Мапа порталу

Африканська чума свиней (АЧС)

Африканська чума свиней (АЧС) — високозаразна інфекційна хвороба. Вона за дуже короткий термін знищує все поголів’я у господарстві.

Вперше АЧС з’явилася в Україні у 2012-му. Тоді 1 випадок хвороби зареєстрували у Запорізькій області. В 2014 році налічувалось 16 випадків захворювання, а в 2015 році вже 40 випадків. Станом на теперішній час, за 2016 рік зареєстровано 66 випадки. І судячи з усього відсутня достатня впевненість, що на цьому може все скінчитись.

Чому ж навколо «свинарської» проблеми стільки галасу? Річ у тім, що від хвороби немає вакцини, а оскільки вона високозаразна, то гине усе без виключення поголів’я. Відповідно, це сотні втрачених гривень. До того ж, країні, де виявили АЧС, можуть заборонити експортувати не лише м’ясну продукцію, а й зернові, що у випадку України може стати крахом економіки.

Нині в інформаційному просторі можна знайти багато новин про африканську чуму свиней. Частина з них — недостовірні і націлені на поширення паніки. А до неї вдаватися ні в якому разі не можна! Треба чітко розуміти, що це за хвороба та як від неї вберегтися. Далі — факти, які повинен знати кожен.

Насамперед, пам’ятайте, — африканська чума НЕ загрожує людині. Вона вражає виключно тварин, зокрема свиней (диких та свійських).

Інкубаційний період АЧС триває від 3 до 12 діб.

Вірус хвороби може зберігатися в:

- м’ясі інфікованих свиней до півроку.

- охолоджених тушах (4 °C) — півроку, у замороженому м’ясі (—20 °C) — безкінечно.

- копченій ковбасі впродовж 5 місяців і більше.

- ґрунті залежно від пори року: до 4 місяців (літо-осінь), до 8 місяців (осінь-весна).

- при 50 °С вірус гине впродовж години.

- вірус АЧС виживає і за несприятливих умов: висихання та гниття.

- умовах свинарського господарства з середньою температурою 24 °С вірус може успішно зберігатися до 3-4 місяців.

 

Як свині можуть заразитися?

- контакт здорових і хворих тварин;

- через працівників господарства — вірус може «засідати» на взутті, одязі, інструментах. Особливий ризик — коли тримають свиней удома;

- через транспортні засоби, водіїв;

- через м’ясні продукти чи згодовування внутрішніх органів інфікованої туші свині;

- через заражений вірусом корм, підстилку;

- через механічні вектори, в основному гризуни.

 

Як вберегти поголів’я від АЧС?

- Щодня оглядайте тварин.

- Не купуйте корми і кормові добавки невідомого походження в невстановлених торгових місцях.

- Не згодовуйте тваринам харчові відходи і відходи, отримані після забою свиней; виключте з раціонів інгредієнти тваринного походження.

- Не купуйте живих свиней, м’ясо і м’ясопродукти у неустановлених торгових точках, без ветеринарних супроводжуючих документів; не завозьте/вивозьте свиней і продукцію свинарства без дозволу державної ветеринарної служби.

- Регулярно чистьте та дезінфікуйте виробничі приміщення.

- Проводьте заходи із боротьби з гризунами та комахами.

- Не допускайте відвідувати виробничі приміщення стороннім.

- Утримуйте свиней в закритих приміщеннях або надійно обгороджених, ізольованих місцях, не допускайте вільного вигулу свиней, контакту з іншими тваринами.

- Не проводьте подвірний забій і реалізацію свинини без ветеринарного передзабійного огляду тварин і ветеринарно-санітарної експертизи м’яса та продуктів забою фахівцями державної ветеринарної служби.

- Після відвідин лісу, продезінфікуйте одяг та взуття, помийте руки з милом, а краще — прийміть душ.

- Якщо полюєте на диких кабанів, ні в якому разі не згодовуйте їхні рештки домашнім свиням.

 

Що робити при підозрі на АЧС?

При підозрі на африканську чуму свиней слід відразу звернутись до державної ветеринарної служби району (області).

САМОЛІКУВАННЯ ТВАРИН КАТЕГОРИЧНО ЗАБОРОНЕНО!!!

знайшли помилку в тексті?
виділіть мишкою та натисніть: