботи сектору в установленому порядку проекту рішення про міський бюджет на відповідний рік, організація роботи, пов‘язаної із складанням та виконанням міського бюджету.

      2.6. Розроблення пропозицій з удосконалення методів фінансового і бюджетного планування та фінансування витрат за напрямком роботи сектору.

 

      2.7. Здійснення в межах своїх повноважень контролю за дотриманням бюджетного законодавства.

 

      3. Повноваження сектору

 

      3.1. Здійснення фінансового прогнозування показників міського бюджету за видатками відповідно до напрямку роботи сектору на поточний та наступні бюджетні періоди, підготовка пропозицій щодо ефективного розподілу фінансових ресурсів для забезпечення витрат міського бюджету.

 

      3.2. Участь у розробленні прогнозних показників і програм економічного і соціального розвитку міста Миколаєва та міських цільових програм.

 

       3.3. Підготовка для надання, у встановленому порядку, до відповідних органів державної виконавчої влади фінансових показників і пропозицій щодо складання проекту Державного бюджету України, внесення пропозицій з бюджетного регулювання, даних про зміну складу об‘єктів, що підлягають бюджетному фінансуванню та складання балансу фінансових ресурсів, дані якого можуть бути враховані при визначенні обсягів міжбюджетних трансфертів за напрямком роботи сектору.

 

      3.4. Розроблення в установлюваному порядку проекту рішення про міський бюджет на відповідний рік за напрямком роботи сектору, участь у складанні та виконанні міського бюджету.

 

      3.5. Участь у розробленні інструкції з підготовки бюджетних запитів, внесення пропозицій про порядок і строк їх подання.

 

      3.6. Аналіз отриманої від головних розпорядників бюджетних коштів інформації, необхідної для складання і виконання міського бюджету за напрямком роботи сектору.

 

      3.7. Складання проекту розпису міського бюджету (документ, в якому встановлюється розподіл доходів, фінансування бюджету, повернення кредитів до бюджету, бюджетних асигнувань головним розпорядникам бюджетних коштів за певними періодами року відповідно до бюджетної класифікації) за напрямком роботи сектору.

 

      3.8. Перевірка та подання на затвердження паспортів бюджетних програм.

 

      3.9. Здійснення фінансування головних розпорядників бюджетних коштів на здійснення програм та заходів на виконання делегованих і власних повноважень за напрямком роботи сектору.

 

      3.10. Здійснення перевірки правильності складання і затвердження кошторисів, планів асигнувань загального фонду бюджету та планів надання кредитів із загального фонду бюджету, планів спеціального фонду, планів використання бюджетних коштів, помісячних планів використання бюджетних коштів за напрямком роботи сектору.

 

      3.11. Аналіз звіту головних розпорядників бюджетних коштів про виконання міського бюджету, складання пояснювальної записки до нього за напрямком роботи сектору.

 

      3.12. Участь у підготовці інформаційних матеріалів, доповідних записок міському голові, постійній комісії міської ради з питань економічної і інвестиційної політики, планування, бюджету, фінансів та соціально-економічного розвитку, виконавчому комітету міської ради, міській раді про хід та підсумки виконання міського бюджету та з інших питань бюджету за напрямком роботи сектору.

 

      3.13. Підготовка матеріалів за напрямком роботи сектору для подання зведеного звіту про виконання міського бюджету з пояснювальною запискою до департаменту фінансів Миколаївської обласної державної адміністрації.

 

      3.14. Здійснення контролю за цільовим та ефективним витрачанням бюджетних коштів за напрямком роботи сектору відповідно до чинних нормативних актів України.

 

      3.15. Підготовка пропозицій щодо вжиття в установленому порядку заходів до зменшення бюджетних асигнувань розпорядникам бюджетних коштів за напрямком роботи сектору у разі їх нецільового використання.

 

      3.16. Підготовка пропозицій щодо застосування попередження про неналежне виконання бюджетного законодавства з вимогою щодо усунення порушення бюджетного законодавства.

 

      3.17. Підготовка пропозицій для прийняття рішення про застосування до учасників бюджетного процесу за напрямками роботи сектору заходів впливу за порушення бюджетного законодавства, визначених пунктами 2-5 частини першої статті 117 Бюджетного кодексу України, у межах установлених повноважень на підставі протоколу про порушення бюджетного законодавства або акта ревізії та доданих до них матеріалів, зокрема, щодо:

- зупинення операцій з бюджетними коштами;

- призупинення бюджетних асигнувань;

- зменшення бюджетних асигнувань;

- повернення бюджетних коштів до відповідного бюджету.

 

      3.18. Підготовка в межах повноважень сектору матеріалів для забезпечення доступу до публічної інформації, розпорядником якої є департамент фінансів.

 

      3.19. Підготовка матеріалів для засобів масової інформації та громадськості з метою дотримання принципів відкритості, прозорості та гласності діяльності департаменту фінансів за напрямком роботи сектору.

 

      3.20. Участь у підготовці необхідних документів та матеріалів для одержання позик в органах Державної казначейської служби України та кредитів у фінансово-кредитних установах для забезпечення фінансування видатків, передбачених у міському бюджеті за напрямком роботи сектору.

 

      3.21. Участь у підготовці інформації для отримання та оновлення рейтингів міста Миколаєва та рейтингів його цінних паперів.

 

      3.22. За окремими дорученнями міського голови або постійних комісій міської ради здійснення аналізу/перевірки фінансової діяльності бюджетних установ, цільового використання коштів міського бюджету, а також розроблення пропозицій, спрямованих на вдосконалення контролю за використанням коштів міського бюджету за напрямком роботи сектору.

 

      3.23. Розроблення проектів нормативно-правових актів (рішення про міський бюджет, внесення змін до нього; затвердження звіту про виконання бюджету та інші), пов‘язаних з виконанням покладених на сектор функцій.

 

      3.24. Проведення у межах компетенції сектору експертизи нормативно-правових актів, які надають виконавчі органи міської ради.

 

      3.25. Оперативний аналіз стану виконання міського бюджету, ведення обліку змін, що вносяться в установленому порядку до міського бюджету за напрямком роботи сектору.

 

      3.26. Розгляд пропозицій головних розпорядників бюджетних коштів про внесення змін до міського бюджету, внесення пропозицій щодо їхнього включення до проекту рішення про внесення змін до міського бюджету за напрямками роботи сектору.

 

      3.27. Розгляд за дорученням керівника у межах компетенції сектору звернень громадян, підприємств, установ і організацій.

 

      3.28. Отримання інформації про рахунки, відкриті розпорядниками бюджетних коштів, які фінансуються з міського бюджету за напрямком роботи сектору.

 

      3.29. Участь в роботі з укомплектування, зберігання, ведення обліку та використання архівних документів за напрямком роботи сектору.

 

      3.30. Здійснення інших функцій, пов’язаних з виконанням покладених на сектор завдань.

 

      3.31. Підготовка якісних інформаційних матеріалів про діяльність департаменту фінансів за напрямком роботи сектору для розміщення на офіційному сайті Миколаївської міської ради та власній веб-сторінці.

 

      3.32. Аналіз отриманих в установленому порядку від головних розпорядників коштів міського бюджету, виконавчих органів міської ради, органів Державної казначейської служби України, органів державної фіскальної служби, інших державних органів, підприємств, установ та організацій всіх форм власності інформації, матеріалів та інших документів, необхідних для складання, розгляду, затвердження і виконання бюджету та звітування про його виконання за напрямком роботи сектору.

 

      3.33. Отримання в установленому законодавством порядку від місцевих органів державної статистики статистичних даних, необхідних для виконання покладених на сектор функцій.

 

      3.34. Підготовка в установленому порядку пропозицій щодо удосконалення роботи виконавчих органів Миколаївської міської ради за напрямком роботи сектору.

 

      3.35. Опрацювання запитів та звернень депутатів усіх рівнів, підготовка  інформації, висновків, пропозицій з порушених питань за напрямком роботи сектору.

 

      3.36. Здійснення інших повноважень, передбачених для виконавчого органу міської ради згідно із Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні», іншими нормами чинного законодавства України.

 

      4. Структура сектору

 

      4.1. До складу сектору входять:

                                                                     

завідувач сектору                        1

головний спеціаліст                    3

      4.2. Посадові обов’язки працівників сектору визначаються посадовими інструкціями, які затверджуються заступником міського голови-директором департаменту фінансів.

 

      4.3. Працівників сектору призначає на посади та звільняє з посади заступник міського голови-директор департаменту фінансів у порядку, визначеному  законодавством.

 

      5. Керівництво сектору

 

      5.1. Сектор очолює завідувач сектору, якого призначає на посаду і звільняє з посади заступник міського голови-директор департаменту фінансів у порядку, визначеному  законодавством.

 

      5.2. Завідувач сектору підпорядковується безпосередньо начальнику відділу фінансів установ соціально-культурної сфери департаменту фінансів.

 

      5.3. Завідувач сектору:

 

      5.3.1. Здійснює керівництво діяльністю сектору, несе персональну відповідальність за своєчасне та якісне виконання покладених на сектор завдань, а також за стан трудової та виконавської дисципліни.

 

       5.3.2. Формує проекти розпису міського бюджету на рік і тимчасового розпису на відповідний період за напрямками роботи сектору.

 

      5.3.3. Контролює відповідність розпису міського бюджету встановленим бюджетним призначенням за напрямками роботи сектору.

 

      5.3.4. У межах своєї компетенції проводить розробку та експертизу нормативно-правових актів (рішень міської ради та виконавчого комітету міської ради, розпоряджень міського голови та інші).

 

      5.3.5. Бере участь у проведенні нарад, семінарів з питань, що знаходяться в  компетенції сектору.

 

      5.3.6. Здійснює інші повноваження, передбачені законодавством.

 

      6. Заключні положення

 

      6.1. Працівники сектору повинні сумлінно виконувати свої службові обов’язки, шанобливо ставитися до громадян, керівників і співробітників, дотримуватися високої культури спілкування, не допускати дій і вчинків, які можуть зашкодити інтересам служби чи негативно вплинути на репутацію міської ради, її виконавчих органів та працівників.

 

      6.2. Працівники сектору несуть відповідальність згідно з чинним законодавством. Матеріальна шкода, завдана незаконними діями чи бездіяльністю працівників сектору при здійсненні ними своїх повноважень, відшкодовується у встановленому законодавством порядку.

 

      6.3. Працівники сектору мають право в разі виникнення конфліктної ситуації з керівником виконавчого органу Миколаївської міської ради звернутися з відповідною заявою до постійної комісії міської ради з питань прав людини, законності, гласності, антикорупційної політики, місцевого самоврядування, депутатської діяльності та етики.

 

      6.4. Зміни та доповнення до цього Положення вносяться у порядку, встановленому для його прийняття.

               _______________________________________________

 

ЗАТВЕРДЖЕНО

розпорядження

міського голови

від 02 березня 2017

№ 48р

 

 

П О Л О Ж Е Н Н Я

про сектор фінансів установ охорони здоров‘я

відділу фінансів установ соціально-культурної сфери

департаменту фінансів Миколаївської міської ради

 

      1. Загальні положення

 

      1.1. Сектор фінансів установ охорони здоров‘я (далі – сектор) є структурним підрозділом відділу фінансів установ соціально-культурної сфери департаменту фінансів Миколаївської міської ради (далі – департамент фінансів).

 

      1.2. Сектор у своїй діяльності керується Конституцією України, Бюджетним кодексом України, законами України, актами Президента України, Кабінету Міністрів України, наказами Міністерства фінансів України, розпорядженнями міського голови, рішеннями міської ради, її виконавчого комітету, цим Положенням, іншими нормативними актами.

      Рекомендації постійних комісій міської ради підлягають обов’язковому розгляду. Про результати розгляду і вжиті заходи повинно бути повідомлено комісіям у встановлений ними строк.

 

      2. Основні завдання

 

      2.1. Забезпечення реалізації державної бюджетної політики на території міста Миколаєва за напрямком роботи сектору – охорона здоров‘я.

 

      2.2. Здійснення заходів з підвищення ефективності управління місцевими фінансами за напрямком роботи сектору.

 

      2.3. Проведення разом з іншими виконавчими органами міської ради аналізу фінансово-економічного становища м. Миколаєва за напрямком роботи сектору, перспектив його подальшого розвитку.

 

      2.4. Участь у розробленні проекту Програми соціально-економічного розвитку міста за напрямком роботи сектору.

      2.5. Розроблення за напрямком роботи сектору в установленому порядку проекту рішення про міський бюджет на відповідний рік, організація роботи, пов‘язаної із складанням та виконанням міського бюджету.

 

      2.6. Розроблення пропозицій з удосконалення методів фінансового і бюджетного планування та фінансування витрат за напрямком роботи сектору.

 

      2.7. Здійснення в межах своїх повноважень контролю за дотриманням бюджетного законодавства.

 

      3. Повноваження сектору

 

      3.1. Здійснення фінансового прогнозування показників міського бюджету за видатками відповідно до напрямку роботи сектору на поточний та наступні бюджетні періоди, підготовка пропозицій щодо ефективного розподілу фінансових ресурсів для забезпечення витрат міського бюджету.

 

      3.2. Участь у розробленні прогнозних показників і програм економічного і соціального розвитку міста Миколаєва та міських цільових програм.

 

       3.3. Підготовка для надання, у встановленому порядку, до відповідних органів державної виконавчої влади фінансових показників і пропозицій щодо складання проекту Державного бюджету України, внесення пропозицій з бюджетного регулювання, даних про зміну складу об‘єктів, що підлягають бюджетному фінансуванню та складання балансу фінансових ресурсів, дані якого можуть бути враховані при визначенні обсягів міжбюджетних трансфертів за напрямком роботи сектору.

 

      3.4. Розроблення в установлюваному порядку проекту рішення про міський бюджет на відповідний рік за напрямком роботи сектору, участь у складанні та виконанні міського бюджету.

 

      3.5. Участь у розробленні інструкції з підготовки бюджетних запитів, внесення пропозицій про порядок і строк їх подання.

 

      3.6. Аналіз отриманої від головних розпорядників бюджетних коштів інформації, необхідної для складання і виконання міського бюджету за напрямком роботи сектору.

 

      3.7. Складання проекту розпису міського бюджету (документ, в якому встановлюється розподіл доходів, фінансування бюджету, повернення кредитів до бюджету, бюджетних асигнувань головним розпорядникам бюджетних коштів за певними періодами року відповідно до бюджетної класифікації) за напрямком роботи сектору.

 

      3.8. Перевірка та подання на затвердження паспортів бюджетних програм.

 

      3.9. Здійснення фінансування головних розпорядників бюджетних коштів на здійснення програм та заходів на виконання делегованих і власних повноважень за напрямком роботи сектору.

 

      3.10. Здійснення перевірки правильності складання і затвердження кошторисів, планів асигнувань загального фонду бюджету та планів надання кредитів із загального фонду бюджету, планів спеціального фонду, планів використання бюджетних коштів, помісячних планів використання бюджетних коштів за напрямком роботи сектору.

 

      3.11. Аналіз звіту головних розпорядників бюджетних коштів про виконання міського бюджету, складання пояснювальної записки до нього за напрямком роботи сектору.

 

      3.12. Участь у підготовці інформаційних матеріалів, доповідних записок міському голові, постійній комісії міської ради з питань економічної і інвестиційної політики, планування, бюджету, фінансів та соціально-економічного розвитку, виконавчому комітету міської ради, міській раді про хід та підсумки виконання міського бюджету та з інших питань бюджету за напрямком роботи сектору.

 

      3.13. Підготовка матеріалів за напрямком роботи сектору для подання зведеного звіту про виконання міського бюджету з пояснювальною запискою до департаменту фінансів Миколаївської обласної державної адміністрації.

 

      3.14. Здійснення контролю за цільовим та ефективним витрачанням бюджетних коштів за напрямком роботи сектору відповідно до чинних нормативних актів України.

 

      3.15. Підготовка пропозицій щодо вжиття в установленому порядку заходів до зменшення бюджетних асигнувань розпорядникам бюджетних коштів за напрямком роботи сектору у разі їх нецільового використання.

 

      3.16. Підготовка пропозицій щодо застосування попередження про неналежне виконання бюджетного законодавства з вимогою щодо усунення порушення бюджетного законодавства.

 

      3.17. Підготовка пропозицій для прийняття рішення про застосування до учасників бюджетного процесу за напрямками роботи сектору заходів впливу за порушення бюджетного законодавства, визначених пунктами 2-5 частини першої статті 117 Бюджетного кодексу України, у межах установлених повноважень на підставі протоколу про порушення бюджетного законодавства або акта ревізії та доданих до них матеріалів, зокрема, щодо:

- зупинення операцій з бюджетними коштами;

- призупинення бюджетних асигнувань;

- зменшення бюджетних асигнувань;

- повернення бюджетних коштів до відповідного бюджету.

 

      3.18. Підготовка в межах повноважень сектору матеріалів для забезпечення доступу до публічної інформації, розпорядником якої є департамент фінансів.

 

      3.19. Підготовка матеріалів для засобів масової інформації та громадськості з метою дотримання принципів відкритості, прозорості та гласності діяльності департаменту фінансів за напрямком роботи сектору.

 

      3.20. Участь у підготовці необхідних документів та матеріалів для одержання позик в органах Державної казначейської служби України та кредитів у фінансово-кредитних установах для забезпечення фінансування видатків, передбачених у міському бюджеті за напрямком роботи сектору.

 

      3.21. Участь у підготовці інформації для отримання та оновлення рейтингів міста Миколаєва та рейтингів його цінних паперів.

 

      3.22. За окремими дорученнями міського голови або постійних комісій міської ради здійснення аналізу/перевірки фінансової діяльності бюджетних установ, цільового використання коштів міського бюджету, а також розроблення пропозицій, спрямованих на вдосконалення контролю за використанням коштів міського бюджету за напрямком роботи сектору.

 

      3.23. Розроблення проектів нормативно-правових актів (рішення про міський бюджет, внесення змін до нього; затвердження звіту про виконання бюджету та інші), пов‘язаних з виконанням покладених на сектор функцій.

 

      3.24. Проведення у межах компетенції сектору експертизи нормативно-правових актів, які надають виконавчі органи міської ради.

 

      3.25. Оперативний аналіз стану виконання міського бюджету, ведення обліку змін, що вносяться в установленому порядку до міського бюджету за напрямком роботи сектору.

 

      3.26. Розгляд пропозицій головних розпорядників бюджетних коштів про внесення змін до міського бюджету, внесення пропозицій щодо їхнього включення до проекту рішення про внесення змін до міського бюджету за напрямками роботи сектору.

 

      3.27. Розгляд за дорученням керівника у межах компетенції сектору звернень громадян, підприємств, установ і організацій.

      3.28. Отримання інформації про рахунки, відкриті розпорядниками бюджетних коштів, які фінансуються з міського бюджету за напрямком роботи сектору.

 

      3.29. Участь в роботі з укомплектування, зберігання, ведення обліку та використання архівних документів за напрямком роботи сектору.

 

      3.30. Здійснення інших функцій, пов’язаних з виконанням покладених на сектор завдань.

 

      3.31. Підготовка якісних інформаційних матеріалів про діяльність департаменту фінансів за напрямком роботи сектору для розміщення на офіційному сайті Миколаївської міської ради та власній веб-сторінці.

 

      3.32. Аналіз отриманих в установленому порядку від головних розпорядників коштів міського бюджету, виконавчих органів міської ради, органів Державної казначейської служби України, органів державної фіскальної служби, інших державних органів, підприємств, установ та організацій всіх форм власності інформації, матеріалів та інших документів, необхідних для складання, розгляду, затвердження і виконання бюджету та звітування про його виконання за напрямком роботи сектору.

 

      3.33. Отримання в установленому законодавством порядку від місцевих органів державної статистики статистичних даних, необхідних для виконання покладених на сектор функцій.

 

      3.34. Підготовка в установленому порядку пропозицій щодо удосконалення роботи виконавчих органів Миколаївської міської ради за напрямком роботи сектору.

 

      3.35. Опрацювання запитів та звернень депутатів усіх рівнів, підготовка  інформації, висновків, пропозицій з порушених питань за напрямком роботи сектору.

 

      3.36. Здійснення інших повноважень, передбачених для виконавчого органу міської ради згідно із Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні», іншими нормами чинного законодавства України.

 

      4. Структура сектору

 

      4.1. До складу сектору входять:

                                                                     

завідувач сектору                         1

головний спеціаліст                     2

      4.2. Посадові обов’язки працівників сектору визначаються посадовими інструкціями, які затверджуються заступником міського голови-директором департаменту фінансів.

 

      4.3. Працівників сектору призначає на посади та звільняє з посади заступник міського голови-директор департаменту фінансів у порядку, визначеному  законодавством.

 

      5. Керівництво сектору

 

      5.1. Сектор очолює завідувач сектору, якого призначає на посаду і звільняє з посади заступник міського голови-директор департаменту фінансів у порядку, визначеному  законодавством.

 

      5.2. Завідувач сектору підпорядковується безпосередньо начальнику відділу фінансів установ соціально-культурної сфери департаменту фінансів.

 

      5.3. Завідувач сектору:

 

      5.3.1. Здійснює керівництво діяльністю сектору, несе персональну відповідальність за своєчасне та якісне виконання покладених на сектор завдань, а також за стан трудової та виконавської дисципліни.

 

       5.3.2. Формує проекти розпису міського бюджету на рік і тимчасового розпису на відповідний період за напрямками роботи сектору.

 

      5.3.3. Контролює відповідність розпису міського бюджету встановленим бюджетним призначенням за напрямками роботи сектору.

 

      5.3.4. У межах своєї компетенції проводить розробку та експертизу нормативно-правових актів (рішень міської ради та виконавчого комітету міської ради, розпоряджень міського голови та інші).

 

      5.3.5. Бере участь у проведенні нарад, семінарів з питань, що знаходяться в  компетенції сектору.

 

      5.3.6. Здійснює інші повноваження, передбачені законодавством.

 

      6. Заключні положення

 

      6.1. Працівники сектору повинні сумлінно виконувати свої службові обов’язки, шанобливо ставитися до громадян, керівників і співробітників, дотримуватися високої культури спілкування, не допускати дій і вчинків, які можуть зашкодити інтересам служби чи негативно вплинути на репутацію міської ради, її виконавчих органів та працівників.

      6.2. Працівники сектору несуть відповідальність згідно з чинним законодавством. Матеріальна шкода, завдана незаконними діями чи бездіяльністю працівників сектору при здійсненні ними своїх повноважень, відшкодовується у встановленому законодавством порядку.

 

      6.3. Працівники сектору мають право в разі виникнення конфліктної ситуації з керівником виконавчого органу Миколаївської міської ради звернутися з відповідною заявою до постійної комісії міської ради з питань прав людини, законності, гласності, антикорупційної політики, місцевого самоврядування, депутатської діяльності та етики.

 

      6.4. Зміни та доповнення до цього Положення вносяться у порядку, встановленому для його прийняття.

               _______________________________________________

 

 

ЗАТВЕРДЖЕНО

розпорядження

міського голови

від 02 березня 2017

№ 48р

 

П О Л О Ж Е Н Н Я

про сектор фінансів установ культури, фізкультури і спорту та інші

відділу фінансів установ соціально-культурної сфери

департаменту фінансів Миколаївської міської ради

 

      1. Загальні положення

 

      1.1. Сектор фінансів установ культури, фізкультури і спорту та інші (далі – сектор) є структурним підрозділом відділу фінансів установ соціально-культурної сфери департаменту фінансів Миколаївської міської ради (далі – департамент фінансів).

 

      1.2. Сектор у своїй діяльності керується Конституцією України, Бюджетним кодексом України, законами України, актами Президента України, Кабінету Міністрів України, наказами Міністерства фінансів України, розпорядженнями міського голови, рішеннями міської ради, її виконавчого комітету, цим Положенням, іншими нормативними актами.

      Рекомендації постійних комісій міської ради підлягають обов’язковому розгляду. Про результати розгляду і вжиті заходи повинно бути повідомлено комісіям у встановлений ними строк.

 

      2. Основні завдання

 

      2.1. Забезпечення реалізації державної бюджетної політики на території міста Миколаєва за напрямками роботи сектору – культура, фізкультура і спорт, інші.

 

      2.2. Здійснення заходів з підвищення ефективності управління місцевими фінансами за напрямками роботи сектору.

 

      2.3. Проведення разом з іншими виконавчими органами міської ради аналізу фінансово-економічного становища м. Миколаєва за напрямками роботи сектору, перспектив його подальшого розвитку.

 

      2.4. Участь у розробленні проекту Програми соціально-економічного розвитку міста за напрямками роботи сектору.

 

      2.5. Розроблення за напрямками роботи сектору в установленому порядку проекту рішення про міський бюджет на відповідний рік, організація роботи, пов‘язаної із складанням та виконанням міського бюджету.

 

      2.6. Розроблення пропозицій з удосконалення методів фінансового і бюджетного планування та фінансування витрат за напрямками роботи сектору.

 

      2.7. Здійснення в межах своїх повноважень контролю за дотриманням бюджетного законодавства.

 

      3. Повноваження сектору

 

      3.1. Здійснення фінансового прогнозування показників міського бюджету за видатками відповідно до напрямків роботи сектору на поточний та наступні бюджетні періоди, підготовка пропозицій щодо ефективного розподілу фінансових ресурсів для забезпечення витрат міського бюджету.

 

      3.2. Участь у розробленні прогнозних показників і програм економічного і соціального розвитку міста Миколаєва та міських цільових програм.

 

       3.3. Підготовка для надання, у встановленому порядку, до відповідних органів державної виконавчої влади фінансових показників і пропозицій щодо складання проекту Державного бюджету України, внесення пропозицій з бюджетного регулювання, даних про зміну складу об‘єктів, що підлягають бюджетному фінансуванню та складання балансу фінансових ресурсів, дані якого можуть бути враховані при визначенні обсягів міжбюджетних трансфертів за напрямками роботи сектору.

 

      3.4. Розроблення в установлюваному порядку проекту рішення про міський бюджет на відповідний рік за напрямками роботи сектору, участь у складанні та виконанні міського бюджету.

 

      3.5. Участь у розробленні інструкції з підготовки бюджетних запитів, внесення пропозицій про порядок і строк їх подання.

 

      3.6. Аналіз отриманої від головних розпорядників бюджетних коштів інформації, необхідної для складання і виконання міського бюджету за напрямками роботи сектору.

 

      3.7. Складання проекту розпису міського бюджету (документ, в якому встановлюється розподіл доходів, фінансування бюджету, повернення кредитів до бюджету, бюджетних асигнувань головним розпорядникам бюджетних коштів за певними періодами року відповідно до бюджетної класифікації) за напрямками роботи сектору.

 

      3.8. Перевірка та подання на затвердження паспортів бюджетних програм.

 

      3.9. Здійснення фінансування головних розпорядників бюджетних коштів на здійснення програм та заходів на виконання делегованих і власних повноважень за напрямками роботи сектору.

 

      3.10. Здійснення перевірки правильності складання і затвердження кошторисів, планів асигнувань загального фонду бюджету та планів надання кредитів із загального фонду бюджету, планів спеціального фонду, планів використання бюджетних коштів, помісячних планів використання бюджетних коштів за напрямками роботи сектору.

 

      3.11. Аналіз звіту головних розпорядників бюджетних коштів про виконання міського бюджету, складання пояснювальної записки до нього за напрямками роботи сектору.

 

      3.12. Участь у підготовці інформаційних матеріалів, доповідних записок міському голові, постійній комісії міської ради з питань економічної і інвестиційної політики, планування, бюджету, фінансів та соціально-економічного розвитку, виконавчому комітету міської ради, міській раді про хід та підсумки виконання міського бюджету та з інших питань бюджету за напрямками роботи сектору.

 

      3.13. Підготовка матеріалів за напрямками роботи сектору для подання зведеного звіту про виконання міського бюджету з пояснювальною запискою до департаменту фінансів Миколаївської обласної державної адміністрації.

 

      3.14. Здійснення контролю за цільовим та ефективним витрачанням бюджетних коштів за напрямками роботи сектору відповідно до чинних нормативних актів України.

 

      3.15. Підготовка пропозицій щодо вжиття в установленому порядку заходів до зменшення бюджетних асигнувань розпорядникам бюджетних коштів за напрямками роботи сектору у разі їх нецільового використання.

 

      3.16. Підготовка пропозицій щодо застосування попередження про неналежне виконання бюджетного законодавства з вимогою щодо усунення порушення бюджетного законодавства.

 

      3.17. Підготовка пропозицій для прийняття рішення про застосування до учасників бюджетного процесу за напрямками роботи сектору заходів впливу за порушення бюджетного законодавства, визначених пунктами 2-5 частини першої статті 117 Бюджетного кодексу України, у межах установлених повноважень на підставі протоколу про порушення бюджетного законодавства або акта ревізії та доданих до них матеріалів, зокрема, щодо:

- зупинення операцій з бюджетними коштами;

- призупинення бюджетних асигнувань;

- зменшення бюджетних асигнувань;

- повернення бюджетних коштів до відповідного бюджету.

 

      3.18. Підготовка в межах повноважень сектору матеріалів для забезпечення доступу до публічної інформації, розпорядником якої є департамент фінансів.

 

      3.19. Підготовка матеріалів для засобів масової інформації та громадськості з метою дотримання принципів відкритості, прозорості та гласності діяльності департаменту фінансів за напрямками роботи сектору.

 

      3.20. Участь у підготовці необхідних документів та матеріалів для одержання позик в органах Державної казначейської служби України та кредитів у фінансово-кредитних установах для забезпечення фінансування видатків, передбачених у міському бюджеті за напрямками роботи сектору.

 

      3.21. Участь у підготовці інформації для отримання та оновлення рейтингів міста Миколаєва та рейтингів його цінних паперів.

 

      3.22. За окремими дорученнями міського голови або постійних комісій міської ради здійснення аналізу/перевірки фінансово-господарської діяльності підприємств комунальної власності міста, фінансової діяльності бюджетних установ, цільового використання коштів міського бюджету, а також розроблення пропозицій, спрямованих на вдосконалення контролю за використанням коштів міського бюджету за напрямками роботи сектору.

 

      3.23. Розроблення проектів нормативно-правових актів (рішення про міський бюджет, внесення змін до нього; затвердження звіту про виконання бюджету та інші), пов‘язаних з виконанням покладених на сектор функцій.

 

      3.24. Проведення у межах компетенції сектору експертизи нормативно-правових актів, які надають виконавчі органи міської ради.

      3.25. Оперативний аналіз стану виконання міського бюджету, ведення обліку змін, що вносяться в установленому порядку до міського бюджету за напрямками роботи сектору.

 

      3.26. Розгляд пропозицій головних розпорядників бюджетних коштів про внесення змін до міського бюджету, внесення пропозицій щодо їхнього включення до проекту рішення про внесення змін до міського бюджету за напрямками роботи сектору.

      3.27. Розгляд за дорученням керівника у межах компетенції сектору звернень громадян, підприємств, установ і організацій.

 

      3.28. Отримання інформації про рахунки, відкриті розпорядниками бюджетних коштів, які фінансуються з міського бюджету за напрямками роботи сектору.

 

      3.29. Участь в роботі з укомплектування, зберігання, ведення обліку та використання архівних документів за напрямками роботи сектору.

 

      3.30. Здійснення інших функцій, пов’язаних з виконанням покладених на сектор завдань.

 

      3.31. Підготовка якісних інформаційних матеріалів про діяльність департаменту фінансів за напрямками роботи сектору для розміщення на офіційному сайті Миколаївської міської ради та власній веб-сторінці.

 

      3.32. Аналіз отриманих в установленому порядку від головних розпорядників коштів міського бюджету, виконавчих органів міської ради, органів Державної казначейської служби України, органів державної фіскальної служби, інших державних органів, підприємств, установ та організацій всіх форм власності інформації, матеріалів та інших документів, необхідних для складання, розгляду, затвердження і виконання бюджету та звітування про його виконання за напрямками роботи сектору.

 

      3.33. Отримання в установленому законодавством порядку від місцевих органів державної статистики статистичних даних, необхідних для виконання покладених на сектор функцій.

 

      3.34. Підготовка в установленому порядку пропозицій щодо удосконалення роботи виконавчих органів Миколаївської міської ради за напрямками роботи сектору.

 

      3.35. Опрацювання запитів та звернень депутатів усіх рівнів, підготовка  інформації, висновків, пропозицій з порушених питань за напрямками роботи сектору.

 

      3.36. Здійснення інших повноважень, передбачених для виконавчого органу міської ради згідно із Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні», іншими нормами чинного законодавства України.

 

      4. Структура сектору

 

      4.1. До складу сектору входять:

                                                                     

завідувач сектору                          1

головний спеціаліст                      3

 

      4.2. Посадові обов’язки працівників сектору визначаються посадовими інструкціями, які затверджуються заступником міського голови-директором департаменту фінансів.

 

      4.3. Працівників сектору призначає на посади та звільняє з посади заступник міського голови-директор департаменту фінансів у порядку, визначеному  законодавством.

 

      5. Керівництво сектору

 

      5.1. Сектор очолює завідувач сектору, якого призначає на посаду і звільняє з посади заступник міського голови-директор департаменту фінансів у порядку, визначеному  законодавством.

 

      5.2. Завідувач сектору підпорядковується безпосередньо начальнику відділу фінансів установ соціально-культурної сфери департаменту фінансів. 

 

      5.3. Завідувач сектору:

 

      5.3.1. Здійснює керівництво діяльністю сектору, несе персональну відповідальність за своєчасне та якісне виконання покладених на сектор завдань, а також за стан трудової та виконавської дисципліни.

 

       5.3.2. Формує проекти розпису міського бюджету на рік і тимчасового розпису на відповідний період за напрямками роботи сектору.

 

      5.3.3. Контролює відповідність розпису міського бюджету встановленим бюджетним призначенням за напрямками роботи сектору.

 

      5.3.4. У межах своєї компетенції проводить розробку та експертизу нормативно-правових актів (рішень міської ради та виконавчого комітету міської ради, розпоряджень міського голови та інші).

 

      5.3.5. Бере участь у проведенні нарад, семінарів з питань, що знаходяться в  компетенції сектору.

 

      5.3.6. Здійснює інші повноваження, передбачені законодавством.

 

      6. Заключні положення

 

      6.1. Працівники сектору повинні сумлінно виконувати свої службові обов’язки, шанобливо ставитися до громадян, керівників і співробітників, дотримуватися високої культури спілкування, не допускати дій і вчинків, які можуть зашкодити інтересам служби чи негативно вплинути на репутацію міської ради, її виконавчих органів та працівників.

 

      6.2. Працівники сектору несуть відповідальність згідно з чинним законодавством. Матеріальна шкода, завдана незаконними діями чи бездіяльністю працівників сектору при здійсненні ними своїх повноважень, відшкодовується у встановленому законодавством порядку.

 

      6.3. Працівники сектору мають право в разі виникнення конфліктної ситуації з керівником виконавчого органу Миколаївської міської ради звернутися з відповідною заявою до постійної комісії міської ради з питань прав людини, законності, гласності, антикорупційної політики, місцевого самоврядування, депутатської діяльності та етики.

 

      6.4. Зміни та доповнення до цього Положення вносяться у порядку, встановленому для його прийняття.

               _______________________________________________

       

ЗАТВЕРДЖЕНО

розпорядження

міського голови

від 02 березня 2017

№ 48р

 

 

П О Л О Ж Е Н Н Я

про відділ бухгалтерського обліку та звітності

департаменту фінансів Миколаївської міської ради

    1. Загальні положення

    1.1.Відділ бухгалтерського обліку та звітності (далі - відділ) є структурним підрозділом департаменту фінансів Миколаївської міської ради (далі - департамент фінансів).

 

    1.2. Відділ у своїй діяльності керується Конституцією України, Бюджетним кодексом України, законами України, актами Президента України, Кабінету Міністрів України, наказами Міністерства фінансів України, розпорядженнями міського голови, рішеннями міської ради, її виконавчого комітету, Положенням про департамент фінансів Миколаївської міської ради, цим Положенням, іншими нормативними актами.

Рекомендації постійних комісій міської ради підлягають обов’язковому розгляду. Про результати розгляду і вжиті заходи повинно бути повідомлено комісіям у встановлений ними строк.

 

    2. Основні завдання

 

    2.1.Ведення бухгалтерського обліку фінансово-господарської діяльності департаменту фінансів та складення звітності.

 

   2.2. Відображення у документах достовірної та у повному обсязі інформації про господарські операції і результати діяльності, необхідної для оперативного управління бюджетними призначеннями (асигнуваннями) та фінансовими і матеріальними (нематеріальними) ресурсами.

 

   2.3.Забезпечення дотримання бюджетного законодавства при взятті бюджетних зобов’язань, своєчасного подання на реєстрацію таких зобов’язань, здійснення платежів відповідно до взятих бюджетних зобов’язань, достовірного та у повному обсязі відображення операцій у бухгалтерському обліку та звітності.

 

   2.4. Забезпечення контролю за наявністю і рухом майна, використанням фінансових і матеріальних (нематеріальних) ресурсів відповідно до затверджених нормативів і кошторисів.

 

   2.5. Запобігання виникненню негативних  явищ у фінансово-господарській діяльності, виявлення і мобілізація внутрішньогосподарських резервів.

 

 

   3. Повноваження відділу

 

   3.1.Складання на підставі даних бухгалтерського обліку фінансової та бюджетної звітності, а також державної статистичної, зведеної та іншої звітності (декларації) в порядку, встановленому законодавством.

   3.2.Організація та складання проектів кошторисів та планів асигнувань загального фонду бюджету та планів спеціального фонду департаменту фінансів, внесення до них змін у встановленому законодавством порядку.

 

   3.3. Розроблення штатних розписів департаменту фінансів.

 

   3.4. Розроблення проектів паспортів бюджетних програм і складання звітів про їх виконання.

 

   3.5.Інші питання, пов’язані з бюджетним плануванням діяльності департаменту фінансів як головного розпорядника бюджетних коштів.

 

   3.6.Забезпечення цільового використання бюджетних коштів, виділених на функціонування департаменту фінансів, внесення пропозицій щодо їх ефективного використання.

 

   3.7. Організація належного захисту персональних даних.

 

   3.8. Здійснення поточного контролю за:

- дотриманням бюджетного законодавства при взятті бюджетних зобов'язань, їх реєстрації в органах Державної казначейської служби України та здійсненням платежів відповідно до взятих бюджетних зобов’язань;

- правильністю зарахування та використання власних надходжень департаменту фінансів;

- веденням бухгалтерського обліку, складанням фінансової та бюджетної звітності, дотриманням бюджетного законодавства та національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку, а також інших нормативно-правових актів щодо ведення бухгалтерського обліку .

   3.9. Своєчасне подання звітності.

   3.10. Своєчасне та у повному обсязі перерахування податків і зборів (обов'язкових платежів) до відповідних бюджетів.

   3.11. Забезпечення дотримання вимог нормативно-правових актів щодо:

- використання фінансових, матеріальних (нематеріальних) та інформаційних ресурсів під час прийняття та оформлення документів щодо проведення господарських операцій;

- інвентаризації необоротних активів, товарно-матеріальних цінностей, грошових коштів, документів, розрахунків та інших статей балансу.

   3.12. Проведення аналізу даних бухгалтерського обліку та звітності, у тому числі зведеної звітності, щодо причин зростання дебіторської та кредиторської заборгованості, розроблення та здійснення заходів щодо стягнення дебіторської та погашення кредиторської заборгованості, організація та проведення роботи з її списання відповідно до законодавства.

   3.13. Забезпечення:

- дотримання порядку проведення розрахунків за товари, роботи та послуги, що закуповуються за бюджетні кошти;

- достовірності та правильності оформлення інформації, включеної до реєстрів бюджетних зобов'язань та бюджетних фінансових зобов'язань;

- повноти та достовірності даних підтвердних документів, які отримуються та подаються в процесі казначейського обслуговування;

- зберігання, оформлення та передачі до архіву оброблених первинних документів та облікових регістрів, які є підставою для відображення у бухгалтерському обліку операцій та складення звітності;

- користувачів у повному обсязі правдивою та неупередженою інформацією про фінансовий стан департаменту фінансів, результати її діяльності та рух бюджетних коштів;

- відповідних структурних підрозділів департаменту фінансів даними бухгалтерського обліку та звітності для прийняття обґрунтованих управлінських рішень, складення економічно обґрунтованих калькуляцій собівартості послуг, що можуть надаватися за плату відповідно до законодавства, визначення можливих ризиків фінансово-господарської діяльності.

   3.14. Участь у роботі з оформлення матеріалів щодо нестачі, крадіжки грошових коштів та майна, псування активів.

   3.15. Розроблення та здійснення заходів щодо дотримання та підвищення рівня фінансово-бюджетної дисципліни департаменту фінансів;

   3.16. Здійснення заходів щодо усунення порушень і недоліків, виявлених під час контрольних заходів, проведених державними органами та підрозділами департаменту фінансів, що уповноважені здійснювати контроль за дотриманням вимог бюджетного законодавства.

 

   3.17. Підготовка в межах повноважень відділу матеріалів для забезпечення доступу до публічної інформації, розпорядником якої є департамент фінансів.

 

   3.18. Підготовка в межах повноважень відділу матеріалів для засобів масової інформації та громадськості з метою дотримання принципів відкритості, прозорості та гласності діяльності департаменту фінансів.

 

   3.19. Розгляд у межах компетенції відділу звернень громадян, підприємств, установ і організацій та підготовка проектів відповідей.

 

   3.20. Участь в роботі з укомплектування, зберігання, ведення обліку та використання архівних документів за напрямками роботи відділу.

 

   3.21. Підготовка якісних інформаційних матеріалів про діяльність департаменту фінансів для розміщення на офіційному сайті Миколаївської міської ради та веб-сторінці департаменту фінансів.

 

   3.22. Порушення питання про притягнення до відповідальності осіб, винних у порушенні трудової дисципліни, законодавства України з питань, що відносяться до повноважень та завдань відділу.

 

 

   4. Структура відділу

    

   4.1. До складу відділу входять:

     -    начальник відділу                                 1

заступник начальника відділу              1

головний спеціаліст                              1

спеціаліст 1 категорії                            1

 

   4.2.  Відділ бухгалтерського обліку та звітності  очолює начальник     відділу, якого призначає на посаду та звільняє з посади заступник міського голови – директор департаменту фінансів у порядку, визначеному законодавством.

 

   4.3.  Працівників відділу призначає на посади і звільняє з посади заступник  міського голови – директор департаменту фінансів у порядку, визначеному законодавством.

   4.4. Посадові обов’язки працівників відділу визначаються посадовими інструкціями, які затверджує заступник міського голови - директор департаменту фінансів.

   5. Керівництво відділу

   5.1.Начальник відділу здійснює керівництво діяльністю відділу, несе персональну відповідальність за своєчасне та якісне виконання покладених на відділ завдань, а також за стан трудової, виконавської дисципліни.

 

   5.2. Планує роботу відділу, вносить пропозиції щодо формування планів роботи департаменту фінансів.

 

   5.3. Організовує роботу відділу, розробляє Положення про відділ, розподіляє повноваження між працівниками.

 

   5.4. Здійснює інші повноваження, передбачені законодавством та цим Положенням.

 

   6. Заключні положення

   6.1. Працівники відділу повинні сумлінно виконувати свої службові обов’язки, шанобливо ставитися до громадян, керівників і співробітників, дотримуватися високої культури спілкування, не допускати дій і вчинків, які можуть зашкодити інтересам служби чи негативно вплинути на репутацію міської ради, її виконавчих органів та працівників.

 

   6.2. Працівники відділу несуть відповідальність згідно з чинним законодавством. Матеріальна шкода, завдана незаконними діями чи бездіяльністю працівників департаменту при здійсненні ними своїх повноважень, відшкодовується у встановленому законодавством порядку.

 

   6.3. Працівники відділу мають право в разі виникнення конфліктної ситуації з керівником виконавчого органу Миколаївської міської ради звернутися з відповідною заявою до постійної комісії міської ради з питань прав людини, законності, гласності, антикорупційної політики, місцевого самоврядування, депутатської діяльності та етики.

   6.4. Зміни та доповнення до цього Положення вносяться у порядку, встановленому для його прийняття.

________________________________________________________________

 

ЗАТВЕРДЖЕНО

розпорядження

міського голови

від 02 березня 2017

№ 48р

 

                                              ПОЛОЖЕННЯ

                 про відділ фінансів підприємств комунальної власності

 департаменту фінансів Миколаївської міської ради

  

   1.Загальні положення

 

   1.1. Відділ фінансів підприємств комунальної власності (далі – відділ) є структурним підрозділом департаменту фінансів Миколаївської міської ради (далі - департамент фінансів).

 

   1.2. Відділ у своїй діяльності керується Конституцією України, Бюджетним кодексом України, законами України, актами Президента України, Кабінету Міністрів України, наказами Міністерства фінансів України, розпорядженнями міського голови, рішеннями міської ради, її виконавчого комітету, Положенням про департамент фінансів Миколаївської міської ради, цим Положенням, іншими нормативними актами.

Рекомендації постійних комісій міської ради підлягають обов’язковому розгляду. Про результати розгляду і вжиті заходи повинно бути повідомлено комісіям у встановлений ними строк.

 

   2.Основні завдання

 

   2.1. Забезпечення департаментом фінансів реалізації державної бюджетної політики  та місцевого самоврядування на території міста Миколаєва за напрямками роботи відділу:

-    житлово-комунальне господарство;

транспорт та дорожнє господарство;

будівництво;

земельні відносини;

інші послуги в сфері економічної діяльності;

охорона навколишнього середовища та раціональне використання природних ресурсів;

запобігання надзвичайним ситуаціям та стихійного лиха;

соціальний захист населення в частині компенсації за пільговий проїзд  окремих категорій громадян у міському та приміському сполученні;

 -  кредитування.

 

   2.2. Забезпечення концентрації фінансових ресурсів на пріоритетних напрямах соціально – економічного розвитку міста Миколаєва за напрямками роботи відділу.

 

   2.3. Здійснення заходів з підвищення ефективності управління місцевими фінансами за напрямками роботи відділу.

 

   2.4.  Проведення разом з іншими виконавчими органами міської ради аналізу фінансово-економічного становища міста Миколаєва, перспектив його  подальшого розвитку за напрямками роботи відділу.

 

   2.5. Участь у розробленні проекту програми соціально-економічного розвитку міста та за напрямками роботи відділу.

 

   2.6.  Розроблення  в установленому  порядку за напрямками роботи відділу проекту рішення про міський бюджет на відповідний рік, організація роботи, пов'язаної із складенням та виконанням міського бюджету, координація діяльності учасників бюджетного процесу.

 

   2.7. Розроблення пропозицій з удосконалення методів фінансового і бюджетного планування та фінансування витрат за напрямками роботи відділу.

 

   2.8. Здійснення в межах своїх повноважень контролю за дотриманням бюджетного законодавства.

 

   2.9.  Підготовка для надання до уповноваженого органу міської ради  якісних інформаційних матеріалів про діяльність департаменту для  розміщення на офіційному сайті Миколаївської міської ради та на веб-сторінці департаменту фінансів.

 

   3. Повноваження відділу

  

   3.1. Здійснення фінансового прогнозування показників міського бюджету за основними видами видатків, кредитування та фінансування на поточний та два наступні бюджетні періоди, підготовка пропозицій щодо ефективного розподілу фінансових ресурсів для забезпечення витрат міського бюджету за напрямками роботи відділу.

 

   3.2. Участь у розробленні прогнозних показників і програм економічного і соціального розвитку міста Миколаєва та міських цільових програм за напрямками роботи відділу.

 

   3.3. Участь у формуванні та реалізації інвестиційної політики місцевого самоврядування за напрямками роботи відділу.

 

   3.4. Участь у підготовці, у встановленому порядку, до відповідних органів державної виконавчої влади фінансових показників і пропозицій щодо складання проекту державного бюджету України, внесення пропозицій з бюджетного регулювання, даних про зміни складу об'єктів, що підлягають бюджетному фінансуванню та складанні пропозицій до балансу фінансових ресурсів, дані якого можуть бути враховані при визначенні розмірів міжбюджетних трансфертів за напрямками роботи відділу.

 

   3.5. Розроблення в установленому порядку пропозицій до проекту рішення про міський бюджет на відповідний рік, організація роботи, пов'язаної із складенням та виконанням міського бюджету, координація в межах своєї компетенції діяльність учасників бюджетного процесу з питань виконання міського бюджету за напрямками роботи відділу.

 

   3.6. Участь у розробленні  інструкції з підготовки бюджетних запитів, внесення пропозицій про порядок і строк їх подання.

 

   3.7. Отримання від головних розпорядників бюджетних коштів інформації, необхідної для складання і виконання міського бюджету за напрямками роботи відділу.

 

   3.8.  Участь у складанні проекту розпису міського бюджету (документ, в якому встановлюється розподіл доходів, фінансування бюджету, повернення кредитів до бюджету, бюджетних асигнувань головним розпорядникам бюджетних коштів за певними періодами року відповідно до бюджетної класифікації) за напрямками роботи відділу.

 

   3.9. Перевірка та подання на затвердження паспортів бюджетних програм.

 

   3.10. Підготовка проектів розпоряджень на фінансування головних розпорядників бюджетних коштів, на здійснення  програм та заходів на виконання делегованих і власних повноважень за напрямками роботи відділу.

 

   3.11. Здійснення перевірок правильності складення і затвердження кошторисів, планів асигнувань загального фонду бюджету та планів надання кредитів із загального фонду бюджету,планів спеціального фонду, планів використання бюджетних коштів, помісячних планів використання бюджетних коштів за напрямками роботи відділу.

 

   3.12.  Аналіз звітів головних розпорядників бюджетних коштів про виконання міського бюджету, складання пояснювальної записки до нього за напрямками роботи відділу.

 

   3.13. Підготовка інформаційних матеріалів, доповідних записок міському голові, постійній комісії міської ради з питань економічної і інвестиційної політики, планування, бюджету, фінансів та соціально-економічного розвитку,  виконавчому комітету міської ради, міській раді про хід та підсумки виконання міського бюджету та з інших питань бюджету за напрямками роботи відділу.

 

   3.14. Підготовка матеріалів для подання зведеного звіту про виконання міського бюджету з пояснювальною запискою до департаменту фінансів Миколаївської обласної державної адміністрації за напрямками роботи відділу.

 

   3.15. За напрямками роботи відділу здійснення контролю за цільовим та ефективним витрачанням бюджетних коштів відповідно до чинних нормативних актів України.

 

   3.16.  Вживання в установленому порядку заходів до зменшення бюджетних асигнувань розпорядникам бюджетних коштів у разі їх нецільового використання за напрямками роботи відділу.

 

   3.17. Підготовка пропозицій щодо застосування попередження про неналежне виконання бюджетного законодавства з вимогою щодо усунення порушення бюджетного законодавства за напрямками роботи відділу.

 

   3.18.  Підготовка пропозицій щодо  приймання рішення про застосування до учасників бюджетного процесу заходів впливу за порушення бюджетного законодавства, визначених пунктами 2-5 частини першої статті 117 Бюджетного кодексу України, у межах установлених повноважень на підставі протоколу про порушення бюджетного законодавства або акта ревізії та доданих до них матеріалів, зокрема щодо:

- зупинення операцій з бюджетними коштами;

- призупинення бюджетних асигнувань;

- зменшення бюджетних асигнувань;

- повернення бюджетних коштів до відповідного бюджету.

 

   3.19.  Підготовка в межах повноважень відділу матеріалів для забезпечення доступу до публічної інформації, розпорядником якої є департамент фінансів.

 

   3.20.  Підготовка матеріалів для засобів масової інформації та громадськості з метою дотримання принципів відкритості, прозорості та гласності діяльності департаменту фінансів за напрямками роботи відділу.

 

   3.21. Участь у підготовці інформації для отримання та оновлення рейтингів міста Миколаєва та рейтингів його цінних паперів за напрямками роботи відділу.

   3.22. За окремими  дорученнями міського голови або постійних комісій міської ради здійснення за напрямками роботи відділу аналізу/перевірки  фінансово-господарської діяльності підприємств комунальної власності міста, фінансової діяльності бюджетних установ, цільового використання коштів міського бюджету, а також розроблення пропозицій, спрямованих на вдосконалення контролю за використанням коштів міського бюджету.

 

   3.23.  Розроблення проектів нормативно-правових актів (рішення міської ради про міський бюджет, внесення змін до нього; затвердження звіту про виконання бюджету та інші), пов’язаних з виконанням покладених на відділ функцій.

 

   3.24.  Проведення у межах своєї компетенції експертизи нормативно-правових актів, які надають виконавчі органи міської ради.

 

   3.25. За напрямками роботи відділу оперативний аналіз стану виконання міського бюджету, ведення обліку змін, що вносяться в установленому порядку до міського бюджету.

 

   3.26. Розгляд  пропозицій головних розпорядників бюджетних коштів про внесення змін до міського бюджету, внесення пропозиції щодо їхнього  включення до проекту рішення міської ради про внесення змін до міського бюджету за напрямками роботи відділу.

 

   3.27.Розгляд у межах своєї компетенції звернень громадян, підприємств, установ і організацій.

 

   3.28.Отримання інформації про рахунки, відкриті розпорядниками бюджетних коштів, які фінансуються з міського бюджету за напрямками роботи відділу.

 

   3.29. Участь у роботі з укомплектування, зберігання, ведення обліку та використання архівних документів.

 

   3.30. Здійснення інших функції, пов’язаних з виконанням покладених на відділ завдань.

 

   3.31. Аналіз та узагальнення матеріалів  тематичних перевірок за напрямками роботи відділу, участь у підготовці доповідних записок та внесення пропозицій міському голові з цього питання.

 

   3.32. Отримання в установленому порядку від головних розпорядників коштів міського бюджету, виконавчих органів міської ради, органів Державної казначейської служби України, органів державної фіскальної служби, інших державних органів, підприємств, установ та організацій всіх форм власності інформації, матеріалів та інших документів, необхідних для складання, розгляду, затвердження і виконання бюджету та звітування про його виконання.

 

   3.33. Отримання в установленому законодавством порядку від місцевих органів державної статистики статистичних даних, необхідних для виконання покладених на нього функцій.

 

   3.34. Внесення пропозицій керівнику департаменту щодо залучення фахівців інших виконавчих органів міської ради, підприємств, організацій і об'єднань громадян (за погодженням) до розгляду питань, що знаходяться в його компетенції.

 

   3.35. Внесення  пропозиції керівнику департаменту щодо скликання у встановленому порядку нарад з питань, що знаходяться в компетенції відділу.

 

   3.36. Участь у проведенні нарад, семінарів з питань, що знаходяться в  межах компетенції відділу.

 

   3.37. Опрацювання запитів та звернень депутатів усіх рівнів, надання інформації, висновків, пропозицій з порушених питань.

 

   3.38. Відділ здійснює інші повноваження, передбачені нормами чинного законодавства України.

 

   4. Структура відділу

 

   4.1. До складу відділу входять:

                                                                                                                                  

начальник відділу                                 1

заступник начальника відділу              1

головний спеціаліст                              5

провідний спеціаліст                             1 

 

   4.2.    Працівників відділу призначає на посади і звільняє з посади заступник  міського голови – директор департаменту в порядку, визначеному законодавством.

 

   4.3. Посадові обов’язки працівників відділу визначаються посадовими інструкціями, які затверджуються заступником міського голови-директором департаменту.

 

   5. Керівництво відділу

 

   5.1.  Відділ очолює начальник відділу, якого призначає на посаду і звільняє з посади заступник міського голови – директор департаменту у порядку, визначеному  законодавством.

 

   5.2. Начальник відділу підпорядковується безпосередньо заступнику міського голови – директору департаменту фінансів або його заступнику. 

 

   5.3. Начальник відділу:

 

   5.3.1. Здійснює керівництво діяльністю відділу, несе персональну відповідальність за своєчасне та якісне виконання покладених на відділ завдань, а також за стан трудової та виконавської дисципліни.

 

   5.3.2. Готує проекти планів роботи відділу та подає їх на затвердження заступнику міського голови - директору департаменту фінансів.

 

   5.3.3. Вносить пропозиції щодо формування кадрового резерву у відділі.

 

   5.3.4. Формує проекти розпису міського бюджету на рік і тимчасового розпису на відповідний період за напрямками роботи відділу.

 

   5.3.5. Контролює відповідність розпису міського бюджету встановленим бюджетним призначенням за напрямками роботи відділу.

 

   5.3.6. У межах своєї компетенції проводить розробку та експертизу нормативно-правових актів (рішень міської ради та виконавчого комітету міської ради, розпоряджень міського голови та інші).

 

   5.3.7. Бере участь у проведенні нарад, семінарів з питань, що знаходяться в  компетенції відділу.

 

   5.3.8. Здійснює інші повноваження, передбачені законодавством та цим Положенням.

 

   6. Заключні положення

 

   6.1.  Працівники відділу повинні сумлінно виконувати свої службові обов’язки, шанобливо ставитися до громадян, керівників і співробітників, дотримуватися високої культури спілкування, не допускати дій і вчинків, які можуть зашкодити інтересам служби чи негативно вплинути на репутацію міської ради, її виконавчих органів та працівників.

 

   6.2. Працівники відділу несуть відповідальність згідно з чинним законодавством. Матеріальна шкода, завдана незаконними діями чи бездіяльністю працівників департаменту при здійсненні ними своїх повноважень, відшкодовується у встановленому законодавством порядку.

 

   6.3.  Працівники відділу мають право в разі виникнення конфліктної ситуації з керівником виконавчого органу Миколаївської міської ради звернутися з відповідною заявою до постійної комісії міської ради з питань прав людини, законності, гласності, антикорупційної політики, місцевого самоврядування, депутатської діяльності та етики.

 

   6.4.  Зміни та доповнення до цього Положення вносяться у порядку, встановленому для його прийняття.

___________________________________________________

 

ЗАТВЕРДЖЕНО

розпорядження

міського голови

від 02 березня 2017

№ 48р

 

ПОЛОЖЕННЯ

про відділ фінансів органів управління

департаменту фінансів

Миколаївської міської ради

 

   1. Загальні положення

 

   1.1. Відділ фінансів органів управління (далі – відділ) є структурним підрозділом департаменту фінансів Миколаївської міської ради (далі – департамент фінансів).

   1.2. Відділ у своїй діяльності керується Конституцією України, Бюджетним кодексом України, законами України, актами Президента України, Кабінету Міністрів України, наказами Міністерства фінансів України, розпорядженнями міського голови, рішеннями міської ради, її виконавчого комітету, Положенням про департамент фінансів Миколаївської міської ради, цим Положенням, іншими нормативними актами.

Рекомендації постійних комісій міської ради підлягають обов’язковому розгляду. Про результати розгляду і вжиті заходи повинно бути повідомлено комісіям у встановлений ними строк.

 

   2. Основні завдання

   2.1. Забезпечення реалізації державної бюджетної політики  на території міста Миколаєва за напрямками роботи відділу:

органи місцевого самоврядування;

інші видатки.

   2.2. Здійснення заходів з підвищення ефективності управління місцевими фінансами.

 

   2.3. Участь у проведенні разом з іншими виконавчими органами міської ради аналізу фінансово-економічного становища міста Миколаєва, перспектив його подальшого розвитку.

 

   2.4. Участь у розробленні проекту програми соціально-економічного розвитку міста.

   2.5. За напрямами роботи відділу розроблення в установленому порядку проекту рішення про міський бюджет на відповідний рік, організація роботи, пов’язаної із складенням та виконанням міського бюджету, координація діяльності учасників бюджетного процесу.

 

   2.6. Розроблення пропозицій з удосконалення методів фінансового і бюджетного планування та фінансування витрат.

 

   2.7. Здійснення в межах повноважень відділу контролю за дотриманням бюджетного законодавства.

 

   3. Повноваження відділу

   3.1. Здійснення фінансового прогнозування показників міського бюджету за видатками відповідно до напрямів роботи відділу на поточний та наступні бюджетні періоди, підготовка пропозиції щодо ефективного розподілу фінансових ресурсів для забезпечення витрат.

   3.2. Участь у розробленні прогнозних показників і програм економічного і соціального розвитку міста Миколаєва та міських цільових програм.

 

   3.3. Участь у підготовці, у встановленому порядку, до відповідних органів державної виконавчої влади фінансових показників і пропозицій щодо складання проекту Державного бюджету України, внесення пропозицій з бюджетного регулювання, даних про зміни складу об’єктів, що підлягають бюджетному фінансуванню та складання балансу фінансових ресурсів, дані якого можуть бути враховані при визначенні обсягів міжбюджетних трансфертів.

 

   3.4. Розроблення в установленому порядку проекту рішення про міський бюджет на відповідний рік, організація роботи, пов’язаної із складенням та виконанням міського бюджету, координація в межах  компетенції відділу діяльності учасників бюджетного процесу з питань виконання міського бюджету.

 

   3.5. Участь у розробленні та доведення до головних розпорядників бюджетних коштів інструкції з підготовки бюджетних запитів, внесення пропозицій щодо порядку і строків їх подання.

 

   3.6. Отримання від головних розпорядників бюджетних коштів інформації, необхідної для складання і виконання міського бюджету за напрямками роботи відділу.

 

   3.7. Участь у складанні проекту розпису міського бюджету (документ, в якому встановлюється розподіл доходів, фінансування бюджету, повернення кредитів до бюджету, бюджетних асигнувань головним розпорядникам бюджетних коштів за певними періодами року відповідно до бюджетної класифікації).

 

   3.8. Перевірка та подання на затвердження паспортів бюджетних програм.

 

   3.9. Здійснення фінансування головних розпорядників бюджетних коштів на здійснення програм та заходів на виконання делегованих і власних повноважень.

 

   3.10. Здійснення перевірки правильності складення і затвердження кошторисів, планів асигнувань загального фонду бюджету та планів надання кредитів із загального фонду бюджету, планів спеціального фонду, планів використання бюджетних коштів, помісячних планів використання бюджетних коштів.

 

   3.11. Аналіз звіту про виконання міського бюджету, складання пояснювальної записки до нього за напрямками роботи відділу.

 

   3.12. Підготовка інформаційних матеріалів, доповідних записок міському голові, постійній комісії міської ради з питань економічної і інвестиційної політики, планування, бюджету, фінансів та соціально-економічного розвитку,  виконавчому комітету міської ради, міській раді про хід та підсумки виконання міського бюджету та з інших питань бюджету за напрямками роботи відділу.

 

   3.13. Підготовка матеріалів для подання зведеного звіту про виконання міського бюджету з пояснювальною запискою до департаменту фінансів Миколаївської обласної державної адміністрації за напрямками роботи відділу.

 

   3.14. Здійснення контролю за цільовим та ефективним витрачанням бюджетних коштів відповідно до чинних нормативних актів України за напрямками роботи відділу.

 

   3.15. Вживання в установленому порядку заходів до зменшення бюджетних асигнувань розпорядникам бюджетних коштів у разі їх нецільового використання за напрямками роботи відділу.

 

   3.16. Підготовка пропозицій щодо застосування попередження про неналежне виконання бюджетного законодавства з вимогою щодо усунення порушення бюджетного законодавства за напрямками роботи відділу.

 

   3.17. Підготовка пропозицій для прийняття рішення про застосування до учасників бюджетного процесу заходів впливу за порушення бюджетного законодавства, визначених пунктами 2-5 частини першої статті 117 Бюджетного кодексу України, у межах установлених повноважень на підставі протоколу про порушення бюджетного законодавства або акта ревізії та доданих до них матеріалів, зокрема, щодо:

- зупинення операцій з бюджетними коштами;

- призупинення бюджетних асигнувань;

- зменшення бюджетних асигнувань;

- повернення бюджетних коштів до відповідного бюджету.

 

   3.18. Підготовка в межах повноважень відділу матеріалів для забезпечення доступу до публічної інформації, розпорядником якої є департамент фінансів.

 

   3.19. Підготовка матеріалів для засобів масової інформації та громадськості з метою дотримання принципів відкритості, прозорості та гласності діяльності департаменту фінансів за напрямками роботи відділу.

 

   3.20. Участь у підготовці необхідних документів та матеріалів для отримання позик в органах Державної казначейської служби України та кредитів у фінансово-кредитних установах для забезпечення фінансування видатків, передбачених у міському бюджеті.

 

   3.21. За окремими дорученнями міського голови або постійних комісій міської ради здійснення аналізу/перевірки фінансово-господарської діяльності підприємств комунальної власності міста, фінансової діяльності бюджетних установ, цільового використання коштів міського бюджету, а також розроблення пропозицій, спрямованих на вдосконалення контролю за використанням коштів міського бюджету.

 

   3.22. Перевірка та подання на погодження заступнику міського голови – директору департаменту фінансів штатних розписів та кошторисів виконавчих органів міської ради.

 

   3.23. Участь у розробленні пропозицій з удосконалення структури виконавчих органів міської ради, підготовка пропозицій щодо визначення чисельності працівників, фонду оплати їх праці, витрат на утримання виконавчих органів міської ради та здійснення контролю за витрачанням цих коштів.

 

   3.24. Розроблення проектів нормативно-правових актів, пов’язаних з виконанням покладених на відділ функцій.

 

   3.25. Проведення у межах компетенції відділу експертизи нормативно-правових актів, які надають виконавчі органи міської ради.

 

   3.26. Оперативний аналіз стану виконання міського бюджету за напрямками роботи відділу, ведення обліку змін, що вносяться в установленому порядку до міського бюджету.

 

   3.27. Розгляд пропозицій про внесення змін до міського бюджету за напрямками роботи відділу, підготовка пропозицій щодо включення їх до проекту рішення про внесення змін до міського бюджету.

 

   3.28. Підготовка за напрямками роботи відділу проектів листів головним розпорядникам бюджетних коштів щодо надання ними інформації, необхідної для складання і виконання міського бюджету.

 

   3.29. Розгляд за дорученням керівника у межах компетенції відділу звернень громадян, підприємств, установ і організацій за напрямками роботи відділу.

 

   3.30. Отримання інформації про рахунки, відкриті розпорядниками бюджетних коштів, які фінансуються із міського бюджету за напрямками роботи відділу.

 

   3.31. Участь в роботі з укомплектування, зберігання, ведення обліку та використання архівних документів за напрямками роботи відділу.

 

   3.32. Підготовка якісних інформаційних матеріалів про діяльність департаменту фінансів Миколаївської міської ради для розміщення на офіційному сайті Миколаївської міської ради та власній веб-сторінці.

 

   3.33. Отримання в установленому порядку від головних розпорядників коштів міського бюджету, виконавчих органів міської ради, органів Державної казначейської служби України, інших державних органів, підприємств, установ та організацій всіх форм власності інформації, матеріалів та інших документів, необхідних для складання, розгляду, затвердження і виконання бюджету та звітування про його виконання за напрямками роботи відділу.

 

   3.34. Порушення питання про притягнення до відповідальності осіб, винних у порушенні трудової дисципліни, законодавства України з питань, що відносяться до повноважень та завдань відділу.

 

   3.35. Участь у розробленні пропозицій щодо удосконалення роботи виконавчих органів Миколаївської міської ради.

 

   3.36. Участь у проведенні нарад, семінарів з питань, що знаходяться в  межах компетенції відділу.

 

   3.37. Опрацювання запитів та звернень депутатів усіх рівнів, надання інформації, висновків, пропозицій з порушених питаньщо відносяться до повноважень відділу.

 

   3.38. Відділ здійснює інші повноваження, передбачені нормами чинного законодавства України.

 

   4.Структура відділу

 

   4.1. До складу відділу входять:        

-    начальник відділу                                 1

-    головний спеціаліст                              3

 

   4.2.Посадові обов’язки працівників відділу визначаються посадовими інструкціями, які затверджуються заступником міського голови-директором департаменту.

   4.3.  Працівників відділу призначає на посади та звільняє з посади заступник міського голови – директор департаменту у порядку, визначеному  законодавством.

 

   5.  Керівництво відділу

   5.1. Відділ очолює начальник відділу, якого призначає на посаду і звільняє з посади заступник міського голови – директор департаменту у порядку, визначеному  законодавством.

   5.2. Начальник відділу підпорядковується безпосередньо заступнику міського голови – директору департаменту фінансів. 

   5.3. Начальник відділу:

   5.3.1. Здійснює керівництво діяльністю відділу, несе персональну відповідальність за своєчасне та якісне виконання покладених на відділ завдань, а також за стан трудової та виконавської дисципліни.

 

   5.3.2. Готує проекти планів роботи відділу та подає їх на затвердження заступнику міського голови - директору департаменту фінансів.

 

   5.3.3. Вносить пропозиції щодо формування кадрового резерву у відділі.

 

   5.3.4. Формує проекти розпису міського бюджету на рік і тимчасового розпису на відповідний період за напрямками роботи відділу.

 

   5.3.5. Контролює відповідність розпису міського бюджету встановленим бюджетним призначенням за напрямками роботи відділу.

 

   5.3.6. У межах своєї компетенції проводить розробку та експертизу нормативно-правових актів (рішень міської ради та виконавчого комітету міської ради, розпоряджень міського голови та інші).

 

   5.3.7. Бере участь у проведенні нарад, семінарів з питань, що знаходяться в  компетенції відділу.

 

   5.3.8. Здійснює інші повноваження, передбачені законодавством та цим Положенням.

 

   6.Заключні положення

 

   6.1. Працівники відділу повинні сумлінно виконувати свої службові обов’язки, шанобливо ставитися до громадян, керівників і співробітників, дотримуватися високої культури спілкування, не допускати дій і вчинків, які можуть зашкодити інтересам служби чи негативно вплинути на репутацію міської ради, її виконавчих органів та працівників.

 

   6.2. Працівники відділу несуть відповідальність згідно з чинним законодавством. Матеріальна шкода, завдана незаконними діями чи бездіяльністю працівників департаменту при здійсненні ними своїх повноважень, відшкодовується у встановленому законодавством порядку.

 

   6.3. Працівники відділу мають право в разі виникнення конфліктної ситуації з керівником виконавчого органу Миколаївської міської ради звернутися з відповідною заявою до постійної комісії міської ради з питань прав людини, законності, гласності, антикорупційної політики, місцевого самоврядування, депутатської діяльності та етики.

 

   6.4. Зміни та доповнення до цього Положення вносяться у порядку, встановленому для його прийняття.

           ___________________________________________________

 

ЗАТВЕРДЖЕНО

розпорядження

міського голови

від 02 березня 2017

№ 48р

 

П О Л О Ж Е Н Н Я

про відділ фінансів установ і програм соціального захисту населення

департаменту фінансів Миколаївської міської ради

 

    1. Загальні положення

 

   1.1.Відділ фінансів установ і  програм  соціального  захисту  населення (далі – відділ) є  структурним  підрозділом департаменту фінансів Миколаївської міської ради (далі – департамент фінансів).

   1.2.У своїй діяльності відділ керується Конституцією України, Бюджетним кодексом України, законами України, актами Президента України, Кабінету Міністрів України, наказами Міністерства фінансів України,  розпорядженнями міського голови, рішеннями міської ради, її виконавчого комітету, Положенням про департамент фінансів Миколаївської міської ради, цим Положенням, іншими нормативними актами.

Рекомендації постійних комісій міської ради підлягають обов’язковому розгляду. Про результати розгляду і вжиті заходи повинно бути повідомлено комісіям у встановлений ними строк.

 

   2.Основні завдання відділу

 

   2.1.Забезпечення реалізації державної бюджетної політики на території міста Миколаєва з питань соціального захисту та соціального забезпечення.

   2.2.Здійснення заходів з підвищення ефективності управління фінансами по розділу «Соціальний захист та соціальне забезпечення».

   2.3.Участь у розроблені проекту програми соціально-економічного розвитку міста.

   2.4.Розроблення по розділу «Соціальний захист та соціальне забезпечення» в установленому порядку проекту рішення про міський бюджет на відповідний рік, організація роботи, пов’язаної із складанням та виконанням міського бюджету, координація діяльності учасників бюджетного процесу.

   2.5.Розроблення пропозицій з удосконалення методів фінансового і бюджетного планування та фінансування витрат по розділу «Соціальний захист та соціальне забезпечення».

   2.6.Здійснення в межах повноважень відділу контролю за дотриманням бюджетного законодавства.

   2.7.Надання якісних інформаційних матеріалів про діяльність департаменту для розміщення на офіційному сайті Миколаївської міської ради та власній веб-сторінці.

 

   3.Повноваження відділу

 

 

   3.1.Здійснення фінансового прогнозування показників міського бюджету за видатками відповідно до напрямів роботи відділу на поточний та наступні бюджетні періоди, підготовка пропозицій щодо ефективного розподілу фінансових ресурсів для забезпечення витрат на соціальний захист та соціальне забезпечення.

   3.2.Участь у розробленні прогнозних показників і програм економічного і соціального розвитку міста Миколаєва та міських цільових програм.

   3.3.Участь у підготовці, у встановленому порядку, до відповідних органів державної виконавчої влади фінансових показників і пропозиції щодо складання проекту державного бюджету України, внесення пропозицій з бюджетного регулювання, даних про зміни складу об'єктів, що підлягають бюджетному фінансуванню, та складанні пропозицій до балансу фінансових ресурсів, дані якого можуть бути враховані при визначенні розмірів міжбюджетних трансфертів.

   3.4.Розроблення в установленому порядку проекту рішення про міський бюджет на відповідний рік, організація роботи головних розпорядників коштів міського бюджету, пов'язаної із складенням та виконанням міського бюджету, координація в межах своєї компетенції діяльності учасників бюджетного процесу з питань виконання міського бюджету.

   3.5. Участь у розробці та доведенні до головних розпорядників бюджетних коштів інструкції з підготовки бюджетних запитів, внесення пропозицій про порядок і строки її подання.

   3.6.Підготовка проектів листів головним розпорядникам бюджетних коштів щодо надання ними інформації, необхідної для складання і виконання міського бюджету.

   3.7.Отримання від головних розпорядників бюджетних коштів інформації, необхідної для складання і виконання міського бюджету за напрямками роботи відділу.

   3.8.Участь у складанні проекту розпису міського бюджету (документ, в якому встановлюється розподіл доходів, фінансування бюджету, бюджетних асигнувань головним розпорядникам бюджетних коштів за певними періодами року відповідно до бюджетної класифікації).

   3.9.Здійснення перевірки паспортів бюджетних програм, подання їх на затвердження.

   3.10.Здійснення фінансування головних розпорядників бюджетних коштів на здійснення програм та заходів на виконання делегованих і власних повноважень.

   3.11.Здійснення перевірки правильності складання та своєчасності подання головними розпорядниками бюджетних коштів бюджетних запитів та проектів кошторисів, їх достовірність та проведення аналізу показників форм бюджетного запиту.

   3.12.Здійснення перевірки правильності складання і затвердження кошторисів, планів асигнувань загального фонду бюджету та планів надання кредитів із загального фонду бюджету, планів спеціального фонду бюджету, планів використання бюджетних коштів, помісячних планів використання бюджетних коштів.

   3.13.Складання схем розрахунків та зведених реєстрів на проведення централізованих розрахунків на надання пільг та житлових субсидій населенню, відповідно до вимог постанови Кабінету Міністрів України від 11.01.2005  №20 «Про затвердження Порядку перерахування деяких субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам на надання пільг, субсидій та компенсацій» (із змінами), на підставі наданих пропозицій головного розпорядника бюджетних коштів – департаменту праці та соціального захисту населення Миколаївської міської ради.

   3.14.Аналіз звітів про виконання міського бюджету головних розпорядників бюджетних коштів за напрямками роботи відділу, складання пояснювальної записки до звіту про виконання міського бюджету.

   3.15.Підготовка інформаційних матеріалів, доповідних записок міському голові, постійній комісії міської ради з питань економічної і інвестиційної політики, планування, бюджету та фінансів та соціально-економічного розвитку, виконавчому комітету міської ради, міській раді про хід та підсумки виконання міського бюджету та з інших питань бюджету за напрямками роботи відділу.

   3.16.Підготовка матеріалів для подання зведеного звіту про виконання міського бюджету з пояснювальною запискою до департаменту фінансів Миколаївської обласної державної адміністрації за напрямками роботи відділу.

   3.17.Здійснення контролю за цільовим та ефективним витрачанням бюджетних коштів відповідно до чинних нормативних актів України за напрямками роботи відділу.

   3.18.Вжиття в установленому порядку заходів до зменшення бюджетних асигнувань розпорядникам бюджетних коштів у разі їх нецільового використання за напрямками роботи відділу.

   3.19.Підготовка пропозицій щодо застосування попередження про неналежне виконання бюджетного законодавства з вимогою щодо усунення порушення бюджетного законодавства за напрямками роботи відділу.

   3.20. Підготовка пропозицій для приймання рішення про застосування до учасників бюджетного процесу заходів впливу за порушення бюджетного законодавства, визначених пунктами 2-5 частини першої статті 117 Бюджетного кодексу України, у межах установлених повноважень на підставі протоколу про порушення бюджетного законодавства або акту ревізії та доданих до них матеріалів, зокрема, щодо:

- зупинення операцій з бюджетними коштами;

 

- призупинення бюджетних асигнувань;

 

- зменшення бюджетних асигнувань;

 

- повернення бюджетних коштів до відповідного бюджету.

 

   3.21.Підготовка в межах повноважень відділу матеріалів для забезпечення доступу до публічної інформації, розпорядником якої є департамент фінансів.

 

   3.22. Підготовка матеріалів для засобів масової інформації та громадськості з метою дотримання принципів відкритості, прозорості та гласності діяльності департаменту фінансів за напрямками роботи відділу.

 

   3.23.Участь у підготовці необхідних документів та матеріалів для отримання позик в органах Державної казначейської служби України та кредитів у фінансово-кредитних установах для забезпечення фінансування видатків, передбачених у міському бюджеті.

   3.24.За окремими дорученнями міського голови або постійних комісій міської ради здійснення аналізу/перевірки фінансово-господарської діяльності підприємств комунальної власності міста, фінансової діяльності бюджетних установ, цільового використання коштів міського бюджету, а також розроблення пропозицій, спрямованих на вдосконалення контролю за використанням коштів міського бюджету за напрямками роботи відділу.

   3.25.Розроблення проектів нормативно-правових актів (рішення про міський бюджет, внесення змін до нього; затвердження звіту про виконання бюджету та інші), пов’язаних з виконанням покладених на відділ функцій.

   3.26.Проведення у межах компетенції відділу експертизи нормативно-правових актів, які надають виконавчі органи міської ради.

   3.27.Проведення оперативного аналізу стану виконання міського бюджету, ведення обліку змін, що вносяться в установленому порядку до міського бюджету за напрямками роботи відділу.

   3.28.Розгляд пропозицій головних розпорядників бюджетних коштів про внесення змін до міського бюджету, внесення пропозицій щодо їхнього включення  до проекту рішення про внесення змін до міського бюджету за напрямками роботи відділу.

   3.29.Розгляд за дорученням керівника у межах компетенції відділу звернень громадян, підприємств, установ і організацій та підготовка проектів відповідей за напрямками роботи відділу.

   3.30.Отримання інформації про рахунки, відкриті розпорядниками бюджетних коштів, які фінансуються із міського бюджету за напрямками роботи відділу.

   3.31.Участь в роботі з укомплектування, зберігання, ведення обліку та використання архівних документів за напрямками роботи відділу.

 

   3.32.Отримання в установленому порядку від головних розпорядників коштів міського бюджету, виконавчих органів міської ради, органів Державної казначейської служби України, органів державної фіскальної служби, інших державних органів, підприємств, установ та організацій всіх форм власності інформації, матеріалів та інших документів, необхідних для складання, розгляду, затвердження і виконання бюджету та звітування про його виконання за напрямками роботи відділу.

   3.33.Отримання в установленому законодавством порядку від місцевих органів державної статистики статистичних даних, необхідних для виконання покладених на відділ функцій.

   3.34.Залучення фахівців інших виконавчих органів міської ради, підприємств, організацій і об'єднань громадян (за погодженням) до розгляду питань, що знаходяться в компетенції відділу.

   3.35.Працівники відділу мають право у межах своїх повноважень представляти відділ у відносинах з державними і громадськими організаціями, іншими органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами і громадянами.

   3.36. Участь у проведенні нарад, семінарів з питань, що знаходяться в межах компетенції відділу.

 

   3.37. Порушення питання про притягнення до відповідальності осіб, винних у порушенні трудової дисципліни, законодавства України з питань, що відносяться до повноважень та завдань відділу.

 

   3.38. Участь у розробленні пропозицій щодо удосконалення роботи виконавчих органів Миколаївської міської ради.

 

   3.39.Опрацювання запитів та звернень депутатів усіх рівнів, надання інформації, висновків, пропозицій з порушених питань, що відносяться до повноважень відділу.

   3.40. Відділ здійснює інші повноваження, передбачені нормами чинного законодавства України.

 

   4. Структура відділу

 

   4.1. До складу відділу входять:        

  -   начальник відділу                             1

  -   заступник начальника відділу          1

  -   головний спеціаліст                          3

  -   провідний спеціаліст                        1

 

   4.2.Посадові обов’язки працівників відділу визначаються посадовими інструкціями, які затверджуються заступником міського голови - директором департаменту.

   4.3.Працівників відділу призначає на посади та звільняє з посади заступник міського голови – директор департаменту у порядку, визначеному законодавством.

 

   5.  Керівництво відділу

   5.1.Відділ очолює начальник відділу, якого призначає на посаду і звільняє з посади заступник міського голови – директор департаменту у порядку, визначеному законодавством.

   5.2. Начальник відділу підпорядковується безпосередньо заступнику міського голови – директору департаменту фінансів або його заступнику.

   5.3. Начальник відділу:

   5.3.1.Здійснює керівництво діяльністю відділу, несе персональну відповідальність за своєчасне та якісне виконання покладених на відділ завдань, а також за стан трудової та виконавської дисципліни.

   5.3.2.Готує проекти планів роботи відділу та подає їх на затвердження заступнику міського голови - директору департаменту фінансів.

 

   5.3.3.Вносить пропозиції щодо формування кадрового резерву у відділі.

 

   5.3.4.Формує проекти розпису міського бюджету на рік і тимчасового розпису на відповідний період за напрямками роботи відділу.

 

   5.3.5.Контролює відповідність розпису міського бюджету встановленим бюджетним призначенням за напрямками роботи відділу.

 

   5.3.6.У межах своєї компетенції проводить розробку та експертизу нормативно-правових актів (рішень міської ради та виконавчого комітету міської ради, розпоряджень міського голови та інші).

 

   5.3.7.Бере участь у проведенні нарад, семінарів з питань, що знаходяться в компетенції відділу.

 

   5.3.8. Здійснює інші повноваження, передбачені законодавством та цим Положенням.

 

   6.Заключні положення

   6.1. Працівники відділу повинні сумлінно виконувати свої службові обов’язки, шанобливо ставитися до громадян, керівників і співробітників, дотримуватися високої культури спілкування, не допускати дій і вчинків, які можуть зашкодити інтересам служби чи негативно вплинути на репутацію міської ради, її виконавчих органів та працівників.

   6.2. Працівники відділу несуть відповідальність згідно з чинним законодавством. Матеріальна шкода, завдана незаконними діями чи бездіяльністю працівників відділу при здійсненні ними своїх повноважень, відшкодовується у встановленому законодавством порядку.

   6.3. Працівники відділу мають право в разі виникнення конфліктної ситуації з керівником виконавчого органу Миколаївської міської ради звернутися з відповідною заявою до постійної комісії міської ради з питань прав людини, законності, гласності, антикорупційної політики, місцевого самоврядування, депутатської діяльності та етики.

   6.4. Зміни та доповнення до цього Положення вносяться у порядку, встановленому для його прийняття.

_______________________________________________________

 

ЗАТВЕРДЖЕНО                                        

розпорядження

міського голови

від 02 березня 2017

№ 48р

 

 

П О Л О Ж Е Н Н Я

про відділ автоматизованої обробки

інформації департаменту фінансів Миколаївської

міської ради

 

   1.Загальні положення

 

   1.1. Відділ автоматизованої обробки інформації (далі – відділ) є структурним підрозділом департаменту фінансів Миколаївської міської ради (далі – департамент фінансів).

 

   1.2. Відділ у своїй діяльності керується Конституцією України, Бюджетним кодексом України, законами України, актами Президента України, Кабінету Міністрів України, наказами Міністерства фінансів України, розпорядженнями міського голови, рішеннями міської ради, її виконавчого комітету, Положенням про департамент фінансів Миколаївської міської ради, цим Положенням, іншими нормативними актами.

Рекомендації постійних комісій міської ради підлягають обов’язковому розгляду. Про результати розгляду і вжиті заходи повинно бути повідомлено комісіям у встановлений ними строк.

 

   2.Основні завдання

 

   2.1. Забезпечення технічного, програмного та методичного обслуговування відділів департаменту фінансів.

 

   2.2. Впровадження в експлуатацію, супровід та підтримка функціонування апаратно-програмних засобів (інформаційних систем) обробки фінансової інформації.

 

   2.3. Здійснення підтримки апаратного та програмного поєднання комп’ютерів у мережі, адміністрування роботи в локальній мережі.

 

   2.4.Сприяння поліпшенню обміну електронною інформацією з іншими установами, підтримка у робочому стані обігу всієї електронної пошти.

 

 

   2.5.Забезпечення доступу до публічної інформації, розпорядником якої є департамент фінансів, шляхом передачі уповноваженому органу підготовленої відділами департаменту фінансів інформації, розміщення матеріалів на власній веб-сторінці або інших веб-порталах.

 

   3. Повноваження відділу

 

   3.1. Забезпечення автоматизованої обробки всієї електронної інформації департаменту фінансів.

 

   3.2 Забезпечення технічного, програмного та методичного обслуговування відділів департаменту фінансів.

 

   3.3. Проведення своєчасного поновлення антивірусних баз для забезпечення захищеності інформації та безперебійності роботи технічних засобів.

 

   3.4. Здійснення апаратного та програмного поєднання комп’ютерів у мережі, адміністрування роботи в локальній мережі.

 

   3.5. Підтримка обігу всієї електронної пошти у робочому стані.

 

   3.6.Розміщення аналітичних даних по міському бюджету на сайті Миколаївської міської ради.

 

   3.7. Розміщення показників міського бюджету на порталі “Openbudget.in.ua”.

 

   3.8. Проведення адміністрування єдиної інформаційної системи управління бюджетом міста (ЄІСУБМ) в частині реєстрації користувачів системи, надання їм прав доступу, ведення довідників системи.

 

   3.9. Забезпечення своєчасного введення даних, передбачених програмним комплексом ЄІСУБМ (оновлення бази даних).

 

   3.10. Супровід поточної роботи в ЄІСУБМ  та оперативне вирішення наявних проблем безпосередньо з розробником програми.

 

   3.11. Формування баз даних з програмного комплексу ЄІСУБМ для відправки до департаменту фінансів Миколаївської облдержадміністрації та для завантаження на портал “Openbudget.in.ua”.

 

   3.12. Архівування та зберігання архівних даних інформаційних систем та електронної інформації.

 

   3.13. Технічна підтримка парку  ПЕОМ департаменту  фінансів.

 

   3.14. Підтримка системного програмного забезпечення.

 

   3.15. Підтримка ПЗ “Бюджет міста” (резервне копіювання, усунення аварійних ситуацій тощо).

 

   3.16. Забезпечення обігу електронної інформації з управлінням державної казначейської служби України (УДКС) у м. Миколаєві Миколаївської області.

 

   3.17. Забезпечення обігу електронної інформації з департаментом фінансів Миколаївської облдержадміністрації.

 

   3.18. Підготовка в межах повноважень відділу матеріалів для забезпечення доступу до публічної інформації, розпорядником якої є департамент фінансів.

 

   3.19. Забезпечення створення належних виробничих умов та автоматизованих робочих місць (АРМ) для працівників департаменту фінансів.

 

   3.20. Забезпечення належного захисту персональних даних, які знаходяться у відділі.

 

   3.21. Здійснення інших функцій, пов'язаних з виконанням покладених на відділ завдань.

 

   3.22. Забезпечення захисту електронної інформації.

 

 

   4. Структура відділу

 

 

   4.1. До складу відділу входять:        

    -         начальник відділу                                 1

    -         головний спеціаліст                              3

 

   4.2. Посадові обов’язки працівників відділу визначаються посадовими інструкціями, які затверджуються заступником міського голови-директором департаменту фінансів.

   4.3.  Працівників відділу призначає на посади та звільняє з посади заступник міського голови – директор департаменту фінансів у порядку, визначеному  законодавством.

   4.4. Начальник відділу підпорядковується безпосередньо заступнику міського голови – директору департаменту фінансів або його заступнику. 

   5.  Керівництво відділу

 

   5.1. Начальник відділу здійснює загальне керівництво діяльності відділу, несе персональну відповідальність за своєчасне та якісне виконання покладених на відділ завдань, а також за стан трудової, виконавської дисципліни.

   5.2. Планує роботу відділу, вносить пропозиції щодо формування планів роботи департаменту фінансів.

   5.3. Організовує роботу відділу, розробляє Положення про відділ, розподіляє повноваження між працівниками.

   5.4. У межах своєї компетенції проводить розробку та експертизу нормативно-правових актів (рішень міської ради та виконавчого комітету міської ради, розпоряджень міського голови та інші).

   5.5. Здійснює інші повноваження, передбачені законодавством та цим Положенням.

 

   6. Заключні положення

 

 

   6.1. Працівники відділу повинні сумлінно виконувати свої службові обов’язки, шанобливо ставитися до громадян, керівників і співробітників, дотримуватися високої культури спілкування, не допускати дій і вчинків, які можуть зашкодити інтересам служби чи негативно вплинути на репутацію міської ради, її виконавчих органів та працівників.

 

   6.2. Працівники відділу несуть відповідальність згідно з чинним законодавством. Матеріальна шкода, завдана незаконними діями чи бездіяльністю працівників при здійсненні ними своїх повноважень, відшкодовується у встановленому законодавством порядку.

 

   6.3. Працівники відділу мають право в разі виникнення конфліктної ситуації з керівником виконавчого органу Миколаївської міської ради звернутися з відповідною заявою до постійної комісії міської ради з питань прав людини, законності, гласності, антикорупційної політики, місцевого самоврядування, депутатської діяльності та етики.

 

   6.4. Зміни та доповнення до цього Положення вносяться у порядку, встановленому для його прийняття.

___________________________________________________________


знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: