Мапа порталу

ВИКОНАВЧИЙ_КОМІТЕТ


РІШЕННЯ

№ 1628 від 2009-07-24

Про затвердження Порядку видалення зеленихнасаджень на території м.Миколаєва, Порядку визначення відновної вартості зелених насаджень у м. Миколаєві


З метою забезпечення сталого розвитку міста і його зелених зон, відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 01.08.06 № 1045 “Про затвердження Порядку видалення дерев, кущів, газонів і квітників у населених пунктах України”, керуючись ст. 40, п. 6 ст. 59 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”, виконком міської ради
 
ВИРІШИВ:
 
1. Затвердити Порядок видалення зелених насаджень на території м. Миколаєва (додається).
 
2. Затвердити Порядок визначення відновної вартості зелених насаджень у м. Миколаєві (додається).
 
3. Встановити, що:
3.1. Кошти відновної вартості зелених насаджень, що підлягають видаленню, перераховуються заявником на спеціальний рахунок департаменту житлово-комунального господарства.
3.2. Кошти відновної вартості зелених насаджень використовуються на створення та відновлення зелених насаджень, їх капітальний ремонт, захист зелених насаджень від шкідників та збудників хвороб, підживлення зелених насаджень, проведення наукових досліджень з визначення передумов погіршення стану зелених насаджень та здійснення комплексу заходів з його покращання, розвиток розсадницької справи, закупівлю садивного матеріалу декоративних дерев і кущів, квіткової розсади, насіння газонних трав і квітів, родючого ґрунту та не підлягають вилученню на інші цілі, не пов’язані із зазначеним їх призначенням.
3.3. Невикористані у звітному бюджетному році кошти відновної вартості зелених насаджень вилученню не підлягають, переходять на наступний рік і використовуються на цілі, передбачені п. 3.2. цього рішення.
 
4. Контроль за виконанням даного рішення покласти на заступника міського голови – директора департаменту ЖКГ  Новожилова В.К.
 
 


Заступник міського головиО.Ж.Женжеруха


Затверджено
рішенням виконкому
міської ради
від 24 липня 2009
№1628




ПОРЯДОК
видалення зелених насаджень на території м. Миколаєва



1. Порядок видалення зелених насаджень на території м. Миколаєва (далі – Порядок) визначає процедуру видалення дерев, кущів, газонів і квітників (далі – зелені насадження) на території міста Миколаєва.
2. Видалення зелених насаджень здійснюється за рішенням виконавчого комітету Миколаївської міської ради (МВК) чи наказом департаменту ЖКГ (згідно з п. 7. цього Порядку) на підставі ордера (крім випадків, передбачених пунктами 12, 13, 14, 15 цього Порядку).
3. Департамент житлово-комунального господарства протягом трьох днів після надходження заяви затверджує склад тимчасової діючої комісії з обстеження зелених насаджень по місту (далі – комісія).
До складу комісії входять:
голова – заступник директора департаменту ЖКГ – начальник управління ОНПС;
члени – спеціалісти відділу координації робіт з озеленення міста управління ОНПС департаменту ЖКГ, заявник (юридична чи фізична особа), власник (користувач) земельної ділянки, інші зацікавлені організації.
Робочим органом, який забезпечує діяльність комісії в частині надання послуг з обстеження зелених насаджень, нарахування відновної вартості, оформлення акта обстеження, є управління охорони навколишнього природного середовища департаменту ЖКГ.
4. Підставою для обстеження зелених насаджень, що підлягають видаленню, є заява юридичної чи фізичної особи (далі – заявник) про видалення зелених насаджень.
До заяви заявник (з урахуванням конкретних обставин) додає копію генплану забудови або реконструкції земельної ділянки, погодженої головним архітектором міста; копію рішення міської ради про відведення в оренду відповідної земельної ділянки; копію договору оренди землі, дозвіл на будівельні роботи; копію висновків державного управління охорони навколишнього природного середовища в Миколаївський області; протокол зібрання громадської думки (в разі необхідності); фотографії (крім аварійних).
5. Комісія у п’ятиденний строк, після надходження заяви про видалення зелених насаджень, визначає стан зелених насаджень, розташованих на земельній ділянці, і складає акт обстеження зелених насаджень, що підлягають видаленню, у чотирьох примірниках за зразком, затвердженим наказом Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України від 09.09.06 № 302.
Акт обстеження зелених насаджень, що підлягають видаленню, у чотирьох примірниках направляється для погодження до державного управління охорони навколишнього природного середовища в м. Миколаєві.
6. Погоджений в установленому порядку акт обстеження зелених насаджень, який дійсний протягом двох років від зазначеної в цьому акті дати обстеження зелених насаджень, у трьох примірниках повертається комісії, по одному з яких передається власнику (користувачу) земельної ділянки і заявнику.
7. Голова комісії з обстеження зелених насаджень готує проект рішення виконавчого комітету Миколаївської міської ради про видалення зелених насаджень, в якому зазначаються дані про кількість зелених насаджень, що підлягають видаленню і залишаються на земельній ділянці, та виносять на чергове засідання МВК. Якщо кількість зелених насаджень не перевищує 10 од., їх видалення здійснюється на підставі наказу заступника міського голови – директора департаменту ЖКГ про видалення зелених насаджень, в якому зазначаються дані про кількість зелених насаджень, що підлягають видаленню і залишаються на земельній ділянці.
8. На підставі рішення виконавчого комітету Миколаївської міської ради (наказу) про видалення зелених насаджень заявником сплачується відновна вартість зелених насаджень, розмір якої розраховується згідно з Порядком визначення відновної вартості зелених насаджень у м. Миколаєві.
9. Ордер на видалення зелених насаджень (за зразком, затвердженим наказом Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України від 09.09.06 № 302) видає управління охорони навколишнього природного середовища департаменту ЖКГ не пізніше наступного робочого дня після подання заявником документа про сплату відновної вартості зелених насаджень, що підлягають видаленню.
10. Сплата відновної вартості зелених насаджень не проводиться у разі:
- реконструкції або капітального ремонту об’єкта благоустрою загального користування (парки, сквери, бульвари, зелені насадження вздовж вулиць та доріг тощо);
- знесення аварійних, сухостійних і фаутних дерев, а також самосійних і порослевих дерев з діаметром кореневої шийки не більш як 5 сантиметрів;
- ліквідації аварійної ситуації на інженерних мережах населеного пункту;
- відновлення світлового режиму в житловому приміщенні, що затіняється деревами;
- проведення ремонтних та експлуатаційних робіт в охоронній зоні повітряних ліній електропередачі, на трансформаторній підстанції і розподільному пункті системи енергопостачання, мережі водо-, теплопостачання та водовідведення, телекомунікаційній і кабельній електромережі;
- досягнення деревом вікової межі;
- провадження господарської діяльності на території розсадників з вирощування декоративних дерев та кущів;
- ліквідації наслідків стихійного лиха, аварійної та надзвичайної ситуації.
11. Видалення зелених насаджень на території меморіального комплексу, кладовищі, об’єктах, які знаходяться на обслуговуванні департаменту ЖКГ, здійснюється за рішенням балансоутримувача на підставі акта обстеження.
12. Видалення зелених насаджень на земельній ділянці, яка перебуває у приватній власності, та на присадибній ділянці здійснюється за рішенням власника (користувача) земельної ділянки без сплати їх відновної вартості.
Відновна вартість зелених насаджень, розташованих на земельній ділянці, що відведена в установленому порядку фізичній або юридичній особі, сплачується під час передачі такої ділянки у власність відповідної особи.
13. Видалення аварійних, сухостійних та фаутних дерев на об’єкті благоустрою загального користування (парки, сквери, бульвари, зелені насадження вздовж вулиць та доріг, на прибудинкових та внутрішньодворових територіях шкіл, дитячих садків, багатоповерхових житлових будинків тощо) здійснює балансоутримувач на підставі акта обстеження зелених насаджень без ордера.
14. У процесі ліквідації наслідків стихійного лиха, аварійної та надзвичайної ситуації, а також у разі, коли стан зелених насаджень загрожує життю, здоров’ю громадян чи майну громадян та/або юридичних осіб, видалення зелених насаджень здійснюється негайно.
15. Обов’язковому відновленню у повному обсязі підлягають зелені насадження після їх видалення під час виконання окремих видів робіт, а саме: ліквідації аварійної ситуації на інженерних мережах населеного пункту, проведення ремонтних та експлуатаційних робіт в охоронній зоні повітряних ліній електропередачі, на трансформаторній підстанції і розподільному пункті енергопостачання, мережі водо-, теплопостачання та водовідведення, телекомунікаційній і кабельній електромережі, ліквідації наслідків стихійного лиха, аварійної та надзвичайної ситуації.
16. Санітарна обрізка дерев не є видаленням зелених насаджень і проводиться за рішенням балансоутримувача на підставі акта обстеження, за винятком присадибних ділянок та земель, що перебувають у власності юридичних та фізичних осіб, на яких санітарна обрізка дерев не потребує складання  акта обстеження.

Затверджено
рішенням виконкому
міської ради
від 24 липня 2009
№1628




ПОРЯДОК
визначення відновної вартості зелених насаджень у м. Миколаєві



1. Порядок визначення відновної вартості зелених насаджень у м. Миколаєві (далі – Порядок) розроблено відповідно до Методики визначення відновної вартості зелених насаджень (далі – Методика), затвердженої наказом Міністерства будівництва та житлово-комунального господарства України від 14.12.06 № 414.
2. Порядок визначає механізм формування відновної вартості всіх видів зелених насаджень у м. Миколаєві.
3. Порядок призначений для обґрунтування нарахування балансової вартості зелених насаджень і вартості робіт з відновлення посадок зелених насаджень за умови дотримання агротехнічних норм і правил створення зелених насаджень, технологічної послідовності виконання робіт, цінності ділянок міської території, функціонального призначення, норм витрат матеріалів, машин і механізмів, часу, встановлених ресурсними кошторисними та технологічними картами.
4. Відновна вартість зелених насаджень складається із балансової вартості і вартості відновлення та розраховується за формулою:
Вв = Вб + Ввід, де
Вв – відновна вартість зелених насаджень (дерево, кущ, газон, квітник);
Вб – балансова вартість зелених насаджень;
Ввід – вартість відновлення зелених насаджень (комплекс робіт із садіння і догляду за зеленими насадженнями в період їх приживлення).
5. Балансова вартість визначається для всіх видів зелених насаджень з врахуванням якісного стану (добрий, задовільний, незадовільний), вікового стану (молодняк, середньовікові, пристиглі, стиглі, перестиглі), породи (швидкоростучі, хвойні, повільноростучі), функціональної належності (загального і обмеженого користування, спеціального призначення, природний і заповідний фонд, інші), зони розташування – цінності ділянки міської території (ядро міста, центральна, середня, периферійна, приміська зони) і розраховується за формулою:
Вб = Вдм х Кв х Кп х Кя х Кф х Кз, де
Вдм – кошторисна вартість зелених насаджень розрахована згідно з витратами, понесеними за їх доглядом. (Базові Вдм для розрахунку відновної вартості за знесення зелених насаджень затверджені рішенням МВК від 28.11.08 № 2122).
 
Кв – поправний коефіцієнт до вікового стану дерева або куща
(таблиця 1)
Таблиця 1
Віковий стан
Кв
дерев
- молодняк до 20 років
1
- середньовікові 20-50 років
1,5
- пристиглі 50-80 років
2,2
- стиглі і перестиглі 80 і більше років
2,5
кущів
- до 5 років
1
- від 5 до 10 років
1,5
- від 10 до 20 років
2,0
- більше 20 років
1,5
 
 
Кп – орієнтовна величина коефіцієнта за цінністю породи
(таблиця 2)
Таблиця 2
Порода дерев
Кп
- швидкоростучі
1,0
 
 
Цінність породи визначається за такими ознаками:
Дерева швидкоростучі – тополя, верба, береза, ясен, клен ясенелистий та сріблястий, акація біла та срібляста, гледичія, в’яз шорсткий і дрібнолистий та інші.
Дерева повільноростучі – дуб, граб, горіх, липа, каштан кінський, груша лісова та інші.
Дерева хвойні – сосна, ялина, туя, модрина, тис ягідний, ялівець високий, кипарис та інші.
 
Порода кущів
Кп
- швидкоростучі
1,0
 
 
Кущі швидкоростучі – бузина, таволга горобинолиста і каштанолиста, жимолость татарська, маслинка вузьколиста, смородина та інші.
Кущі повільноростучі – глід звичайний, кизил, ірга, бирючина звичайна, обліпиха, самшит вічнозелений та інші.
Кя – орієнтовна величина коефіцієнта якісного стану
(таблиця 3)
Таблиця 3
Якісний стан
Кя
 
 
Якісний стан дерев визначається за такими ознаками:
добрий – дерева здорові, нормально розвинені, листя густе, рівномірно розміщене на гілках листя чи хвоя, нормального розміру і забарвлення, відсутні ознаки хвороб і шкідливих ран, ушкоджень стовбурів і скелетних гілок, а також дупел;
задовільний – дерева здорові, але з ознаками уповільненого росту, з нерівномірно розвиненою кроною, на гілках мало листя, є незначні механічні пошкодження і невеликі дупла;
незадовільний – дерева дуже ослаблені, стовбури мають викривлення, крони слаборозвинені, є сухі та засихаючі гілки, приріст однорічних пагонів незначний, технічно пошкоджені стовбури, дупла.
 
Кф – орієнтовна величина коефіцієнта функціональної належності (таблиця 4)
Таблиця 4
Функціональна належність
Кф
Загального користування (парки, сквери, бульвари тощо)
2,0
Обмеженого користування (дитячі садки, школи, лікарні)
1,5
Спеціального призначення (вулиці, магістралі, санітарно-захисні зони)
1,5
Інші
1,0
Природоохоронний, заповідний фонд
5,0
 
 
Кз – орієнтовна величина коефіцієнта цінності ділянки міської території (таблиця 5)
Таблиця 5
Зона розташування зелених насаджень
Кз
Ядро району
3,0
Центр району
2,2
Середні зони
1,75
 
 
Зони розташування зелених насаджень у м. Миколаєві визначаються на підставі рішення виконавчого комітету Миколаївської міської ради від 28.11.08 № 2217 “Про затвердження зон розташування зелених насаджень у м. Миколаєві”.
 
6. Вартість комплексу робіт з відновлення зелених насаджень (Ввід) /підготовка механізованим або ручним способом стандартних місць садіння зелених насаджень, садіння зелених насаджень і догляд за ними протягом періоду приживлення – 1 рік/ складається з прямих витрат, загально-виробничих витрат, адміністративних витрат і береться відповідно до виду зелених насаджень.
 
Кошториси коригуються в залежності від підвищення мінімальної заробітної плати в будівництві та вартості садивного матеріалу, сформованої на ринку.
 
______________________________________________

знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: